"Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ"
της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
Ξεκινώντας τις επισκέψεις του στις Περιφέρειες, σε αυτές που οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καλά «μαντάτα» για τους κυβερνητικούς περιφερειακούς συνδυασμούς, ο κ. πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Λήμνο.
Αφορμή της επίσκεψης η έναρξη λειτουργίας του «ψηφιακού» σχολείου, που δεν είναι τίποτα άλλο από την εγκατάσταση στη βιβλιοθήκη του κτιρίου που στεγάζει τα δύο σχολεία (ΕΠΑΛ & Γενικό Λύκειο Μούδρου), διαδραστικού πίνακα, όπου σε μία αίθουσα και με ένα διαδραστικό πίνακα θα εξυπηρετούνται δύο σχολεία…
Με την ευκαιρία έκανε και τα εγκαίνια του κτιρίου που συστεγάζονται τα 2 σχολεία, (το οποίο όμως δεν ξεκινάει τη λειτουργία του τώρα αλλά είναι στο 2ο χρόνο λειτουργίας), στήνοντας μια επικοινωνιακή φιέστα για τις ανάγκες της «7ης Νοεμβρίου».
Πράγματι σε ένα νησί, που τα δύο μεγάλα κόμματα το έχουν αφήσει επιμελώς και για δεκαετίες απομονωμένο από τα μεγάλα αστικά κέντρα, με λειψές και πανάκριβες συγκοινωνίες, ίσως το ψηφιακό σχολείο, αποτελεί μέρος της εικονικής πραγματικότητας, που θέλουν να μας επιβάλουν να ζούμε.
Αναρωτιόμαστε όμως, αν σε ένα νησί, που επιπρόσθετα ζητήματα όπως οι δαπάνες για τις μεταφορές των μαθητών και το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Μύρινας παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά - πολλά χρόνια, αναρωτιόμαστε αν η ενισχυτική on-line διδασκαλία, θα άρει τις κοινωνικές ανισότητες, θα εξουδετερώσει τις αποστάσεις και θα αποτελέσει την «πανάκεια» και την απάντηση στη μόρφωση των παιδιών στα ακριτικά νησιά μας.
Και αυτό, αν ληφθεί υπόψη, πόσοι καθηγητές είναι εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες και στους διαδραστικούς πίνακες, πόσοι μαθητές της Βορειοανατολικής Λήμνου έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τι προοπτικές έχουν να αγοράσουν όσα παιδιά δεν έχουν, όταν τα οικογενειακά τους εισοδήματα, λόγω της πολιτικής του μνημονίου εξανεμίζονται.
Αν ληφθεί ακόμα υπόψη, πόσοι μαθητές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (ειδικά όταν είναι γνωστό ότι η περιοχή της Βορειοανατολικής Λήμνου αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης), σε ποια παιδαγωγικά συμπεράσματα κατέληξε το Υπουργείο Παιδείας ένα χρόνο μετά τη χορήγηση των lap-top στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και γιατί σταμάτησε φέτος το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ξεκίνησε πέρυσι με μια παρόμοια επικοινωνιακή φιέστα.
Τα αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, που ζητούν λύσεις στα προβλήματα υποδομών, προσπάθησε να «προσπεράσει» η υπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι «δε θα περιμένουμε να κάνουμε τα τέλεια ντουβάρια, για να πάρουν τα παιδιά της σημερινής γενιάς, αυτό που χρειάζονται ώστε αντιμετωπίσουν το αύριο». Μάλλον για αυτό το λόγο έσπευσαν να εγκαταστήσουν μόλις χτες προ-κάτ αίθουσες στη Μύρινα. Ίσως αυτή της η δήλωση να δικαίωσε και τον παρευρισκόμενο νυν Δήμαρχο Μυτιλήνης και υποψήφιο Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, ο οποίος ένιωσε πιο άνετος, από τα προβλήματα που του δημιουργούν «ντουβάρια», όπως αυτά του 5ου Δημοτικού Μυτιλήνης, ή οι προ-κάτ αίθουσες των Λυκείων του Υφαντήριου, του ΕΕΕΕΚ Λέσβου και του ΕΠΑΛ Καλλονής καθώς και το χρόνιο ζήτημα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.
Η παράταξή μας θεωρεί ότι οι σχολικές υποδομές απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση, μακριά από το «στενό κορσέ» των περικοπών του μνημονίου, με συνεχή και ολόπλευρη στήριξη από τους μαθητές, τους γονείς και των κίνημα των εκπαιδευτικών.
Σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας, σε αρμονία με τον τίτλο της παράταξής μας «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό»|.
Μυτιλήνη 11/10/2010
από το γραφείο τύπου του συνδυασμού
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»