Μ. Κομνηνάκα: Η κυβέρνηση οδηγεί σε μαρασμό τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ανοίγει το δρόμο στα ιδιωτικά με «κίνητρα» για επενδύσεις
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, επισήμανε μεταξύ άλλων η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί διακαή πόθο όλων των αστικών κομμάτων που ακόμα δεν έχουν καταφέρει.
Υπενθύμισε πως στην αναθεώρηση του 2018 το ΚΚΕ είχε ζητήσει να διευρυνθεί το περιεχόμενό της με την εξής ξεκάθαρη διατύπωση: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, πλήρης διασφάλιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, με απαγόρευση στη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην εκπαίδευση και κατάρτιση. Πλήρης κατοχύρωση στη δωρεάν παροχή παιδείας για όσους βρίσκονται στη χώρα». Αυτή την πρόταση του ΚΚΕ, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, «την αρνήθηκαν τότε, όχι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που παρά τα σημερινά μπουρδουκλώματα έχουν ως διακηρυγμένο στόχο την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά το απέρριψαν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, που τότε συγκατοικούσαν στα κυβερνητικά έδρανα».
Οι φοιτητές και σήμερα, όπως και το 2006 - 2007 με μεγάλους αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπερασπίζονται τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όπως θα έπρεπε να είναι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, και όχι την ήδη εμπορευματοποιημένη ανώτατη εκπαίδευση, όπως έχει γίνει στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, τα είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, έπειτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα επέκτεινε στα ξενόγλωσσα τμήματα και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ τα επεκτείνει και στα ελληνικά τμήματα για τους ξένους φοιτητές, με στόχο στο μέλλον να τα γενικεύσει.
Με βάση τα ευρωπαϊκά μοντέλα που επικαλείται η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν την αντιλαϊκότητα του μέτρου: Στην Ολλανδία το 2023, περίπου 1,6 εκατομμύρια απόφοιτοι χρωστούν πάνω από 28 δις ευρώ σε φοιτητικά δάνεια, στη Βρετανία το 90% των φοιτητών έχουν ανεξόφλητα δάνεια που φθάνουν σε 250 δις λίρες, με μέσο όρο χρέωσης 45,000 ο καθένας.
Για το ΚΚΕ πρόοδος και επιλογή δεν είναι σε ποια χώρα θα πληρώνουμε δίδακτρα αλλά το δικαίωμα στην πραγματικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου μόρφωση.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που παρουσιάζει ως πρόοδο το γεγονός ότι κάνει νόμο την αδικία. «Με τη βούλα του νόμου γενικεύετε την ανισότιμη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, για άλλους με ελάχιστη βάση εισαγωγής και για άλλους με ελάχιστη βάση πληρωμής».
Σημείωσε ότι θύματα αυτής της πολιτικής είναι και τα περιφερειακά πανεπιστήμια, που στενάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης ενώ τώρα θα δεχθούν τη χαριστική βολή, αφού με το νομοσχέδιο δίνεται ως κίνητρο στους ιδιώτες να ιδρύσουν ΑΕΙ στην περιφέρεια, με το μισό ύψος της εγγυητικής επιστολής, στο όνομα της αποκέντρωσης των επενδύσεων.
«Ανοίγετε δηλαδή τα ιδιωτικά και σπεύδετε να κλείσετε τα δημόσια πανεπιστήμια στην περιφέρεια» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό εξυπηρετεί και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, με βάση τη βιωσιμότητα των τμημάτων, που θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Εφερε ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήματα του οποίου κινδυνεύουν με λουκέτο, όπως το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, που έχει λιγότερους από 10 εισακτέους το χρόνο αλλά και το Μαθηματικό της Σάμου, όπου υπάρχουν λιγότεροι από 40 φοιτητές, εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει μάλιστα η ακρίβεια που τσακίζει τη λαϊκή οικογένεια και πρέπει να πληρώνει πανάκριβα ναύλα αλλά και υψηλά ενοίκια, αφού δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες ενώ απαράδεκτοι κόφτες ισχύουν και στη σίτιση των φοιτητών.
Δείτε βίντεο: