Επιστολή Γιακαλή για αποχώρηση αεροσκαφών PZL
Με αφορμή την πληροφόρηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης των δύο αεροσκαφών τύπου PZL, του προσωπικού του Κλιμακίου Αεροπυρόσβεσης της 359 ΜΑΕΔΥ που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου καθώς και των δύο αεροσκαφών τύπου CL215, που βρίσκονται στο νησί της Σάμου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Εμμανουήλ Όθωνα.
«Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ
Όπως πληροφορηθήκαμε σχεδιάζεται η αποχώρηση των δύο αεροσκαφών PZL και του προσωπικού του Κλιμακίου Αεροπυρόσβεσης της 359 ΜΑΕΔΥ που βρίσκονται στο Νησί της Λέσβου καθώς και των δύο αεροσκαφών CL215 και του προσωπικού που βρίσκονται στο Νησί της Σάμου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου που είναι στις 31 Οκτωβρίου 2011.
Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε, ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στα Νησιά της Περιφέρειας
Βορείου Αιγαίου, αφού όπως έχει διαπιστωθεί η συμβολή των εναέριων μέσων είναι σημαντική και ουσιαστική και η παραμονή τους μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τους παρακάτω λόγους:
- Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα Νησιά μας μέχρι σήμερα, η συνεχιζόμενη ανομβρία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κατά διαστήματα ανέμους, καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη της συνεχούς επαγρύπνησης.
- Η μεγάλη απόσταση των Νησιών μας από την υπόλοιπη Ελλάδα, απαιτεί την παρουσία εναέριων μέσων που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα μια πυρκαγιά, ώστε και να μην εξαπλωθεί αλλά και να σβηστεί έγκαιρα.
- Η μορφολογία του εδάφους των Νησιών μας, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης των δασοπυρκαγιών από επίγειες δυνάμεις.
- Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος στατιστικά είναι μήνες που εκδηλώνονται πυρκαγιές στα Νησιά μας εξαιτίας των αγροτικών εργασιών που γίνονται και κυρίως στο Νησί της Λέσβου με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου.
κ. Υφυπουργέ
Μέχρι τώρα διανύσαμε μία καλή αντιπυρική περίοδο, αφού αντιμετωπίσαμε και με τη συμβολή των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης επιτυχώς τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, και ως εκ τούτου κανείς δεν θα επιθυμούσε να θέσει σε κίνδυνο κατά το επόμενο χρονικό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου εξαιτίας της αποχώρησης των αεροσκαφών, τόσο στις πλούσιες δασικές όσο και στις αγροτικές εκτάσεις των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που αποτελούν την κύρια πηγή του τόπου μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ελπίζουμε η πληροφορία που έχουμε να μην υλοποιηθεί και να παραμείνουν στα Νησιά μας μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου τόσο τα δύο αεροσκάφη PZL και το προσωπικό του Κλιμακίου Αεροπυρόσβεσης της 359 ΜΑΕΔΥ στο νησί της Λέσβου όσο και τα δύο CL215 και το προσωπικό στο Νησί της Σάμου.».