Skip to main content
|

Γ. Σπιλάνης: το νέο κοινωνινο-οικονομικό τσουνάμι είναι ήδη εδώ. Να στηρίξει η Περιφέρεια τους αδύναμους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιάννης Σπιλάνης

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι ήδη εδώ. Η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά πολύ μουδιασμένα. Η επιβίωση των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων είναι το ερώτημα. Ενώ και οι αριθμοί των ανέργων έχουν πάρει την ανηφόρα στο Βόρειο Αιγαίο.

Και ενώ η ανάγκη για ενεργή υποστήριξη γίνεται όλο και πιο επιτακτική, η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει με τους ίδιους «χαλαρούς ρυθμούς» όπως πάντα. Ασχολούμενη με την επικοινωνία παρά με την ουσία των προβλημάτων. Μόνο από τους αριθμούς ανέργων του Μαρτίου και τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας του Απριλίου στη Περιφέρεια (σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ»), αντιλαμβάνεται κανείς πως το νέο κοινωνινο-οικονομικό τσουνάμι είναι ήδη εδώ. Και ενώ θα περίμενε πως όλος ο μηχανισμός της Π. Β. Αιγαίου να είχε μπει σε εγρήγορση για να μειώσει τις ζημιές και να σχεδιάσει ένα διαφορετικό αύριο, τίποτα δεν βλέπουμε να κινείται. Με δεδομένο δε ότι η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των οικονομικών επιπτώσεων στα νησιά μας με τα χρήματα που διαχειρίζεται και τις αρμοδιότητες της, δίνοντας στήριξη στους αδύναμους.

Αυτό ήταν το μήνυμα της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ που δόθηκε τη Παρασκευή 

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης έδωσε έμφαση στη πρόταση που κατέθεσαν στα τέλη του Απριλίου για τη άμεση δημιουργία επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου για θέματα επιχειρηματικότητας, αγροτικής παραγωγικής, αγροδιατροφής, τουρισμού και απασχόλησης με συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων, των αντίστοιχων φορέων, εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων και με στόχο την υποβολή βιώσιμων προτάσεων στήριξης των κλάδων που πλήττονται. 

 

Η Περιφερειακή Αρχή, συνεπικουρούμενη και από άλλες παρατάξεις, δήλωσαν «ανέτοιμες για συζήτηση» και το παρέπεμψαν- όπως φαίνεται από την ησυχία που επικρατεί- στις καλένδες.

 

Για το λόγο αυτό, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αποφάσισε να καλέσει ανοιχτά, Επιμελητήρια, Φορείς Τουρισμού, Φορείς κοινωνικής Οικονομίας, Συνεταιρισμούς, συλλόγους, Εργατικά Κέντρα κ.α., σε κλαδικές συζητήσεις πάνω στους 5 άξονες, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να δημιουργηθούν προτάσεις που να μεταφερθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανακοίνωσε δε ότι επόμενες μέρες θα υπάρξουν στοχευμένες προσκλήσεις για θεματικές τηλεσυσκέψεις.

 

Το πρότυπο άλλωστε της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας, που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, μας δείχνει το δρόμο. Εκεί ήδη έχουν γίνει ενθαρρυντικά βήματα ενεργοποιώντας τους φορείς. Ο στόχος να λειτουργήσουν από φέτος όσες περισσότερες πηγές γίνεται με άδεια και να προετοιμαστεί ένα σχέδιο για την αναβαθμισμένη λειτουργία όλων, παράλληλα με τη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αναπτυχθεί ο θερμαλισμός και ο τουρισμός ευεξίας φαίνεται να προχωρά.

 

Η Μαρία Νικολάρα εστίασε στην ανάγκη να προχωρήσουν έργα αναπτυξιακά και εντάσεως απασχόλησης, έργα και δράσεις για την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον τον πρωτογενή τομέα και τη στήριξή του, την μεταποίηση, την κοινωνική πολιτική, ως αποτελεσματικά εργαλεία στην Covit-19 εποχή. Υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε πόρος και να διεκδικηθούν πρόσθετοι, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας, που είναι και η πλειονότητα στα νησιά μας, η επιχειρηματικότητα των νέων, ο αγροτικός κόσμος, οι δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των χαμηλόμισθων. Κάλεσε επίσης την Π.Α να φροντίσει δράσεις κοινωνικής πολιτικής που «να παρέχουν στήριξη με αξιοπρέπεια, μακριά από την πελατειακή λογική της σακούλας τροφίμων».

 

Αναφέρθηκε στο κίνδυνο να χαθούν πολλά χρήματα από έργα που μένουν στάσιμα εξ αιτίας της προχειρότητας και του «χαϊδέματος αυτιών για υφαρπαγή ψήφων», με αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των ενταγμένων έργων να μην έχουν απορρόφηση, γιατί δεν υπήρχε καμία προετοιμασία πριν ενταχθούν. Παράλληλα αγνοείται η τύχη δράσεων που είχαν ανακοινωθεί, με πομπώδη τρόπο από τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή, για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων του Β. Αιγαίου ή για επίλυση προβλημάτων του πρωτογενή τομέα και παραμένουν ανενεργές γιατί δεν φρόντισαν καν την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ή άλλων που ολοκληρώθηκαν μεν αλλά κανείς δεν ξανάκουσε γι’ αυτές, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αξιοποίησης τους.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάει επιτακτικά άλλη μια φορά να υπάρξει πλήρης επαναξιολόγηση όλων των ενταγμένων έργων με βάση κριτήρια όπως:

• συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί στόχοι, 

• ωριμότητα και

• συμβολή στη δημιουργία απασχόλησης

γιατί κάθε ευρώ είναι πολύτιμο και πρέπει να αξιοποιείται σωστά.

 

Η Γιούλα Αργυρούδη επικεντρώθηκε στα θέματα περιβάλλοντος. Υπογράμμισε τους κινδύνους από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου και ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές Natura, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τα νησιά μας. Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της Περιφέρεια στην εκτέλεση έργων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού και τη προστασία από πλημμύρες, αφού χάνονται προθεσμίες και δεν εντάσσονται έργα και επεσήμανε τις επιπτώσεις στο μέλλον.

 

Ο Μανώλης Κάρλας εστίασε τη παρέμβαση του στα θέματα υγείας που έχουν ειδική βαρύτητα τη περίοδο που ζούμε. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να λαμβάνονται αποφάσεις και η Περιφερειακή Αρχή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Περιφέρειας, να μην ασχολείται για την υλοποίηση τους.

 

Ο Γ. Σπιλάνης έκλεισε τη συνέντευξη αναγγέλλοντας την έναρξη πρωτοβουλίας της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Σε συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ανήγγειλε σειρά συζητήσεων για την επόμενη μέρα αρχικά στον τουρισμό με στόχο την συνδιαμόρφωση πλαισίου πολιτικών και προτάσεων για κατάθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί όπως είπε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία