Skip to main content
|

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καθίσταται «αναδρομικά» υποχρεωτική η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πρέπει να τονισθεί πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την υποχρέωση μεταφοράς διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Είναι ενδεικτικό ότι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) διαθέτει 700 εκατ. ευρώ καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες, αλλά με την εξαίρεση που εισήχθη μπορούν να επενδυθούν μόνον προαιρετικά σε repos.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, προβλέπει ότι:
Αρθρο Πρώτο: «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον 'Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης' που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.
» Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
» Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α' 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
» Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α' 38), όπως ισχύουν.
Άρθρο Δεύτερο:  «Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015».
Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.
Σημειώνεται πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου.
Παράλληλα, αν τα χρήματα τοποθετούνται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών δεν έχουν την εγγύηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογημένων σε συνθήκες αγοράς έτσι όπως προσφέρεται στο συγκεκριμένο προϊόν.
Σε κάθε περίπτωση οι πράξεις repos επιτρέπουν στους φορείς να έχουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμα τα κεφαλαία τους όταν τα χρειασθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αττικό Μετρό που είχε επενδύσει σε repos 450 εκατ. ευρώ περίπου και όταν χρειάσθηκε 150 εκατ. ευρώ τα έλαβε άμεσα πίσω.
Για μείζον πολιτικό, νομικό, αλλά πάνω από όλα ηθικό ζήτημα εγείρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οι Δήμοι υποχρεώνονται να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τα κεφάλαιά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος - και μάλιστα αναδρομικά, από τις 17 Μαρτίου, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

 

Ως κίνηση πανικού της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στη Βουλή για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον «εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης», τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η εν λόγω πράξη θίγει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και είναι προδήλως αντισυνταγματική και παράνομη, δεδομένης και της αναδρομικότητάς της. Εκφράζουμε την αγωνία μας για την πορεία του τόπου και το τέλμα στο οποίο μπορεί να οδηγηθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες  και οι θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ. Καλούμε ως ΕΝΠΕ την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις