Πολιτική

18/07/2013 - 05:46

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου

 

Με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές ν. Λέσβου Γ. Ζερδελής και ν. Σάμου Α. Καλογερή ζητούν να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου

Οι νησιωτικές περιοχές χαρακτηρίζονται από μια ιδιαιτερότητα, λόγω της εδαφικής ασυνέχειας και της απομακρυσμένης γεωγραφικής τους θέσης από την ηπειρωτική χώρα. Η απόλυτη εξάρτησή τους από τις θαλάσσιες και τις εναέριες μεταφορές ελλείψει κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και νησιωτικής περιφέρειας έχει καταλήξει στη μεγιστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές της Ελλάδας λόγω της ασκούμενης πολιτικής.

Πλάι στην οικονομική αφαίμαξη των πολιτών με τα συνεχή χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, ο νησιωτικός νομός μας υποφέρει από την εντελώς παράλογη συνένωση - και κατά συνέπεια απομάκρυνση - δημοσίων υπηρεσιών, από το αυξημένο κόστος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, από την αβεβαιότητα του εφοδιασμού εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών το χειμώνα, από τη μειωμένη τουριστική κίνηση και μια σειρά προβλημάτων με κοινή συνισταμένη την ανεπαρκή διασύνδεση των νησιών.

Επομένως, το να δοθεί οριστική και αξιοπρεπής λύση στο ζήτημα πρωτίστως της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να λειτουργήσουν μια σειρά από τομείς (γεωργία, τουρισμός, εμπόριο κλπ) και επομένως θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής. Αν' αυτού, οι νησιώτες γίνονται καθημερινά μάρτυρες της πλήρους αδιαφορίας και του εμπαιγμού των "ιθυνόντων" που μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις, ενώ την ίδια στιγμή με μεγάλη επιμέλεια φροντίζουν αποκλειστικά για τα συμφέροντα των ακτοπλόων.

Με την ερώτηση που καταθέσαμε στη βουλή από κοινού με την κ. Καλογερή σχετικά με τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στην περιφέρεια Β. Αιγαίου θέτουμε κυρίως το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιμετώπισής τους και όχι μιας πρόσκαιρης λύσης σε επιμέρους ζητήματα, όπως εκείνο της διασύνδεσης με τη Β. Ελλάδα που προέκυψε πρόσφατα. Και αυτό γιατί ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι το να γιατρεύεις κάθε φορά τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες δεν οδηγεί παρά στην επαναφορά των ίδιων προβλημάτων κάθε τόσο.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η ακτοπλοϊκή πολιτική δεν είναι μια αυτόνομη πολιτική αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, την οποία και έχει ως αποστολή να υπηρετεί. Το ζητούμενο είναι μια ακτοπλοΐα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιωτών για συχνή, ασφαλή φτηνή, αξιόπιστη και γρήγορη ακτοπλοϊκή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και ενδοπεριφερειακά και με προτεραιότητα στον πλήρη σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων. Επιπλέον, χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υποδομών τόσο των λιμενικών όσο και των υποδομών για τη σύνδεση των τελευταίων με τα οδικά και τα λοιπά δίκτυα για να είναι ασφαλής, εύκολη και υπό όλες τις καιρικές συνθήκες η πρόσδεση των πλοίων. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών στη βάση του δημοσίου συμφέροντος.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το άρθρο!