Πολιτική

31/05/2024 - 14:40

Μυτιλήνη: στάλθηκε δυνατό μήνυμα  για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Σε μια γεμάτη από κόσμο όλων των ηλικιών πλατεία Σαπφούς, στάλθηκε δυνατό μήνυμα  για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Στη συγκέντρωση έδωσε το παρών πλήθος λαού και νεολαίας από την πόλη αλλά και την ύπαιθρο, με ενθουσιασμό και παλμό. Παρούσα ήταν η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Παραβρέθηκαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής το Γιάννη Συκά από τη Δυτική Λέσβο, ενώ από το δήμο Μυτιλήνης παραβρέθηκε ο Παναγιώτης Αυγουστίδης.  

Η εισηγητική ομιλία έγινε από το Μάκη Παπαδόπουλο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του

«Φίλες και φίλοι.

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών θα ακούσουμε πολλά. Ξέρουμε όμως πως την επόμενη μέρα η κυβερνητική πολιτική που τσακίζει το λαό θα είναι εδώ.

Θα είναι εδώ η αγωνία μας πως θα βγάλουμε το μήνα. Πώς θα πληρώσουμε τους φόρους και τους λογαριασμούς. Αν θα έρθει έγκαιρα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη δύσκολη στιγμή. Αν θα αυξηθεί η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Αν θα επεκταθεί η φωτιά του πολέμου στη γειτονιά μας.

Θα είναι εδώ τα πραγματικά μας προβλήματα και όσοι ευθύνονται για την κατάστασή μας.

Αυτή την πραγματικότητα θέλει να κρύψει η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του συστήματος που είναι συνένοχα για την κατάστασή μας.

Και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες δυναμώνει αυτό το προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και φόβου.

Απ τη μια ο Μητσοτάκης που μας καλεί να αποφύγουμε τους επικίνδυνους πειραματισμούς και να μη διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα. Λες και σήμερα βαδίζουμε όλοι μας σταθερά στο δρόμο της ευημερίας και η ζωή μας βελτιώνεται θεαματικά κάθε χρόνο.

Σε ποιους λέει ο Πρωθυπουργός να προσέξουν να μην ξεστρατίσουν από αυτό το δρόμο;

Στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου που ο δρόμος ανάπτυξης που διαφημίζει μεταφράστηκε την τελευταία πενταετία σε αύξηση της φτώχειας απ’ το 21% στο 30% του πληθυσμού και σε ανεργία που ξεπερνά το 15%. 

Απ την άλλη ο Κασελάκης, ο Ανδρουλάκης, ο Βελόπουλος, η Νέα Αριστερά, δηλαδή οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μας διαβεβαιώνουν ότι όλα τα προβλήματά μας οφείλονται μόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την αλαζονεία της.

χ

Συνένοχοι για την πολιτική της ΕΕ

Κρύβουν ότι είναι όλοι τους συνένοχοι για την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα σε βάρος μας. Κρύβουν τον πραγματικό μας αντίπαλο, την άρχουσα τάξη την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κρύβουν ότι η πολιτική που τσακίζει το λαό έχει στόχο να αυξηθούν τα κέρδη των ομίλων. Έχει στόχο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ΕΕ.

Γι’ αυτό και οι ίδιες κατευθύνσεις εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις.

Αυτές οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις δεν θα αλλάξουν αν αλλάξει η κυβέρνηση. Τις ίδιες εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα κόμματα του συστήματος έχουν συμφωνήσει για τα «ματωμένα πλεονάσματα που απαιτεί κάθε χρόνο η ΕΕ. Πλεονάσματα που διασφαλίζονται με τη φοροληστεία του λαού, ο οποίος πληρώνει το 95% των ετήσιων φόρων  και την περικοπή κρατικών δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την πυροπροστασία, τις ανάγκες μας.

Την ίδια στιγμή που υπάρχει μόνιμη φοροασυλία των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των στρατηγικών επενδυτών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα άλλα πλαισιώνουν τον Κασσελάκη και άλλα εμφανίζονται ως Νέα Αριστερά, δηλώνουν περήφανα για το μαξιλάρι των 36 δισ. που διασφάλισαν τσακίζοντας το λαό με την κυβέρνηση του 3ου μνημονίου την περίοδο 2015-2019.

Όλα τα κόμματα του συστήματος και όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι συνένοχα για τη μετατροπή μας σε πελάτες των δημόσιων νοσοκομείων. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρηματικές μονάδες δεν έγινε σε ένα βράδυ.

Ούτε η μετατροπή της νοσηλείας και των ιατρικών πράξεων σ ένα οικονομικό πακέτο με ανώτατο όριο κρατικών δαπανών έγινε σε μια νύχτα. Προχώρησαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και ΕΕ. (…)

 Φίλες και φίλοι.

Ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, όταν κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, η κυβερνητική πολιτική θα είναι εδώ. Οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και οι απαιτήσεις για ματωμένα πλεονάσματα θα είναι εδώ. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα είναι εδώ. 

Θα τις προωθούν όλα τα κόμματα του συστήματος και όσοι παριστάνουν τους αντισυστημικούς, όπως ο Βελόπουλος που έχει συμφωνήσει με την ΚΑΠ και με την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ. 

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι, ποιος μπορεί να αντιπαλέψει την πολιτική που ματώνει το λαό. Και η απάντηση είναι ΚΚΕ, μόνο ΚΚΕ. Η απάντηση είναι πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού. Πιο δυνατό ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών. 

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική, λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.»

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Σάββας Θεοδωρής, αντιστράτηγος υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος εν αποστρατεία, με καταγωγή από τον Πολιχνίτο. Επικεντρώνοντας στα ζητήματα πολιτικής προστασίας τόνισε: «Μέχρι σήμερα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, βάζουν στο  «ζύγι» τις ζωές μας, μετρούν τι κόστος, ποια ανταποδοτικότητα έχουν, λες και είναι επιχειρηματίες. Προτιμούν να δίνουν κάποια ψίχουλα, εκ των υστέρων,  παρά να κάνουν έργα υποδομής, που είναι δαπανηρά και δεν φέρνουν συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Και αυτά ισχύουν στις φονικές  πλημμύρες βλέπε  Μάνδρα, στις φονικές φωτιές, βλέπε Ηλεία, Εύβοια, Αττική (Μάτι και Κινέτα), στη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, σεισμοί στην Αττική, στην Κρήτη, στη Βρίσα της Λέσβου κ.α. 

Τα Ταμεία Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ), Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής δεν καλύπτουν αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις ή γεωργούς σε περίπτωση πυρκαγιών ή φονικών πλημμυρών, αφού δεν θεωρούνται ως επιλέξιμες δαπάνες. Αντίθετα, χρηματοδοτούνται αφειδώς οι «πράσινες» επενδύσεις και έργα που επιλέγονται στο πλαίσιο της πολιτικής του κόστους - οφέλους ή ακόμα και η πολεμική εμπλοκή της Ε.Ε. στην Ουκρανία.

Την περασμένη χρονιά 25 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 2023 κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 1.740.000 στρέμματα γης, δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις, μετά τα 2.710.000 στρέμματα το 2007. 

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, αλλά οι μεγάλες καταστροφές, που προκαλούν και απώλειες ανθρώπινων ζωών, δεν είναι αποτέλεσμα του κλίματος αλλά του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία των δασών και την αντιπλημμυρική θωράκιση οδηγεί στο να πνίγεται ο λαός μας τον χειμώνα και να καίγεται το καλοκαίρι.»

χ

Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο Βαγγέλης Κατσακούλης, Μυτιλινιός υποψήφιος ευρωβουλευτής, γιατρός και αντιδήμαρχος στο Δήμο Πατρέων. Στο χαιρετισμό του είπε ανάμεσα στα άλλα: 

«Αποχή , λευκό δεν είναι τιμωρία της ΕΕ αλλά διευκόλυνσή της, ενώ πολλοί διατείνονται ότι η ΕΕ μας χρηματοδοτεί . Ας δούμε λοιπόν που βρίσκει τα χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση:

1) Παίρνει το 75% των δασμών από τα εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών. 

2) Παίρνει ποσοστό από το ΦΠΑ και ίσως αυτός είναι ο λόγος που στις επανειλημμένες πιέσεις και προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον σε βασικά προϊόντα (καύσιμα , τρόφιμα κλπ) δεν έγιναν αποδεκτές,  διότι ο ΦΠΑ αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση και την Ε.Ε.. 

3) Δίνουμε  εισφορές  όλες οι χώρες βάσει του ΑΕΠ . Αυτή είναι οι λεγόμενοι ίδιοι πόροι και που η ΕΕ πιέζει για νέους. Η Ελλάδα λοιπόν πληρώνει το 5,36% του ΑΕΠ (2η σε όλη την Ευρώπη και η Γερμανία το 0,47%)

 Στο ευρωκοινοβούλιο τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (Ν.Δ. ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) και οι παραφυάδες αυτών συμφωνούν και υπηρετούν τις επιταγές της ΕΕ και ψηφίζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 90% τις αποφάσεις της ΕΕ) αντίθετα το ΚΚΕ υπερασπίζεται τους λαούς της Ευρώπης και υψώνει το ανάστημα του στις αντιλαϊκές πολιτικές και αποκαλύπτει το πραγματικό χαρακτήρα της Ε.Ε

Στη συγκέντρωση τονίστηκε η ένταση της προσπάθειας από τους παρευρισκόμενους, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ώστε να μην πάει ούτε ψήφος χαμένη, ενώ πολλοί προμηθεύτηκαν ψηφοδέλτια για την πόλη και τα χωριά από το εκλογικό περίπτερο. 

Μοιράσου το άρθρο!