Επιστολή απελπισίας Δημάρχου Λέσβου για τον Καλλικράτη...
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στους Υπουργούς, Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών. κ Λεωνίδα Γρηγοράκο, στον Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στους Βουλευτές του Νομού Λέσβου, την παρακάτω επιστολή, με θέμα: «Απολύτως αναγκαίες τροποποιήσεις του Καλλικράτη».
Προς: 1.Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μιχελάκη Γιάννη
2. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου Χαράλαμπο
3. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Γρηγοράκο Λεωνίδα
4. Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε.
5. κ. Βουλευτές Νομού Λέσβου
6. Μ.Μ.Ε
Θέμα: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχεδίου με τίτλο «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ», σας αποστέλλουμε για πολλοστή φορά τις προτάσεις μας που με θλίψη διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί. Στόχος μας είναι να επέλθουν κάποιες στοιχειώδεις βελτιώσεις στον «Καλλικράτη», που η εφαρμογή του, παράλληλα με τη γενικότερη ασκούμενη πολιτική, επέφερε πολλά δεινά στην Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο Νησί μας.
- Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι, οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, θα απαλειφθούν!!!
Πρώτος Δήμος της χώρας σε έκταση, είναι ο Δήμος Λέσβου με 1.636 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ακτογραμμή 382 χιλιόμετρα, με 73 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, με 13 Δημοτικές Ενότητες.
- Πάνδημο αίτημα και απόλυτα επιβεβλημένο μέτρο, είναι η κατάργηση του ενιαίου Δήμου και η δημιουργία πέντε Δήμων στην Λέσβο, όπως προέβλεπε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, βάσει επιστημονικών δεδομένων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χιλιάδες καθημερινά προβλήματα συνθηκών ζωής των συντοπιτών μας αφενός, και τα αντίστοιχα προβλήματα, διοικητικά, λειτουργικά και ευρύτερα διοικητικά, τα οποία μας έχουν οδηγήσει στο δυσδιοίκητο, έως αδιοίκητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με άμεση παράλυση στην λειτουργία μας.
- Παρ’ όλες τις συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις για τα πάγια έσοδα των Δήμων και την άσκηση των νέων μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, η κατάσταση απανωτών περικοπών, καθιστά την προσφορά των αναγκαίων καθημερινών υπηρεσιών προς τους Δημότες, ιδιαιτέρως προβληματική και επιδεινούμενη, ενώ την άσκηση νέων αρμοδιοτήτων, αδύνατη.
Η συνταγματική θέσπιση για την άσκηση νέων αλλά και παλαιών αποκλειστικών ή συντρεχουσών αρμοδιοτήτων, με απόδοση στους Δήμους αντίστοιχων πόρων και μέσων, δυστυχώς καταστρατηγείται ολοένα και περισσότερο.
Επομένως, στην Τροποποίηση του «Καλλικράτη» που προωθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πρέπει να επαναβεβαιωθούν τα απολύτως αναγκαία και αυτονόητα οικονομικά μέσα των Δήμων.
Το πλέγμα των διοικητικών απαγορεύσεων και οι έλεγχοι σκοπιμότητας, δένουν τα χέρια των Δημοτικών Αρχών αφού στο όνομα μέτρων διαφάνειας ο «Καλλικράτης» οδηγεί στο άλλο άκρο της ασφυκτικής γραφειοκρατικής διαδικασίας που δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.
- Εξάλλου, σοβαρά προβλήματα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είναι γνωστόν, αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας. Για το λόγο αυτό και η ΚΕΔΕ, (προς την οποία, γραπτά και προφορικά, κατ’ επανάληψιν έχω απευθυνθεί και στα διάφορα συνέδριά της), με παραστάσεις της στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητά να δοθεί παράταση ολίγων μηνών για να γίνει εφικτή η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν απορρόφηση των χρημάτων αυτών.
Ιδιαίτερα για τον Δήμο μας, συνεκτιμώντας τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη λειτουργία μας, παρακαλούμε να μας δοθεί μία παράταση τριών (3) μηνών, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Άλλως, το σχετικό κονδύλιο, κατά μεγάλο μέρος του, θα επιστραφεί, ως αναπορρόφητο, για λόγους για τους οποίους δεν θα ευθυνόμαστε ποσώς εμείς, όπως εγκαιρότατα έχουμε προειδοποιήσει πολλούς από εσάς, εγγράφως και προφορικώς.
- Να διακοπούν οι διαθεσιμότητες προσωπικού των Δήμων, καθώς και κάθε άλλη μείωση υπαλλήλων, με πρόσχημα την «διαδημοτική κινητηκότητα». Επισημαίνουμε ότι είμαστε ο μοναδικός Δήμος με την μεγαλύτερη διοικητική περιφέρεια στην Ελλάδα (1636 km2) με 13 Δημοτικές Ενότητες, 23 Δημοτικές Κοινότητες και 50 Τοπικές Κοινότητες. Με το πλήθος δε των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, θεωρούμε αμφίβολη την συνέχιση λειτουργίας του Δήμου Λέσβου με το υπάρχον προσωπικό που διαρκώς μειώνεται.
Πόσο μάλλον θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε απομάκρυνση έστω και στους υπαλλήλου με την διαδημοτική κινητηκότητα.
Με την μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδείχτηκε το δίκαιο των ισχυρισμών και των πολλαπλών παρεμβάσεών μας για την υποστελέχωση του Δήμου Λέσβου. Παρά την τεκμηρίωση-και μέσω της ως άνω μελέτης- του προβλήματος, δεν είναι δυνατόν να δοθεί η πρέπουσα λύση, καθώς ο δείκτης του Συνολικού Κόστους Μισθοδοσίας προς το Σύνολο των Τακτικών Εσόδων είναι 67,03 %, μεγαλύτερος δηλαδή του 65% που τίθεται ως όριο για τη δυνατότητα προσλήψεων ή υποδοχής μετακινουμένων από άλλους δήμους.
Προκειμένου να μην καταρρεύσει ο Δήμος Λέσβου εξ αιτίας της δραματικής υποστελέχωσης, πρέπει είτε να αναθεωρηθεί το όριο του 65%, είτε να προβλεφθεί ειδική αύξηση της Τακτικής Επιχορήγησης στους υποστελεχωμένους Δήμους, ώστε να στελεχωθούν με το εντελώς απαραίτητο προσωπικό, σύμφωνα με τα πρότυπα που η ίδια μελέτη θέτει.
- Στα άρθρα 81 έως 84 του «Καλλικράτη» αναφέρονται κάποιες αρμοδιότητες, για τα Συμβούλια και τους Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, παράλληλα, με κάποια αόριστη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια και στους Δημάρχους, να αναθέτουν και άλλες αρμοδιότητες αντιστοίχως στα Συμβούλια και στους Προέδρους, αλλά, η απολύτως συγκεντρωτική διαχείριση των πενιχρών οικονομικών μέσων και ο ασφυκτικός γραφειοκρατικός έλεγχος που επιβάλει ο «Καλλικράτης», ματαιώνουν στην πράξη την άσκηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από τις Δημοτικές-Τοπικές Κοινότητες.
Επομένως, απαιτούνται επαρκείς οικονομικοί πόροι και νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης πόρων από τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες.
- Λειτουργία Σχολείων χωρίς θέρμανση δεν γίνεται. Για την σχολική χρονιά που αρχίζει, η τιμή θα είναι τουλάχιστον 1,3 € το λίτρο, γεγονός που επιβάλλει θεσμοθέτηση επαρκών επιχορηγήσεων για λειτουργικές και επισκευαστικές δαπάνες των σχολείων.
- Να νομιμοποιηθούν οι δαπάνες απολύτως αναγκαίων εργασιών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών, δημοτικού φωτισμού, κ.τ.λ., που έγιναν το 2011, πριν συγκροτηθούν πλήρως οι υπηρεσίες των νέων Δήμων και προωθηθούν νέες εργολαβίες. Ακόμα να νομιμοποιηθούν δαπάνες των πρώην Δήμων (έως 31-12-2010) που έγιναν με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ιδιαίτερα όσων δεν υπαγόταν σε προληπτικό έλεγχο, με αυξημένη πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Έτσι κι αλλιώς, ο Δήμος τα πληρώνει πολλαπλάσια με Δικαστικές Διαταγές πληρωμής.
- Η δέσμευση αποπληρωμής όλων των πάγιων οφειλών μικροέργων, δένει τα χέρια των Δημοτικών Αρχών. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η αποπληρωμή κατά 70% πάγιων οφειλών και κατά 30% διάθεση πιστώσεων ΣΑΤΑ, για νέα απολύτως αναγκαία μικρά έργα.
- Πρέπει να απλουστευθεί η διαδικασία προμήθειας καυσίμων σε έκτακτες περιπτώσεις, με πρόχειρο διαγωνισμό τριών προσφορών, αφού έτσι κι αλλιώς, τα περιθώρια κέρδους είναι 4% και οι αντίστοιχες εκπτώσεις, έχουν ελάχιστα περιθώρια. Επομένως, δεν έχει νόημα η διενέργεια κανονικού διαγωνισμού.
- Οι δαπάνες που δεν έχουν προγενέστερη ανάληψη υποχρέωσης, να νομιμοποιούνται με αυξημένη πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.
- Τα προς δημοπράτηση έργα να μην χρήζουν ανάληψης υποχρέωσης, αλλά η πράξη ένταξης να ενέχει θέση ανάληψης υποχρέωσης, με δεδομένο ότι η υποχρέωση αυτή καλύπτεται από το πρόγραμμα ένταξης, διότι πολλές φορές η χρηματοδότηση για δημοσιονομικούς λόγους καθυστερεί με αποτέλεσμα οι τόκοι υπερημερίας να επιβαρύνουν τους ΟΤΑ, που δεν ευθύνονται.
- Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων (τράπεζες, Τ.Π. και Δ, κ.τ.λ.) να διενεργείται εις βάρος των ΟΤΑ, ΜΟΝΟ αν διασφαλίζονται οι μισθοδοσίες δύο μηνών από τα διαθέσιμα στην κατηγορία των τακτικών εσόδων. Διότι με την περικοπή κατά 60% των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ υπονομεύεται λειτουργία των Δήμων, που οδηγούνται σε καθολική στάση πληρωμών.
- Σχετικά με τις οφειλές των παιδικών σταθμών και των αθλητικών χώρων έως τις 31-12-2010, θα πρέπει να καλυφθούν από το Κράτος, αφού δεν τηρήθηκε η συνταγματική επιταγή μεταφοράς πόρων και μέσων, για την άσκηση νέων αρμοδιοτήτων, ή αποπληρωμή τους δε, καθιστά πνιγηρή τη λειτουργία των νέων Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ.
- Τα νέα Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. στερούνται προσωπικού και οι προσλήψεις απαγορεύονται. Επομένως, θα πρέπει να απλουστευτεί η δυνατότητα ανάθεσης εργασιών, απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία πολιτιστικών, αθλητικών χώρων, Σχολείων, κ.τ.λ, όπως οι διατάξεις που αφορούν τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, Κ.Υ.Α. 13172/1995 (ΦΕΚ 217/1995 τεύχος Β΄)
- Οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ που αναλογούν για αξιοπρεπή λειτουργία παιδικών σταθμών, σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, να αποδίδεται απευθείας από το κράτος στα Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ., με αντικειμενικά κριτήρια και επαρκείς επιχορηγήσεις, ώστε να μην επιφορτίζονται οι Δημότες και οι Δήμοι με κρατικές υποχρεώσεις στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών.
- Ιδιαίτερα οι παιδικοί σταθμοί, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την απαγόρευση προσλήψεων, που δημιουργεί θλιβερές και απάνθρωπες καταστάσεις.
- Επιτέλους πρέπει να λήξει η ομηρία ηλικιωμένων-εργαζομένων και Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ., με την καρκινοβασία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», με την θεσμοθέτηση της μόνιμης εφαρμογής του, και την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
- Έως την νομιμοποίηση των σχολείων που λειτουργούν, να παραταθεί και η λειτουργία των κυλικείων που λειτουργούν για την εξυπηρέτηση μαθητών και εκπαιδευτικών.
- Πέραν των Δημοτικών Κοινοτήτων και οι Τοπικές Κοινότητες να έχουν αρμοδιότητα έκδοσης άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με ευθύνη του αρμόδιου Θεματικού Αντιδημάρχου.
- Σε αρκετούς (αλλά όχι σε όλους) πρώην Δήμους είχε ενταχθεί η σύνταξη ΣΧΟΟΑΠ, αλλά με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, υπάρχουν ακάλυπτες περιοχές και σύνταξη μελετών για όμορες περιοχές με διαφορετικές χρήσεις γης. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η σύνταξη ενιαίων ΣΧΟΟΑΠ για όλη τη διοικητική Περιφέρεια των νέων Δήμων, βάσει κοινών αρχών χωροταξικού σχεδιασμού, με σύμπτυξη των επί μέρους συντασσομένων ΣΧΟΟΑΠ, σε μερικές Δημοτικές Ενότητες, χωρίς βέβαια να διακοπεί η διαδικασία σύνταξής τους.
- Σχετικά με τις άδειες πλανοδίων μικροπωλητών, να επιτραπεί η παράταση όσων επέβαλλαν εκπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης έως να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση κατάλληλων χώρων.
- Θα πρέπει να επανακαθορισθούν οι αρμοδιότητες (και οι πόροι άσκησής τους) σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, διότι, ενώ όλοι διαμαρτύρονται στο Δήμο, μέχρι σήμερα, η μόνη δυνατότητα είναι η στείρωσή τους.
- Χωρίς χρηματοδοτήσεις για ωρίμανση μελετών (που συντάσσονται) κανένα νέο έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αφού οι ίδιοι πόροι έχουν περικοπεί.
- Σε έκτακτες περιπτώσεις έργων πολιτικής προστασίας, να γίνεται διάθεση πιστώσεων από την Οικονομική Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων δαπανών για την κίνηση οχημάτων και μηχανημάτων πολιτικής προστασίας.
- Η μη κάλυψη με νομική υποστήριξη απελθόντων Δημοτικών Αρχών για εκκρεμείς δίκες που αφορούν δημοτικές υποθέσεις, εγκυμονεί κινδύνους εις βάρος των Δημοτικών Συμφερόντων αλλά και των πρώην αιρετών.
- Η χρέωση ευθύνης στους Δήμους για εργασίες σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια, καθώς και την κοπή χόρτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα (όταν αυτές δεν γίνονται από τους ιδιοκτήτες τους), είναι ανεπίτρεπτη στις σημερινές συνθήκες, που οι Δήμοι δεν διαθέτουν συνεργεία και πιστώσεις. Οι αναγκαίες αυτές εργασίες, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με διάθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών εξειδικευμένων πιστώσεων.
- Να θεσπιστούν πόροι για εργασίες αγροτικής οδοποιίας από το «Πράσινο Ταμείο».
- Με την αναγκαστική δημιουργία ενιαίων Νομικών Δημοτικών Προσώπων στο Δήμο Λέσβου συστήθηκαν ένα Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ένα Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Παιδείας, μία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μια Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κάθε ένα από τα Νομικά Πρόσωπα διαχειρίζεται εκατοντάδες Πολιτιστικούς Χώρους, Σχολεία, Προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», Παιδικούς Σταθμούς, Θέατρα, Μουσεία, κ.τ.λ., που μόνο η στοιχειώδης λειτουργία τους απαιτεί την ολοήμερη παρουσία των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών αυτών Προσώπων. Όπου οι προαναφερόμενοι Πρόεδροι είναι εκπαιδευτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και στην περίπτωση του Δήμου μας συμβαίνει οι τρείς να είναι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας κα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα απόσπασης από την Υπηρεσία τους, όσο διαρκεί η θητεία τους, τουλάχιστον στους μεγάλους Νησιωτικούς Δήμους. Γιατί, η πράξη έδειξε, ότι ΔΕΝ μπορούν να διοικήσουν τα Νομικά αυτά Πρόσωπα, των οποίων προΐστανται, και να επιλύσουν τα σωρευμένα ογκώδη καθημερινά προβλήματα.
- Αναφορικά με τους Αντιδημάρχους, οι οποίοι τυγχάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ζητούμε να καλύπτονται επιπλέον οι ασφαλιστικές τους εισφορές από την αντιμισθία τους ως αντιδημάρχων, διότι, με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν, αφενός απέχουν από τις ιδιωτικές τους εργασίες, αφετέρου, καταβάλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ, η αντιμισθία τους, είναι μειωμένη.
Σε σχετικό δε έγγραφό μας με αρ. πρ. 73068/14-09-13, ζητούσαμε τις απολύτως αναγκαίες, βάσει των κενών του εγκεκριμένου ΟΕΥ, 83 προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις πιο βασικές υπηρεσίες προς τους Δημότες, αίτημα που η εκπλήρωσή του γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.