Με το ΣΗΔΕ όλα αλλάζουν στο Δημόσιο! Επιτέλους!
Η μεταμόρφωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και της συναλλαγής των πολιτών με τις υπηρεσίες του, επιχειρείται με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), που θα διασυνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς, θα παράσχει 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημόσιους λειτουργούς και θα εξοικονομήσει 380 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.
Το έργο, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και στη συνέχεια θα λειτουργήσει δοκιμαστικά επί δύο μήνες.
«Μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα» χαρακτήρισε το έργο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, που υπέγραψε σήμερα τη σχετική σύμβαση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος εκπροσώπησε την κοινοπραξία των ανάδοχων εταιρειών, παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και των γενικών γραμματέων Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρη Θεοδωράκη.
Μιλώντας για το έργο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, είπε ότι είναι ένα μεγάλο βήμα που θα μεταμορφώσει τη λειτουργία του Δημοσίου και τον τρόπο συναλλαγής με αυτόν, αλλά και «ένα τεράστιο βήμα» για τη διαφάνεια, καθώς και κίνητρο για τους δημόσιους λειτουργούς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.
Όπως είπε, αποτελεί παράδειγμα πολιτικής επιλογής, τονίζοντας ότι ενώ άλλοι θα είχαν την επιλογή των απολύσεων, «η δική μας είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας».
Επίσης, ο κ. Παππάς, στη σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι πλέον η χώρα έχει ψηφιακή πολιτική και θα δοθεί μάχη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, ο πολίτης «να μην τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία».
«Γυρίζουμε σελίδα» είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, μιλώντας για τη δημόσια διοίκηση και χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και μεγάλη πρόκληση για τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στο Δημόσιο.
«Αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στη συρρίκνωση» είπε η κ. Ξεναγιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι δεν συνιστούν μεταρρύθμιση η συρρίκνωση και οι απολύσεις.
«Δεν ήθελα να λείπω από τη χαρά αυτής της μέρας» σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συνέβαλε επί της θητείας της στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα.
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι για να είναι η χώρα ισότιμη με τις άλλες απαιτείται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της και τόνισε ότι το έργο καταργεί το πελατειακό κράτος, «που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος» και απαντά στο ποιος φταίει για καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται πόροι.
Μιλώντας για τους δημόσιους λειτουργούς, η Ό. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «κάποιοι επέλεξαν να τους πάρουν το κεφάλι για να εξοικονομήσουν πόρους» και πρόσθεσε ότι αξίζουν σε όλους έργα υποδομής που είναι «στέρεα». Όπως είπε, είναι έργα «που δεν γυρίζουν πίσω. Έχουν μόνο μπροστά» και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να τα δουν οι Έλληνες πολίτες».
«Ο κ. Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιλήφθηκαν τίποτα από όλα αυτά» συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο επιβάλλει την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, τον οποίο «κάποιοι ήθελαν να ξεπουλήσουν».
Πρόσθεσε τέλος, ότι «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που απαιτεί ένα τέτοιο Δημόσιο».
Για έργο που δεν έχει προηγούμενο μίλησε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό στα χρονικά που θα είναι έτοιμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δέκα μηνών.
Ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι αλλάζει δομικά ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου, το οποίο, λόγω της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας, θα προσελκύσει επενδύσεις, ενώ θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως είπε.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα του αποτυπώματος στο περιβάλλον που αφήνει το συγκεκριμένο έργο, καθώς περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η χρήση χαρτιού.
Τη σημασία του ΣΗΔΕ, ως ενός ολοκληρωμένου πακέτου ψηφιακών υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο οποίος ανέφερε ότι πλέον υπάρχει εθνική ψηφιακή πολιτική και μπαίνει τέλος στα αποσπασματικά έργα. Όπως συμπλήρωσε, «στόχος είναι από το τέλος του 2019 το δημόσιο να μετασχηματιστεί ψηφιακά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, που εκπροσωπεί τις εταιρείες που συμπράττουν στο έργο, Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η ψηφιοποίηση είναι υψηλής προτεραιότητας στην ατζέντα της» και χαρακτήρισε το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ως έργο σταθμό, που ανοίγει το δρόμο για το μέλλον στη χώρα.
Η λειτουργία του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αποβλέπει στην:
-Επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες
-Περικοπή εξόδων για χαρτί, μηχανολογικό εξοπλισμό, διακίνηση και αρχειοθέτηση φυσικού αρχείου
-Εξασφάλιση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις διαδικασίες και στα αρχειοθετημένα έγγραφα
-Εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της εξοικονόμησης πόρων με την εξάλειψη αστοχιών, λαθών και μειονεκτημάτων του χειροκίνητου συστήματος
-Ακριβή καταγραφή στατιστικών στοιχείων για τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των εγγράφων που διακινούνται
-Πλήρη οργάνωση και αρχειοθέτηση της αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου.
ΑΠΕ - ΜΠΕ