"Δημοκρατική Μυτιλήνη": Νέο νεκροταφείο για να ανασάνει το Βουναράκι - Πρόγραμμα για τον πολιτισμό
Τη δημιουργία νέοι σύγχρονου κοιμητηρίου και τη σταδιακή κατάργηση του υπάρχοντος Α΄ νεκροταφείου Μυτιλήνης, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής Βουναράκι και Άγιος Παντελεήμονας έθεσε χθες η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη». Οι υποψήφιοι του συνδυασμού της οποίας στις εκλογές της 26ης Μαΐου, περιόδευσαν χθες στο τμήμα αυτό της πόλης συζητώντας με τους κατοίκους τις προσπάθειες που δεσμεύονται να καταβάλουν για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των γειτονιών.
Ιδιαίτερα ας σημειωθεί, η συζήτηση με αφορμή την επίσκεψη στο παραμελημένο σπίτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ στην οδό Δήλου. Ένα σημαντικό μνημείο που ανήκει μεν σε ιδιώτη είναι όμως παραμελημένο και αφημένο στην τύχη του αντί να αποτελέσει σημαντικό μέσο προβολής του έργου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, σταθμό της διαδρομής - σχέσης των ντόπιων και των επισκεπτών με το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο έργα του οποίου έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Μυτιλήνης.
Με πρόγραμμα για τον πολιτισμό στην πόλη της Μυτιλήνης
Όπως είναι γνωστό οι πολίτες της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» διαθέτουν συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον πολιτισμό στην πόλη της Μυτιλήνης.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:
Δημιουργία δομών
- Ίδρυση Γραφείου Προστασίας Ιστορικού Κέντρου Μυτιλήνης επιφορτισμένου με το έργο της ανάδειξης και προστασίας του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς.
- Δημιουργία του φορέα «Μουσείο Πόλης» που έχει ως αντικείμενο την ολιστική διαχείριση του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της πόλης και στόχους:
- Την ανάπτυξη εκθέσεων διάχυτων με διαφορετικά θέματα που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης σε όλες τις γειτονιές, εκεί όπου ζουν και δρουν οι πολίτες (Μικρασιατικός Ελληνισμός, βιομηχανική κληρονομιά, αγώνες για τη δημοκρατία, κτλ).
- Την αξιοποίηση κατάλληλων υπαίθριων χώρων και κτιρίων σε όλη την πόλη (Αρχοντικό Κατσάνη, Παρθεναγωγείο, Αρχοντικό Νιάνια, Βίλα Ηλιοπούλου-Γκεστάπο, Φάρος Φυκιότρυπας κ.α.).
- Την αξιοποίηση και εμπλουτισμό των δημοτικών μουσειακών δομών (Μουσείο Τeriade, Μουσείο Θεόφιλου, Δημοτική Πινακοθήκη – αρχοντικό Χαλήμ Μπέη και άλλα).
- Τον συνδυασμό των έργων υποδομής με πλέγμα δραστηριοτήτων (ψηφιακά μέσα, άυλες παρεμβάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις λόγου και άλλα).
- Τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας με φορείς που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, όπως π.χ. άλλα μουσεία, το πανεπιστήμιο, ιδιώτες συλλέκτες.
Προστασία και αξιοποίηση μνημείων και χώρων
- Αναστύλωση και επανάχρηση μνημείων της οθωμανικής περιόδου με χρήσεις που ενισχύουν τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη συνύπαρξη των λαών.
- Ανάδειξη του Κάστρου Μυτιλήνης σε τοπόσημο για την πόλη. Ελεύθερη πρόσβαση στο Κάτω Κάστρο και στην τάφρο για τη δημιουργία μιας γειτονιάς πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αλλά και αναψυχής. Πρόταση για εγκατάσταση εργαστηρίων λίθου, κεραμικής κτλ.
- Δημιουργία ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων στο οικόπεδο των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα.
Καινοτόμες δράσεις ανάδειξης
- Δημιουργία δικτύου επίσκεψης των υφιστάμενων αρχαιολογικών χώρων της πόλης με ειδικά σημασμένες διαδρομές που συνοδεύονται με οπτικοακουστικό υλικό και «έξυπνες» εφαρμογές.
- Πλατφόρμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην οποία μπορεί τόσο ο ντόπιος όσο και ο επισκέπτης να βρει συγκεντρωμένες τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη.
Πολιτιστική δραστηριότητα
Με στόχο την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των πολιτών.
Βασικές αρχές μας
· Η συνεργασία με τα τοπικά πολιτιστικά σωματεία και ανεξάρτητους δημιουργούς.
· Οι πρωτοβουλίες δράσεων με τα σχολεία της πόλης με επικεφαλής τη δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.
· Οι πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους σε όλες τις γειτονιές.
· Η ανάπτυξη, πέρα από τις καθιερωμένες, και άλλων εναλλακτικών μορφών έκφρασης, όπως θέατρο δρόμου, υπαίθριες συναυλίες, γκράφιτι κτλ.
Μέτρα:
- Κατάρτιση ενός ετήσιου πλαισίου πολιτιστικών δράσεων, που συμπεριλαμβάνει τόσο αυτές που γίνονται στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού, όσο και αυτές που πραγματοποιούνται τον υπόλοιπο χρόνο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:
· εκδηλώσεις στήριξης και ανάδειξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας
· θεματικοί κύκλοι πολιτιστικών εκδηλώσεων με ποικίλες δράσεις κατά παραγγελία
· φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα