Skip to main content
|

Χριστιάνα Καλογήρου στη CPMR: «Σαφή μέτρα για τη νησιωτικότητα στη νέα Πολιτική Συνοχής»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με τη ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), συμμετείχε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα.


Η κα. Καλογήρου στην ομιλία της παρουσίασε τις θέσεις της για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, σημειώνοντας αρχικά ότι οι προτάσεις που πρόσφατα έγιναν γνωστές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον προκαλούν απογοήτευση και προϊδεάζουν για τις μελλοντικές δυσκολίες.
 
Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι οι νέες προκλήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλές, αλλά αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λιγότερα χρήματα. «Το να κάνουμε πολλά με λίγα, είναι ένα ωραίο σύνθημα, αλλά τα συνθήματα δε λύνουν προβλήματα. Οι πόροι τα λύνουν και η συνεργασία. Προφανώς πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των πόρων –αυτό πρέπει να είναι το νόημα του συνθήματος αυτού. Με απλοποίηση διαδικασιών και γρηγορότερες διαδικασίες εγκρίσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη περίοδο η κα. Καλογήρου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η κατανομή των πόρων να μη γίνει με μοναδικό κριτήριο το ΑΕΠ των Περιφερειών, αλλά να ληφθούν υπόψη κοινωνικοί δείκτες που εξασφαλίζουν τη σωστή αποτύπωση της κατάστασης για κάθε Περιφέρεια, όπως η προσβασιμότητα και οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες  που δημιουργούν συνθήκες εξαιρετικής δυσκολίας και ιδιαιτερότητας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα. Το ένα αφορά στην απόλυτη ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη με ενίσχυση των πολιτικών ένταξής τους στην αγορά εργασίας, αλλά και την προετοιμασία τους για ένα μέλλον που θα είναι σημαντικά διαφορετικό από το σήμερα. «Η αντιστοίχιση προσόντων και αναγκών αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα που η Ευρώπη ακόμα δεν έχει αντιμετωπίσει κατάλληλα χάνοντας την ευκαιρία να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες νέους. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του ρόλου του ΕΚΤ και ιδιαίτερα της Πρωτοβουλίας για τους Νέους (Youth Initiative) είναι απολύτως αναγκαία», τόνισε η Περιφερειάρχης.
 
Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τη νησιωτικότητα. Η κα. Καλογήρου είπε μεταξύ άλλων: «Είδαμε με απογοήτευση την απροθυμία της Επιτροπής να συζητήσει για τα νησιά και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας και στήριξής τους. Στην Ελλάδα ωστόσο –και όχι μόνο- τα νησιά βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα στη διασύνδεση, την υγεία και φυσικά την οικονομία, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ που αποτελούσε για χρόνια ασπίδα προστασίας για την τοπική οικονομία. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό στον τόπο του, αλλά δεν είναι δυνατόν η Λέσβος να αντιμετωπίζεται σαν να είναι μια Περιφέρεια στο Βέλγιο. Από την πολιτική προστασία μέχρι την υγεία και από τον τουρισμό μέχρι την εκπαίδευση, ένα νησί χρειάζεται διπλή προσπάθεια για να ανταπεξέλθει. Αυτή η ιδιαιτερότητα οφείλει να αποτυπωθεί με σαφή μέτρα και προβλέψεις στη νέα Πολιτική Συνοχής».





 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις