Η προικισμένη περιοχή της Λέσβου που αργοσβήνει.....
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου- Ιχνηλατώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας πλούσιας περιοχής που αργοσβήνει
Συνεπείς στην πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των νησιών μας δεν θα περάσει μέσα από κλειστά κέντρα- φυλακές ψυχών, ότι οι νέοι της Λέσβου δεν μπορεί να έχουν σαν μονόδρομο παραμονής τους στο νησί τις 52 θέσεις που προκήρυξε ο κ Μηταράκης και ότι τα νησιά μας διαθέτουν τεράστιο πλούτο που παραμένει αναξιοποίητος, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ συνεχίζει τις επαφές σε όλα τα χωριά που φωλιάζουν οι αγωνίες για το αύριο των κατοίκων τους, οι ελπίδες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.
Βρεθήκαμε στη ΔΕ Πολιχνίτου την περασμένη Κυριακή μαζί με μέλη της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ απ την περιοχή και τον Στρατή Νικολάου μιλώντας με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Αλάνη και τη Δημοτική Σύμβουλο Χρυσούλα Ζωγράφου, με τους κοινοτάρχες και τα μέλη των τοπικών Συμβουλίων και με εκπροσώπους φορέων της περιοχής, μιας και η ανάγκη προστασίας απ την πανδημία δεν μας επιτρέπει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Στις συζητήσεις μας συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Τ.Σ Λισβορίου, Πολιχνίτου, Βρίσας και Σταυρού κ. Χατζηπαναγιώτης,Γιανναρέλλης, Παράκοιλας και Παλαιολόγου, οι τοπικοί Σύμβουλοι κ Κατωτριώτης και Αποστολής και οι εκπρόσωποι φορέων κ Κ. Χιωτέλλη, . Παπαφιλίππου, Κατρακάζας, Ε.Πελέκου.
Μια περιοχή προικισμένη με θάλασσες και υπέροχες παραλίες, που βρέχεται απ το Κόλπο Καλλονής με τα υπέροχα αλιεύματα, με γεωθερμικό πεδίο και ιαματικές πηγές, με καλλιεργήσιμο κάμπο, με δάσος, με ελαιοκαλλιέργεια .
Τόπος έλξης ακόμα και για τους ανθρωπίδες 500.000 χρόνια πριν , που την ύπαρξή τους έφερε στο φως η σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης και η άξια παλαιοντολόγος Νένα Γαλανίδου με την ομάδα της. Παρόλα αυτά κατά γενική ομολογία των κατοίκων της η περιοχή φθίνει και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης είναι το ζητούμενο.
Υποσχεθήκαμε στους συνομιλητές μας να γίνουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων που μας παρουσίασαν και να αναδείξουμε τις αγωνίες τους για όλα αυτά που δεν μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους στα χωριά τους , που τους κάνουν δύσπιστους σε συζητήσεις για ανάπτυξη.
Για την ανάγκη ανάδειξης των ιαματικών πηγών που θα μπορέσουν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών μέσα σε ένα συνολικό πακέτο διακοπών που θα συνδυάζει τον τουρισμό ευεξίας με τις υπέροχες παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής, τα μοναστήρια, τις πεζοπορικές διαδρομές, τα θαλάσσια σπορ και την γαστρονομία, μέσα από μια πρόταση στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Λέσβου του νέου ΕΣΠΑ
Για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην γεωργία (θερμοκήπια), στον θερμαλισμό και γενικά στην παραγωγή ενέργειας. Που οι προσπάθειες στο παρελθόν κάπου σκάλωσαν τελικά όπως τόσα άλλα και ο φυσικός πόρος παραμένει αναξιοποίητος.
Για την ανάγκη προστασίας και αναβάθμισης του λιμανιού της Σκάλας Πολιχνίτου, τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και την αναβάθμιση των ‘’ορφανών ‘’ λιμανιών -στον Άγιο Παύλο , την Νυφίδα και το Σκαμιούδι μέσα στον Κόλπο Καλλονής και τον Άγιο Φωκά στα Βατερά – μικρά λιμανάκια για τα οποία οι χρήστες – αλιείς καταβάλουν τα τέλη στο Λιμενικό Ταμείο χωρίς να βλέπουν καμία αναβάθμιση που θα μπορούσε να προστατέψει τον εξοπλισμό τους και κατ επέκταση το εισόδημά τους,
Για την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία της λειψυδρίας με τις παλινωδίες 20 ετών για το που και ποια θα είναι τα κατάλληλα μικρά φράγματα που θα λύσουν το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης, αδιαφορώντας όχι μόνο για το μαρτύριο της σταγόνας που ζουν οι κάτοικοι αλλά και την εγκατάλειψη της γεωργικής γης και των καλλιεργειών
Για την ανάγκη πιστοποίησης των μοναδικών προϊόντων του Λισβορίου γλυκάνισο και ρεβίθια
Για τις ελλείψεις στις βασικές υποδομές και υπηρεσίες που επηρεάζουν καθοριστικά τη ποιότητα ζωής των κατοίκων: σχολεία που λειτουργούν ακόμα σε κοντέινερ 5 χρόνια μετά το σεισμό, θέρμανση που υπολειτουργεί στα Σχολεία του Πολιχνίτου, Δημοτικό στάδιο που καθυστερεί, υποστελέχωση του ΚΥ Πολιχνίτου που εξυπηρετεί την περιοχή από Βασιλικά μέχρι Σταυρό, ανυπαρξία σε παιδικές χαρές, Φιλαρμονική που διαλύθηκε εξαιτίας της ανυπαρξίας δασκάλου και πόρων για τη στήριξή της
Για την Βρίσα που οι κάτοικοι της 5 χρόνια μετά το σεισμό παλεύουν τα τελευταία χρόνια μόνοι τους να στήσουν απ την αρχή το χωριό τους και ζουν την αγωνία αν αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει στο χάρτη ως τοπική κοινότητα ή ως αξιοθέατο πολιτικής εγκατάλειψης.
Για τον Σταυρό με τους λίγους, ηλικιωμένους κυρίως, κατοίκους που στέκουν με περηφάνεια στο πιο απομακρυσμένο χωριό της ΔΕ και αρκούνται με λίγα. Την κλαδονομή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και το τελευταίο χιλιόμετρο πριν την είσοδο του χωριού που παρουσιάζει υποσκαφές και νοιάζονται μην αποκοπούν, αλλά και τη σύνδεση με Αμπελικό, όπως μας είπε ο πρόεδρος.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύει πως μια τόσο προικισμένη γωνιά της Λέσβου πέρα από τις δυνατότητες έχει και κατοίκους που την νοιάζονται, που επιμένουν και περιμένουν. Και ξέρουν πως τα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και οι παραλείψεις έχουν ονοματεπώνυμο. Εμείς αναδεικνύουμε τα προβλήματα και καταθέτουμε προτάσεις.