Πολιτική

07/11/2017 - 19:27

Ν. Κατράνης: επιλέγει τη συνειδητή παραπληροφόρηση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Π. Τσουπής

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών  επί Δημαρχίας Βουνάτσου κ. Κατράνης απαντά στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τσουπή:
 

Σε φύλλο τοπικής ημερήσιας εφημερίδας με ημερομηνία 25-10-2017 και με πρωτοσέλιδο τίτλο «είκοσι εκατομμύρια πλήρωσε η Δημοτική Αρχή για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους  από το 2014», παρουσιάστηκαν δηλώσεις και οικονομικά στοιχεία του Αντ/ρχου οικονομικών κου Τσουπή, όπου δίνονταν –κατά την γνώμη μας- μια ψεύτικη εικόνα και παράλληλα μια στρεβλή σύγκριση των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κου Βουνάτσου και της σημερινής δημοτικής Αρχής.

Αφού δέχθηκα πρωί πρωί την έντονη αντίδραση και αγανάκτηση του κου Βουνάτσου αλλά και την παρότρυνση του, θέλησα ως  καθ’ ύλην αρμόδιος επί οικονομικών θεμάτων Αντ/ρχος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, να απαντήσω δίνοντας στους συνδημότες μας την πραγματική και ειλικρινή εικόνα, να καταγγείλω δε παράλληλα τα ψευδή στοιχεία με τα οποία επιχείρησε να παραπληροφορήσει την κοινωνία ο κύριος Αντ/ρχος.

Προς τούτο, για την απόλυτη εγκυρότητα των στοιχείων που είχα σκοπό να παραθέσω, ζήτησα με γραπτή μου αίτηση από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, να μου χορηγήσει κάποια ελάχιστα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία επί δικής μας θητείας και της Νέας Δημοτικής Αρχής. Να σημειώσω ότι τα στοιχεία που ζήτησα ήταν ακριβώς 4 νούμερα, τα οποία βρίσκονται έτοιμα στους υπολογιστές της οικονομικής υπηρεσίας και θα μπορούσαν να μου δοθούν σχεδόν άμεσα, αφού φυσικά για λόγους τυπικούς ενημερωνόταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.  Μετά αναμονή δύο ημερών, έκπληκτος ενημερώθηκα από υπάλληλο του Δήμου ότι με εντολή αντιδημάρχου (εξουσία γαρ!) δεν θα μου δοθούν τα στοιχεία που ζήτησα παρά μόνον ό, τι αφορά τη θητεία της Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου και μάλιστα και αυτά σε ένα μήνα!! Δεν πίστευα στα αυτιά μου αυτά που άκουσα, μου ήταν αδιανόητο. Πιστεύοντας ότι έγινε παρανόηση πήγα ο ίδιος στο γραφείο του κκ Αντ/ρχου και εκεί αντιμετώπισα την απόλυτη εξουσία. Ο κύριος Αντ/ρχος με ύφος χιλίων καρδιναλίων με ένα ειρωνικό και σαρδόνιο χαμόγελο μου απάντησε με απόλυτο ύφος που δεν χωρούσε αμφισβήτηση, ότι δεν πρόκειται να μου δώσει τα στοιχεία που ζήτησα παρά μονάχα αυτά που αφορούντα δική μας θητεία και αυτά σε ένα μήνα όπως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα. Στην απάντηση μου ότι αυτό είναι αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο και ότι δεν σέβεται ούτε εμένα ως συνάδελφο αλλά ούτε και τον πρώην Δήμαρχο κ. Βουνάτσο,  αποκρίθηκε με ύφος περιφρονητικό ότι είμαστε τώρα απλοί πολίτες , λες και οι απλοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν αυτής της αντιμετώπισης.

Δεν ξέρω τι να πω και πώς να εξηγήσω αυτήν την αλλόκοτη συμπεριφορά. Εκείνο όμως που θεωρώ χρέος μου να κάνω  ως απλός πολίτης,  είναι να καταγγείλω δημόσια τον κο Τσουπή γι αυτήν την απαράδεκτη αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά  απέναντι σε αιρετούς, σε πολίτες και την κοινωνία ολόκληρη. Να καταγγείλω επίσης την προσπάθεια του να μην ακουστεί η αλήθεια αλλά κυρίως  να καταδείξω  την συνειδητή  παραπληροφόρηση των συνδημοτών μας.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία μετά από αυτά τα συμβάντα θεωρώ ότι δεν αξίζει μια επιμέρους απάντηση.

Τέλος, για τα οικονομικά αποτελέσματα της δημοτικής αρχής Βουνάτσου να πω ότι δυο φορές  (στις 30-08-2014 και 18-03-2015) με συνεντεύξεις μας σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Λέσβου, με επίσημα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, ο Δήμαρχος και εγώ ενημερώσαμε τους συνδημότες μας για τα οικονομικά μας πεπραγμένα. Στοιχεία που από κανέναν δεν αμφισβητήθηκαν γιατί απλά ήταν αληθινά. Σύμφωνα με αυτά την  01-01-2011, παραλάβαμε ένα Δήμο με τεράστιο χρέος και υποχρεώσεις δεκαετιών ο οποίος  βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της επιτήρησης του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.  Μέσα σε μια πρωτόγνωρη εθνική και διεθνή οικονομική κρίση με μνημόνια και συνεχείς αλλαγές των διαχειριστικών και οικονομικών δεδομένων, με υπερβολικές μειώσεις των επιχορηγήσεων προς του Δήμους,  παραδώσαμε μετά τρεισήμισι χρόνια στην Νέα Δημοτική Αρχή, ένα Δήμο οικονομικά βιώσιμο και οικονομικά διαχειρίσιμο. Σημειώνω ότι δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ δάνειο. Όλα αυτά έγιναν με πολλή δουλειά σοβαρότητα, σωστή στόχευση και –να μην ξεχνάμε- την άριστη συνεργασία και συμβολή των ικανών και ενημερωμένων υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας. Σεβαστήκαμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους προμηθευτές, εργολάβους, μελετητές, επαγγελματίες κλπ και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις τους. Αξίζει να το πω εδώ λαϊκά και ας μου επιτραπεί η έκφραση «Ξεράναμε και το σκ….ο μας» για να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δυστυχώς τώρα έρχονται κάποιοι σαλτιμπάγκοι της αυτοδιοίκησης να παίζουν τα παιχνίδια τους.

Οι δημότες κρίνουν και συγκρίνουν συμπεριφορές και αποτελέσματα.

2 Νοεμβρίου 2017

Με  εκτίμηση,

Νίκος Κατράνης

Μοιράσου το άρθρο!