Κατάντια! Για 7η φορά η Κυβέρνηση ΔΕΝ απάντα σε ερώτηση Βουλευτή για το σεισμό στη Λέσβο
Οι προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες από το σεισμό που «χτύπησε» τη Λέσβο τον περασμένο Ιούνη, που είχε στον απολογισμό του και τον τραγικό θάνατο μιας 43χρονης γυναίκας, σχετικά με την αποκατάσταση αλλά και τη λήψη αντισεισμικών μέτρων στο νησί, αναδεικνύονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο από το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Χτες, η Επίκαιρη Ερώτηση αναβλήθηκε για 7η φορά λόγω ...«κωλύματος» του υπουργού!
Τη συνειδητή άρνηση του υπουργού να έρθει στη Βουλή και να δώσει σαφείς απαντήσεις στηλίτευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, στην αίθουσα της Ολομέλειας, μόλις ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης αναβάλλεται ξανά. «Η κυβέρνηση, και μέσα από τον υπουργό κ. Σπίρτζη, δείχνει την ευαισθησία της απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», επισήμανε.
Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα, το επίδομα των 580 ευρώ το έχουν πάρει ελάχιστοι από τους 400 περίπου δικαιούχους, αφού άρχισε να δίνεται πριν μερικές μέρες. Το επίδομα ενοικίου και οικοσκευών δεν το έχει πάρει καμία από τις 200 οικογένειες που το δικαιούνται. Οσο για τα 21 λυόμενα σχολεία που ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει με δυσκολία τα μαθήματα, τα 9 έχουν έρθει από την Υπατη Αρμοστεία και είναι εντελώς ακατάλληλα. Είναι δηλαδή τσίγκινα, χωρίς κανένα είδος μόνωσης από τις καιρικές συνθήκες για την προστασία των παιδιών.
Στην ουσία, ο υπουργός αυτό που αποφεύγει είναι να παραδεχτεί ότι, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, από την πρώτη μέρα του σεισμού μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ από τις 20 Ιούνη, δηλαδή την επομένη του σεισμού, έχει καταθέσει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη του κράτους, για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο. Μέτρα που προβλέπουν:
Την καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών. Να δοθούν άμεσα τα 580 ευρώ του επιδόματος και επιδότηση ενοικίου στους αστέγους.
Να κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα σπίτια και να κατασκευαστούν χώροι αποθήκευσης των οικοσυσκευών από τα σπίτια που έχουν καταστραφεί με ευθύνη της πολιτείας.
Την απαλλαγή για όλο το νησί από τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη, το πάγωμα των χρεών και των διαδικασιών κατάσχεσης. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες.
Να προχωρήσει άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού, με την τοποθέτηση των αιθουσών που αναμένονται στα χωριά Πλωμάρι, Πολυχνίτο, Τρύγωνα και Μεγαλοχώρι. Να διασφαλιστεί η άμεση λειτουργία όλων των σχολείων το πρωί με αίθουσες που να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών και τις σύγχρονες προϋποθέσεις ασφάλειας και εκπαίδευσης. Η προσωρινή αυτή λύση των λυόμενων αιθουσών να μην αποτελέσει και μόνιμη λύση, να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για τη μεταφορά των μαθητών σε κατάλληλες και μόνιμες εγκαταστάσεις.
Να γίνει προσεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων (των σχολείων, χώρων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, των προνοιακών μονάδων, των δημόσιων υπηρεσιών κ.ά.), σε φροντιστήρια, σε χώρους διασκέδασης της νεολαίας, σε σπίτια, πολυκατοικίες και χώρους εργασίας.
Για το 30% των δημόσιων κτιρίων που υπέστησαν ζημιές υπάρχει ανάγκη άμεσων επεμβάσεων.
Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες του Νομού.
Να υπάρξει ειδικό καθεστώς (ποσόστωση), για τουλάχιστον δύο έτη, για την εισαγωγή των μαθητών της Λέσβου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Επισημαίνεται, για άλλη μια φορά, η άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης σε όλη τη χώρα.
πηγη: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ