Skip to main content
|

Επιστολή με τις θέσεις του Β. Τεντόμα στο Περιφερειακό Συμβουλίο

Βασίλης Τεντόμας
Επιστολή με τις θέσεις του Β. Τεντόμα στο Περιφερειακό Συμβουλίο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μου θα απουσιάζω για πρώτη φορά από συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου.
Γιαυτό θα σας παρακαλούσα να αναγνώσετε κατά τη συζήτηση των αντίστοιχων θεμάτων τις παρακάτω θέσεις της παράταξής μας:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 18-2-2013
ΘΕΜΑ:1ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.

"Θεωρούμε ότι η ίδρυση του εν λόγω δικτύου, χωρίς να αμφισβητούμε τη χρησιμότητά του, δεν απαντά καθόλου στην ανάγκη συντονισμένης και αγωνιστικής αντίδρασης και διεκδίκησης των νησιωτών απέναντι σε κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές.
Έτσι σε αυτή τη χρονική στιγμή, που θα έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο κατά των συγχωνεύσεων των ΔΟΥ, κατά των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και συρίκνωσης των οργανισμών τους, κατά προτάσεων του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για τα πανεπιστήμια, κατά του ν/σ του υπουργείου Ναυτιλίας κλπ, το περιφ. συμβούλιο αναλώνεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες συγκρότησης ενός ακόμη περιφερειακού οργάνου.
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η περιφερειακή μας αρχή δεν βλέπει τον λόγο ούτε είναι διατεθειμένη να αντιπαρατεθεί στις μνημονιακές επιλογές και "μοιραία και άβουλη" αποδέχεται ό,τι μας επιβάλλεται χωρίς τη παραμικρή αντίσταση.
Απόδειξη των όσων επισημαίνουμε παραπάνω είναι η αδικαιολόγητη ολιγωρία και στην ουσία άρνηση συζήτησης στο περιφ. συμβούλιο του ν/σ για τη Ναυτιλία, όπως είχατε υποσχεθεί στη προηγούμενη συνεδρίαση, μετά από αίτημα της ΛΑΊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Πότε δηλ. θα τοποθετηθούμε σ´ αυτό το θέμα, σαν μια κατ´ εξοχην νησιωτική περιφέρεια; Θα περιμένουμε πρώτα να εγκριθεί το καταστατικό του Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών; Όταν το ν/σ θα έχει γίνει πλέον νόμος;
Όπως καταλαβαίνετε η θέση μας στο παραπάνω θέμα δεν μπορεί να είναι θετική, αλλά ΛΕΥΚΟ, σε ένδειξη αντίδρασης σε όλη αυτή την ολιγωρία και έλλειψη πραγματικής -και όχι στα λόγια- διάθεσης για αντίδραση σε κυβερνητικά μέτρα που θίγουν την περιφέρειά μας και τους πολίτες της.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 19/2/2013
ΘΕΜΑ:1ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΤΟΥ 1ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝ.ΠΕ. ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ 14 & 15/02/2013 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

"Τα συμπεράσματα που έβγαλα, παρακολουθώντας, με δική μου πρωτοβουλία και σαν παρατηρητής, τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε.  είναι τα παρακάτω:
1. Υπάρχει τρομερή αναντιστοιχία πολιτικών συσχετισμών εντός συνεδρίου σε σχέση με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμους στη κοινωνία. Αυτή η αναντιστοιχία είναι μεγαλύτερη σε επίπεδο διοικ. συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. (Επί του συνόλου των συνέδρων η αριστερά στο σύνολό της εκπροσωπείται σε ένα ποσοστό 2-3%, ενώ στα 23 μέλη του διοικ. συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ένα μόνο μέλος ανήκει σε παράταξη της αριστεράς).
2. Αποτέλεσμα της παραπάνω αναντιστοιχίας ήταν και η κραυγαλέα αναντιστοιχία προβληματισμού και διαθέσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων με τα προβλήματα και τα άγχη που ζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
3. Έτσι και το τελικό ψήφισμα του συνεδρίου δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία απλή απαρίθμηση σημαντικών αλλά και δευτερευόντων προβλημάτων της περιφ. αυτοδιοίκησης, χωρίς αιχμές, χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς ένα στοιχειώδες αγωνιστικό πλαίσιο, για τη περίπτωση που τα αιτήματα του συνεδρίου παραμείνουν στο επίπεδο των ευχών, με τη πιο ασφαλή προοπτική να καταλήξουν στις ελληνικές καλένδες.
4. Τέλος, σημαντικά ερωτηματικά προκάλεσε η αρνηση του προεδρείου του συνεδρίου ακόμη και να θέσει σε ψηφοφορία προταθέν από αριστερούς συνέδρους ψήφισμα με το οποίο καλείται η περιφ. αυτοδιοίκηση να τοποθετηθεί αρνητικά σε κυοφορούμενα σενάρια για αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών κατά 1,5 χρόνο, πέρα από τον Ιούνιο του 2014, που ο νομοθέτης ορίζει. Η εξοργιστική δικαιολογία του προεδρεύοντα κ. Μαχαιρίδη ήταν "όπως η κεντρική εξουσία, χωρίς να ρωτήσει τους αυτοδιοικητικούς  έκανε τη πρώτη θητεία 3,5 χρόνια, έτσι και τώρα ας αποφασίσει τι θα κάνει....". Αν ήμουν λοιπόν στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου θα πρότεινα να τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το ψήφισμα και ο καθένας από μας να πάρει τις ευθύνες του για ένα καθαρά θέμα συνταγματικής τάξης και ορθής θεσμικής λειτουργίας του κράτους, μακριά από μικροπολιτικούς υπολογισμούς και τεχνικές φαλκίδευσης της λαϊκής θέλησης.
Το ψήφισμα που προτάθηκε στο 1ο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. για έγκριση έχει ως εξης:
"Το Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. δηλώνει την αντίθεσή του στη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, διότι θα αποτελούσε αλλοίωση του περιεχομένου και της διάρκειας της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες με καθολική ψηφοφορία τον Νοέμβριο του 2010. Η λαϊκή κυριαρχία συνιστά το νομιμοποιητικό θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και, επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε εμείς, αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών, να συναινέσουμε στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο καταστρατήγησή της.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα έστελνε προς τους πολίτες το λάθος μήνυμα ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης έχουμε απομακρυνθεί από την κοινωνία και επιδιώκουμε τη με κάθε μέσο παράταση της εξουσίας μας. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν περιποιεί τιμή ούτε στο πρόσωπό μας ούτε στο θεσμό που ταχθήκαμε να υπηρετούμε.
Πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας ως αιρετών στην Αυτοδιοίκηση είναι να βοηθήσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες να σταθούν όρθιες μέσα στην κρίση και έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα εκτιμήσουν και στις προσεχείς αυτοδιοικητικές αρχές θετικά τη στάση μας αυτή, χωρίς να έχουμε ανάγκη από άνωθεν θεσμικές παρεμβάσεις και από μία συνταγματικά ανεπίτρεπτη αναβολή των εκλογών με οποιαδήποτε επιχειρηματολογία".

 

ΘΕΜΑ:3ο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ – ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ << ΑΘΗΝΑ >>.

Κατά τη γνώμη μας, η εισαγωγή ως θέματος μόνο του προβλήματος που δημιουργεί το σχέδιο ΑΘΗΝΑ σε σχολές και τμήματα της Σάμου, σημαίνει ότι το προεδρείο και η πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου συμφωνεί ή ότι θεωρεί αμελητεα τη δραματική υποβάθμιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΔΕ).
Αντί λοιπόν να ζητούμε "μερεμέτια" στο απαράδεκτο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, με τη σημερινή του απόφαση το περιφ. συμβούλιο θα πρέπει να ζητήσει τη συνολική επανασχεδίαση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και να υπερασπιστεί την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και τον εξορθολογισμό της με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων.
Αυτό απαιτεί τη συνέργια της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη διαβούλευση με τους φορείς και με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ευνόητο ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί ικανό χρονικό διάστημα, οφείλει να γίνει σε βάθος, να αναγνωρίζει την υπάρχουσα πραγματικότητα και την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται τα αναγκαία  κονδύλια για το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές, να διασφαλίζονται τα ενιαία πτυχία και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των σπουδαστών, του ΔΕΠ και όλων των εργαζομένων στα ΑΕΙ".

Αγαπητέ κύριε Προεδρε,

Έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα φροντίσετε να ακουστεί η φωνή της παράταξής μας, έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, εύχομαι καλή επιτυχία των εργασιών των συνεδριάσεων του σώματος.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις