Μέτρα κατά του Εμπολα - Ενημερώση από Βορίδη για τη μεταφορά μεταναστών από Μυτιλήνη
Την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσει την Τετάρτη ο υπουργός για τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η χώρα σχετικά με την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα στην επικράτεια,
Η συνεδρίαση θα γίνει μετά από αίτημα του προέδρου της επιτροπής, Δημήτρη Κρεμαστινού.
Την ίδια ώρα, έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου για τη μεταφορά των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στην Ελλάδα με επιβατικά πλοία και τον υγειονομικό έλεγχό τους, με στόχο να προστατεύονται και οι άλλοι επιβάτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι η μεταγωγή κρατουμένων με πλοίο ή σιδηρόδρομο πραγματοποιείται σε ιδιαίτερο διαμέρισμα ή καμπίνα, απομονωμένο από τους λοιπούς επιβάτες.
Ωστόσο, λόγω έλλειψης συναφούς χώρου στα περισσότερα πλοία της γραμμής Μυτιλήνη- Πειραιάς, οι μεταγόμενοι συγκεντρώνονται σε ελεγχόμενο χώρο της αίθουσας αεροπορικών καθισμάτων και δεν μετακινούνται σε χώρους παραμονής επιβατών χωρίς επιτήρηση.
Εξάλλου, για τη διαχείριση των παράνομα εισερχομένων στο βόρειο Αιγαίο, ο κ. Κικίλιας θυμίζει ότι αυτοί μεταφέρονται στα Κέντρα Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Αλλοδαπών Σάμου, Χίου και Λέσβου, όπου υποβάλλονται σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής ανάμεσα στις οποίες είναι και ο ιατρικός έλεγχός τους και η παροχή κάθε αναγκαίας περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Ενημέρωση και λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης κατά του ιού Έμπολα ζητά η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΕΑΛΣ).
Με επιστολή της προς τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, η ΠΕΑΛΣ επισημαίνει ότι «με αφορμή τη ραγδαία επιδείνωση μετάδοσης του ιού, όπως προκύπτει από τις συνεχείς αναφορές του Τύπου και επειδή τα στελέχη του Λιμενικού βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της καθημερινής υποχρεωτικής επαφής τους με παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο του εντοπισμού και ελέγχου παράνομων μεταναστευτικών ροών, ανησυχούμε. Εντονη όμως είναι και η ανησυχία των στελεχών που μας ‘βομβαρδίζουν’ τις τελευταίες μέρες με ερωτήματα που βέβαια δε μπορούμε να απαντήσουμε» αναφέρουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού.
«Επειδή η ελλιπής ενημέρωση ή ακόμα και η άγνοια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, απαραίτητη θεωρούμε την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του προσωπικού από την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος, αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τη λήψη όλων των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων διαφύλαξης της υγείας των στελεχών του Λιμενικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
Σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη μετάδοσης της νόσου, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από άλλους επίσημους φορείς, αλλά και επειδή έως σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας σχετική πρωτοβουλία ενημέρωσης και λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης για τα στελέχη του Λιμενικού, πέραν εκείνης του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρακαλούμε για τις δικές σας οδηγίες και εντολές για όλες τις απαραίτητες από την πλευρά της Υπηρεσίας ενέργειες για την προστασία των στελεχών» καταλήγει η ΠΕΑΛΣ.
πηγες: Τα ΝΕΑ/ zougla.gr
φωτογραφίες Γιώργος Παπαδόπουλος