Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους Βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας, προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κύριο Ιωάννη Δραγασάκη και προς τον Υπουργό Οικονομικών, κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, με θέμα «αμοιβές συμβούλων της κυβέρνησης που καθορίζονται με ΠΝΠ».
Ο Βουλευτής αναφέρει τα εξής:
Πρόσφατα με το Τρίτο άρθρο της ΠΝΠ της 31/7/2015 επιτρέπονται οι απευθείας αναθέσεις έργων (κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης) που αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου (διάρκειας μέχρι τρείς μήνες) σε εμπειρογνώμονες φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με αντικείμενο χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους: α) Ε.Μ.Σ. (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας)
β) Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
γ)Ε.Κ.Τ. ( Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)
δ)Δ.Ν.Τ. (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)
Εντύπωση δε προκαλεί το θέμα των αμοιβών συμβούλων της Κυβέρνησης που απασχολούνται με σύμβαση έργου, ότι αποτελεί ‘’έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης”. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τέτοιοι σύμβουλοι απασχολούνται εδώ και καιρό από την Κυβέρνηση, αλλά και αν ακόμα κάτι τέτοιο δεν ίσχυε η σχετική διάταξη θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί σε πλήθος νομοσχεδίων που η Κυβέρνηση ως τώρα έφερε στη Βουλή ή έστω να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο κατά την έναρξη των εργασιών της μετά τη θερινή διακοπή.
Η συμπερίληψη του ζητήματος αυτού σε ΠΝΠ , πέρα από το ζήτημα του επιτρεπτού της με βάση το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, εγείρει ευλόγως ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής και την πρόδηλη άρνηση της Κυβέρνησης να φέρει τη διάταξη πρώτα ενώπιον του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Οικονομικών.
1. Απασχολούνται ήδη σύμβουλοι της Κυβέρνησης που θα αμειφθούν με βάση το άρθρο τρίτο της από 31.7.2015 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχόμενου και αν ναι ποιοι είναι αυτοί και ποιο είναι το κόστος της προσλήψεως τους.
2. Έχει αποφασισθεί η πρόσληψη άλλων Συμβούλων υπό το καθεστώς αυτό; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί και ποιο είναι το κόστος της προσλήψεως τους.
3. Είναι “ έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης” το ζήτημα της αμοιβής Συμβούλων. Γιατί η Κυβέρνηση δεν έφερε την εν λόγω διάταξη σε ένα από τα πολλά νομοσχέδια που κατέθεσε έως σήμερα αλλά προτίμησε να νομοθετήσει βάσει ΠΝΠ.
4. Κατά την κατάθεση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή ως σχέδιο Νόμου, εντός σαράντα ημερών, όπως το Σύνταγμα ορίζει, το άρθρο τρίτο της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου θα έλθει ως ξεχωριστό άρθρο ώστε να είναι εφικτή η αυτοτελής συζήτηση επί του περιεχομένου του ή θα συμπεριληφθεί ως παράγραφος σε άρθρο που θα περιέχει ολόκληρη την από 31.7.2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου ώστε να καθίσταται αδύνατη η ψήφιση ή καταψήφιση της διατάξεως αυτής χωρίς ταυτόχρονα να ψηφίζεται ή να καταψηφίζεται αντίστοιχα ολόκληρο το περιεχόμενο της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου.