ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: Διοργάνωση εθίμου Κλήδονα, στο κέντρο της Μυτιλήνης.
Πέρυσι τέτοια εποχή, από το Δήμο Λέσβου και τη Δ/Κ Μυτιλήνης, είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια “ενδυνάμωσης” και "αξιοποίησης" του εθίμου του Κλήδονα στη Μυτιλήνη, κατά τρόπο που αφενός να διασωθεί και να συνάδει με την τοπική παράδοση και αφετέρου να συνδράμει στην πανελλήνια προβολή της πόλης.
Α. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η αρχική πρόταση που είχε τεθεί, ήταν η ταυτόχρονη διοργάνωση του εθίμου “Κλήδονας – Κάψαλα”, στις 11 συνοικίες της πόλης, με πρωτοβουλία εθελοντικών ομάδων των αντίστοιχων 11 συνοικιακών συμβουλίων της Μυτιλήνης.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαλογικής συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν στην ανοιχτή διαβούλευση που είχε πραγματοποιηθεί, διαφάνηκε έντονος προβληματισμός ως προς τη δυσκολία του ταυτόχρονου εγχειρήματος σε 11 διαφορετικά σημεία της πόλης (σε σταυροδρόμια των διαφόρων συνοικιών). Παράλληλα είχε εκτιμηθεί, ότι θα υπήρχε πολυδιάσπαση των εθελοντικών δυνάμεων και δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξη του βασικού στόχου, που ήταν η πανελλήνια προβολή των τελετουργικών του Κλήδονα, ως ενός ξεχωριστού εθίμου, που διεξάγεται συλλογικά και ταυτόχρονα σε όλη την πόλη.
Β. ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Η αρχική πρόταση “εγκαταλείφθηκε” και αντ’ αυτής προτάθηκε μία νέα “καινοτόμος” ιδέα. Σύμφωνα μ’ αυτήν, όλο το “σκηνικό” πρέπει να στηθεί στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο εσωτερικό λιμάνι, όπου γύρω γύρω θα “ανάψουν” οι 11 μεγάλες “Φωτιές του Άγιου Γιάννη” (μία για την κάθε συνοικία της πόλης), ενώ στην Πλατεία Σαπφούς θα πραγματοποιηθεί μία κεντρική εκδήλωση με όλα τα υπόλοιπα δρώμενα του Κλήδονα (σάτιρα, τετράστιχα, χορευτικά, κεράσματα, κ.ο.κ.).
Η “έξυπνη” αυτή ιδέα, που συνάδει απόλυτα με την τοπική παράδοση και ταυτόχρονα την ενδυναμώνει, μπορεί πολύ εύκολα να υλοποιηθεί φέτος, δεδομένου ότι: α) ευνοεί την “συναγωνιστική” διάθεση ανάμεσα στις διάφορες γειτονιές, που απαιτεί το έθιμο, β) διευκολύνει την πρόσβαση όλου του κόσμου, να το παρακολουθήσει, και γ) δημιουργεί ένα μοναδικό και μεγαλειώδες “σκηνικό” με τις 11 μεγάλες “Φωτιές του Άγιου Γιάννη”, που με βεβαιότητα θα τύχει του ενδιαφέροντος των Μ.Μ.Ε. όλης της χώρας και της δέουσας προβολής εκτός νησιού.
Όλο το concept της πρότασης αυτής, βασίζεται στην ενεργοποίηση εθελοντών από τις 11 συνοικίες της πόλης. Η κάθε μία “ομάδα”, θα έχει την ευθύνη, την επιμέλεια και τη φροντίδα, της δικής της “φωτιάς”, της “φωτιάς” της αντίστοιχης συνοικίας. Η κάθε ομάδα (που θα έχει ομοιόμορφη και ξεχωριστή εμφάνιση, με την ένδειξη της κάθε συνοικίας), θα οργανώνει τη δική της μεγάλη “φωτιά”, γύρω από την οποία θα βρίσκονται παιδιά και εν γένει δημότες από την κάθε γειτονιά.
Γ. ΡΟΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΥ
To κεντρικό τελετουργικό, το οποίο σε αντίθεση με τις φωτιές, θα είναι MONO ένα (σε εξέδρα επί της Πλατείας Σαπφούς), θα ξεκινήσει με μία αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του ιστορικού του εθίμου από το γενικό συντονιστή, λαογράφο Βαγγέλη Χατζημανώλη και θα ακολουθήσει θεατρική αναπαράστασή του, από πολλούς ερασιτέχνες ηθοποιούς και εθελοντές της πόλης.
Θα ακολουθήσει το άναμμα των 11 μεγάλων “φωτιών”, σύμφωνα με το έθιμο και κατά τον παραδοσιακό τρόπο (με κλιματσούρες, στεφάνια, ξερά κλαδιά, κ.α.), ενώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά, θα επιδοθούν στο παραδοσιακό “πήδημα” πάνω από τις φλόγες, αφού σύμφωνα με την παράδοση, με τον τρόπο αυτό φεύγουν όλες οι κακομοιριές και οι αρρώστιες. Το “πήδημα” αυτό έχει μαγική σημασία, αφού όποιος πηδάει πάνω από τη φλόγα, ενώνεται μ’ αυτήν και παίρνει τη δύναμή της. Επίσης, συμβολίζει το πέρασμα από το παλιό στο νέο, από το κακό στο καλό.
Όλα τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, θα διαδραματιστούν στο χώρο της κεντρικής σκηνής και εν γένει στην Πλατεία Σαπφούς (θα είναι όλα, όσα παραδοσιακά γίνονται πάντα).
Από τους συμμετέχοντες στα δρώμενα, αλλά και από το κοινό, θα ακουστούν όπως συνηθίζεται, λόγια τολμηρά και άσεμνα, ενώ θα απαγγελθούν τετράστιχα που σπάνε κόκαλα, απότοκα της αυθόρμητης διάθεσης του ανθρώπου για τον έρωτα, τα οποία δημιουργούν μία “ερωτική” και συνάμα “σεξουαλική” ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τη λαογραφία, αυτά τα λόγια είχαν εκτονωτική δύναμη κατά της κατεστημένης σεμνοπρέπειας.
Θα ακολουθήσουν τολμηρές και “αδιάντροπες” φράσεις, με καθαρτικό και μαγικό περιεχόμενο, σατιρικά σκετς, κέρασμα κρασιού & εδεσμάτων και η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική και χορευτικές φιγούρες από τα χορευτικά σύνολα του Δήμου Μυτιλήνης και άλλων συλλόγων.
Δ. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Κλείνοντας επισημαίνεται εμφαντικά, ότι η μεγάλη τομή που παρουσιάζει η εν λόγω πρόταση, πέραν όλων των κλασικών που θα διαδραματιστούν, είναι ακριβώς η “αξιοποίηση” του πανέμορφου λιμανιού της Μυτιλήνης, με τη δημιουργία ενός εξόχως τηλεοπτικού σκηνικού, που θα αποτελέσει δέλεαρ για την προβολή της πόλης, σε όλα τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, διαδικτυακά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με τιμή,
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Δ/Κ Μυτιλήνης της παράταξης “Με συνέπεια κι ευθύνη … όλοι για τη Μυτιλήνη !!!”
Λένα Πετρέλλη
Πάνος Πίτσιος
Βαγγέλης Χατζημανώλης
---
(φωτογραφίες από την περσινή εκδήλωση)