Πολιτική

05/06/2015 - 12:41

Ερώτηση - Παρέμβαση Χ. Αθανασίου για τις καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ

Ο Βουλευτής Λέσβου και τέως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εξαιτίας της δυσλειτουργίας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των Διοικητικών ανακατατάξεων στο Υπουργείο, σύμφωνα με τη νέα δομή της Κυβέρνησης (διορισμού Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ, μεταφορά αρμοδιοτήτων κ.α.), που   έχουν ως αποτέλεσμα τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις καταβολές χρηματοδοτήσεων εγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την άσκοπη ταλαιπωρία των δικαιούχων από τις Υπηρεσίες της ΓΓΒ, συνυπέγραψε και κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας ερώτηση προς τους κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς τον κ. Γεώργιο Σταθάκη Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας &Τουρισμού, υπογραμμίζοντας  τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων, την ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων επενδυτών στα διάφορα τμήματα της ΓΓΒ, την καθυστέρηση πληρωμής της δημόσιας χρηματοδότησης  για επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν και ελέγχθηκαν και τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

 

Για τα ανωτέρω ο Βουλευτής Χαρ. Αθανασίου ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Ποιες είναι οι αιτίες για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται και για το γεγονός, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί  καμία οικονομική πράξη για τη ΓΓΒ.

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση εκταμίευση των εγκεκριμένων κονδυλίων και την απορρόφηση των πιστώσεων.

3.Ποια είναι η αναγκαιότητα της μεταφοράς όλων των τμημάτων της Γ.Γ.Β στο νέο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος   και Ενέργειας.

4.Γιατί γίνεται προσπάθεια σύστασης υπηρεσιών, που ήδη υπάρχουν στο Υπουργείο, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις ευθύνης, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

5. Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η διαπιστωτική πράξη με την οποία μεταφέρονται οι θέσεις της Γ.Γ.Β και το τοποθετημένο σε αυτές προσωπικό στο Υπουργείο Π.Α.Π.ΕΝ.

6.Γιατί δεν έχει οριστεί ακόμη ο Διατάκτης των πιστώσεων της Γ.Γ.Β καθώς και η αρμόδια οικονομική υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

7. Γιατί δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη επιχορήγηση σε εποπτευόμενους φορείς της Γ.Γ.Β, τη στιγμή που ο Υπουργός Π.Α.Π.ΕΝ. έχει ήδη διορίσει τις νέες Διοικήσεις τους.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!