Πολιτική

04/07/2014 - 13:48

Δήλωση Γ. Ζερδελή για την «άθλια πραγματικότητα» του ΟΣΔΕ και τη Gaia Eπιχειρείν

Σχετικά με το νέο καθεστώς ΟΣΔΕ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Ζερδελής έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στο ΟΣΔΕ για όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Με ερωτήσεις στη βουλή που ουσιαστικά έμειναν αναπάντητες, με ανακοινώσεις του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και της ΕΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημάνθηκε εξαρχής ως σκανδαλώδης και φωτογραφική η πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση Φορέων Α και Β βαθμού και του Φορέα Συντονισμού.

Καταγγέλθηκε η υποχρέωση των αγροτών να υποβάλλουν δηλώσεις-εξουσιοδοτήσεις προς τους πιστοποιημένους φορείς και η διαμόρφωση μιας μονοπωλιακής αγοράς που σχετίζεται με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ που θα είχε ως αποτέλεσμα ένα πρόσθετο ληστρικό χαράτσι για τους αγρότες. Κι όλα αυτά στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, με την υπογραφή μάλιστα της κυβέρνησης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ειδικότερα.

Δυστυχώς οι προβλέψεις μας δεν διαψεύστηκαν και οι αγρότες πλέον είναι αντιμέτωποι με μια πραγματικά άθλια πραγματικότητα. Όλο το ΟΣΔΕ ελέγχεται από την Ανώνυμη Εταιρεία Gaia Eπιχειρείν (πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Νeuropublic και η ΠΑΣΕΓΕΣ). Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν εκβιαστικά, εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις προς τους πιστοποιημένους φορείς και να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων, όλες τις πράξεις των πιστοποιημένων φορέων, ως να έγιναν από τους  ίδιους. Τη στιγμή που με δεδομένη την κατάργηση  από το ΥΠΑΑΤ της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, καλούνται να καλύψουν εξ ολοκλήρου το κόστος για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης τους με πολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με το παρελθόν.

Η Κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν φέρνουν ακέραια την ευθύνη και οφείλουν να λογοδοτήσουν απέναντι σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, για την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ΟΣΔΕ η οποία συνθλίβει οικονομικά τους αγρότες, προς όφελος μερικών κερδοσκόπων.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Δεσμευόμαστε για την ακύρωση κάθε μεθόδευσης και τη διερεύνηση των πάσης φύσης ευθυνών για το νέο σκάνδαλο στον αγροτικό χώρο. Δεσμευόμαστε για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο απλά ως μηχανισμού διανομής επιδοτήσεων, αλλά ως βασικού εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών της χώρας, το οποίο θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου και δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων χωρίς επιβάρυνσή τους.»

Μοιράσου το άρθρο!