Λαϊκή Συνέλευση Νεαπόλεως - Πληγωνίου. Τα πρώτα 13 θέματα. Νέο Δ.Σ.
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πληγωνίου, η έκτη από τις 11 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης, που αφορούσε στην περιοχή “Νεάπολη & Πληγώνι”.
Το παρόν έδωσαν, ο Πρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πατέρας Κλεάνθης Αδαλής, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, τα μέλη του προσωρινού Συμβουλίου της περιοχής Ζωή Διαμαντίδη, Σάββας Κωφόπουλος, Αρετή Μανιάτογλου και Μιλτιάδης Σούττης, καθώς και πολλοί κάτοικοι & επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή.
Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες των απερχόμενων μελών του προσωρινού Συμβουλίου Αρετής Μανιάτογλου και Σάββα Κωφόπουλου, καθώς και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου. Όλοι τόνισαν τη σημασία των λαϊκών συνελεύσεων ανά γειτονιά, που για πρώτη φορά οργανώνονται στη Μυτιλήνη και το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα τοπικά – συνοικιακά συμβούλια.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή.
Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τους δημότες, στα εξής θέματα:
- Το Πληγώνι, είναι γενικώς ένα εγκαταλειμμένο προάστιο επί πολλές δεκαετίες, ανέφερε το σύνολο των κατοίκων.
- Ο βιολογικός καθαρισμός της νότιας πόλης που εκκρεμεί επί δεκαετίες, είναι το μείζον πρόβλημα. Οι νομοταγείς δημότες πληρώνουν πολλά χρήματα για τον καθαρισμό των βόθρων, ενώ οι παρανομούντες αδειάζουν τα λύματα στα όμβρια.
- Απαιτούνται πολλές τσιμεντοστρώσεις, παρόλο που η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε ορισμένες ήδη (ειδική μέριμνα στο οδόστρωμα του δρόμου Πληγωνίου – Ακρωτηρίου).
- Έλλειψη παιδικών χαρών, τόσο στο Πληγώνι, όσο και στη Νεάπολη (διερεύνηση του εγκαταλειμμένου χώρου του ΟΤΕ, για δημιουργία ενός παιδότοπου).
- Δημιουργία parking αυτοκινήτων στο Πληγώνι.
- Σχέδιο ανάπλασης παραλιακής ζώνης, ώστε οι παραλίες να αποκτήσουν αισθητική και να γίνουν προσβάσιμες και φιλόξενες (παγκάκια, ντους, αποδυτήρια, κ.α.). Στην περιοχή Νεαπόλεως, υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιχειρήσεις εστίασης.
- Ο προγραμματισμός πολιτιστικών εκδηλώσεων κυρίως το καλοκαίρι αλλά και όλο το χρόνο, θα δώσει πνοή στο προάστιο. Απαιτείται και στολισμός κατά τις εορταστικές περιόδους. Συνεργασία με τον υφιστάμενο Εξωραϊστικό Σύλλογο Πληγωνίου.
- Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε πινακίδες του Κ.Ο.Κ., σε καθρέφτες και σε λάμπες φωτισμού και στα δύο προάστια.
- Αποχαρακτηρισμός της παράνομης οδού Μυτιλήνης – Αεροδρομίου από Εθνική Οδό, για λόγους ασφαλείας (το ίδιο ακριβώς εξέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής Βαρειά).
- Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο Πληγώνι, πολλές φορές καταλαμβάνεται από κοπάδια προβάτων, λόγω ανθρώπινης αμέλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει επικινδυνότητα.
- Λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών που υπάρχουν στα δύο προάστια, οι φόροι (εν προκειμένω ο ΕΝΦΙΑ) είναι δυσβάσταχτοι για τους κατοίκους, χωρίς να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.
- Οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ έχουν “καταληφθεί” πλήρως από Μ.Κ.Ο., ενώ το εκκλησάκι Αγία Ειρήνη (που επίσημα ανήκει στο ίδρυμα “Θεομήτωρ”), έχει κατά απαράδεκτο τρόπο, μετατραπεί σε αποθήκη.
- Οδός Κυβοπούλου (Νεάπολη): Ο δρόμος έχει τσιμεντοστρωθεί, χωρίς ποτέ να υπάρξει πρόβλεψη για δημιουργία δικτύου αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μία απέραντη λίμνη, η οποία μαζί με τους τεράστιους ευκάλυπτους (που χρήζουν κλαδέματος), αποτελεί εστία κουνουπιών. Όταν βρέχει το νερό γίνεται κίτρινο, με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμο. Κατά τους περιοίκους, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με πολύ μικρό κόστος και ανεξάρτητα από το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού, με την τοποθέτηση ειδικών σχαρών.
Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού – Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής “Νεάπολη & Πληγώνι”, του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.
Το νέο εννεαμελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Νεάπολη & Πληγώνι”, που αναδείχθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες & επιχειρηματίες της περιοχής:
- Δημήτρης Αβαγιανός (Νεάπολη)
- Χαρίκλεια Καραβιάρη (Πληγώνι)
- Βενετία Κουτσουραδή (Νεάπολη)
- Αρετή Μανιάτογλου (Πληγώνι)
- Μάριος Ντουντούλας (Πληγώνι)
- Ιγνάτιος Πανταζόπουλος (Νεάπολη)
- Ιωάννης Πολυχρόνης (Πληγώνι)
- Μιχαήλ Στάθης (Νεάπολη)
- Κοραλία Τριανταφύλλου (Πληγώνι)
Αναπληρωματικό μέλος: Μιλτιάδης Σούττης (Νεάπολη).
Το νεοεκλεγέν συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, συνεδρίασε αμέσως μετά τη Συνέλευση και όρισε ένα τριμελές ευέλικτο Προεδρείο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα, απαρτιζόμενο από τους Δημήτρης Αβαγιανό, Χαρίκλεια Καραβιάρη και Αρετή Μανιάτογλου. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του πατέρα Κλεάνθη Αδαλή, θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πληγωνίου.
Οι δημότες της ευρύτερης περιοχής, από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.