Μηταράκης: Στόχος του νέου Κώδικα Μετανάστευσης η απαλοιφή της γραφειοκρατίας
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, έδωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις ανανεώσεις των αδειών διαμονής στη χώρα μας.
Κατά την εισήγησή του ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι είναι χρόνιο το ζήτημα της μη ενιαίας ερμηνείας και εφαρμογής της νομοθεσίας, το οποίο συναντάται σε πολλούς τομείς, όπως το ασφαλιστικό αλλά και το Μεταναστευτικό. Επ’ αυτού επεσήμανε πως από την πανδημία η οποία απορρύθμισε την καθημερινότητα όλων, ωστόσο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έλαβε άμεσα μέτρα και για την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά και «νομοθετικά για να ρυθμίσει την ισχύ αδειών διαμονής, οριστικών και προσωρινών, ώστε να μην απωλεσθούν σχετικά δικαιώματα».
Στην συνέχεια απαντώντας επί των ερωτημάτων που κατέθεσε ο κ. Ψυχογιός στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «η ανανέωση του καθεστώτος επί μακρόν δεν περιλαμβάνει εισοδηματικό κριτήριο, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα απώλειάς του για το λόγο αυτό. Το εισοδηματικό κριτήριο αφορά στην πρόσβαση στο καθεστώς». Συμπλήρωσε δε πως «ως προς τις άδειες διαμονής που παρέχουν δικαίωμα στην ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, προϋπόθεση διατήρησης της άδειας είναι η συνέχιση της δραστηριότητας και η διατήρηση της ασφάλισης και όχι κάποιο εισοδηματικό κριτήριο. Τέλος για τα μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη, η περίπτωση του εισοδήματος εξετάζεται μόνο κατά την υποβολή αιτήματος άδειας διαμονής για ανιόντες - συντηρούμενα μέλη του Έλληνα πολίτη, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο εισοδηματικό κριτήριο, παρά μόνον η εξέταση αποδείξεων συντήρησης του ανιόντος».
Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης κατά τη δευτερολογία του σημείωσε πως στα επόμενα βήματα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η κατάθεση του νέο Κώδικα Μετανάστευσης ο οποίος θα απαλείψει περιττά γραφειοκρατικά στάδια τα οποία επιβαρύνουν διοίκηση και πολίτες. Θα ομαδοποιήσει άδειες διαμονής και κατηγορίες δικαιολογητικών έτσι ώστε να γνωρίζει η διοίκηση, σε συνδυασμό με τις διαλειτουργικότητες, το προφίλ του πολίτη τρίτης χώρας που αιτείται άδεια ή ανανέωση και γενικά να διαμορφωθεί ένα σύστημα απλούστερο, κατανοητό και πιο άμεσα προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.