Πολιτική

04/04/2013 - 22:26

up date Να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες οι περιοχές Γέρας, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής

up date Να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες οι περιοχές Γέρας, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής

Καταστροφές σε Τάρτι και Αύλωνα - Επίσκεψη Δημάρχου

Καταστροφές σε Τάρτι και Αύλωνα - Επίσκεψη Δημάρχου

Καταστροφές σε Τάρτι και Αύλωνα - Επίσκεψη Δημάρχου

up date

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε την παρακάτω επιστολή, με την οποία ζητά να κηρυχτούν θεομηνιόπληκτες οι Δημοτικές Ενότητες Γέρας, Μανταμάδου, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής του Δήμου Λέσβου και να γίνει καταγραφή των ζημιών.

                               Προς τους Αξιότιμους κυρίους :

                                                1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας,

                                                        κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη

                                                        Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

                                                2. Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Βασίλειο ΄Εξαρχο

                                                           Αθήνα

                                                3. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

                                                          κ. Αθανάσιο Γιακαλή

                                                                   Μυτιλήνη

                                                4.  Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη Ευρ.

                                                5. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

                                                      κ. Χαράλαμπο Αθανασίου

                                                                    Αθήνα

Αξιότιμοι Κύριοι,

            Χθες Πέμπτη 4 Μαρτίου 2013, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, σφοδρότατη θαλασσοταραχή εννέα και πλέον μποφόρ, συνοδευόμενη από κατακλυσμιαία νεροποντή και χαλαζόπτωση, έπληξε κατά κύριο λόγο τις περιοχές –οικισμούς «Τάρτι», «Αύλωνα» και τις συνεχόμενες με αυτές της Δ.Ε. Γέρας (τ. Δήμος Γέρας) του ενοποιημένου Δήμου Λέσβου.

            Προκλήθηκαν σημαντικότατες καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε τμήμα του ασφαλτοστρωμένου επαρχιακού δικτύου πλησίον του παραθαλάσσιου οικισμού «Τάρτι», καταστράφηκε μια μεγάλη γέφυρα του Δήμου,  από οπλισμένο σκυρόδεμα,  τα κοινοτικά αποδυτήρια, σ’ όλες τις παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες, καταστήματα, εστιατόρια, οικήματα, αποθήκες, περιφρακτικοί τοίχοι ελαιοκτημάτων, παρεσύρθησαν δυο αυτοκίνητα και δυο μοτοποδήλατα, καταστράφηκαν οικοσκευές, παρεσύρθησαν ελαιόδυκτα και λοιπός αγροτικός εξοπλισμός στη θάλασσα, αλλά και ο εναπομείναντας ελαιοκαρπός, λόγω μεγάλης φετινής ελαιοπαραγωγής, κ.τ.λ. Τα ίδια συνέβησαν από τη θεομηνία και σ’ όλη την λοιπή περιοχή της Δ.Ε. Γέρας.

             Σε μικρότερη έκταση, αλλά με την ίδια ένταση, και με τα αυτά αποτελέσματα, επλήγη και ο όμορος παραθαλάσσιος οικισμός του «Αύλωνα» και οι συνεχόμενες προς αυτόν κατοικημένες αγροτικές περιοχές.

            Στις 11:00 το πρωί, αμέσως μόλις ειδοποιήθηκα, έσπευσα επιτόπου, συνοδευόμενος από τους οικείους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους Κοινοτήτων των ως άνω Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και μηχανικό του Δήμου  και διαπίστωσα με τις ίδιες μου τις αισθήσεις, το μέγεθος των καταστροφών, η ακριβής έκταση των οποίων ήταν αδύνατο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί επακριβώς λόγω των καταρρεόντων και πλησμονούντων υδάτων εξαιτίας των έντονων ως άνω καιρικών φαινομένων και της καταστροφής του αγροτικού οδικού δικτύου.

            Επίσης σας αναφέρω ότι:

            Περί το μεσημέρι της ίδιας αυτής μέρας, άλλη θεομηνία καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, χαλαζιού, και θαλασσοταραχής, αιφνίδιας, πάνω από 9 μποφόρ, καθ’ υπολογισμόν, έπληξε τις Δημοτικές Ενότητες τ. Δημαρχίες Πέτρας, Μανταμάδου, και Αγίας Παρασκευής, προκαλώντας ανάλογες καταστροφές, τόσο στις παραθαλάσσιες περιοχές όσο και στο εσωτερικό τους, κυριότατα στις ελαιοκαλλιέργιες και στην αγροτική οδοποιία, αλλά και σε κατοικίες, καθώς και εξωτερικά δίκτυα υδραγωγείων, πηγές δημοτικού δικτύου ύδρευσης, κατοικίες και διάφορα άλλα οικήματα.

            Ζητώ λοιπόν με την παρούσα μου να κηρυχτούν θεομηνιόπληκτες οι ως άνω Δημοτικές Ενότητες, Γέρας, Μανταμάδου, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής του Δήμου Λέσβου από τον κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο ΕΛΓΑ να παραγγείλει την καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ενδεχομένως ζωικό κεφάλαιο, ο κ. Περιφερειάρχης να πράξει τα καθ’ εαυτόν για την κήρυξη ως θεομηνιόπληκτων των ως άνω Δημοτικών Ενοτήτων, ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία των προβλεπόμενων από το νόμο αποζημιώσεων σ’ όλο το φάσμα τους, και να ενδυναμωθεί οικονομικά ο Δήμος μας με ανάλογο χρηματικό ποσό για την αντιμετώπιση καταστροφών και ζημιών που προκλήθηκαν από την ως άνω θεομηνία.

            Τέλος, σημειώνω ότι εμείς πράττουμε τα κατά τη δική μας αρμοδιότητα, ήδη, από την πρώτη στιγμή.

                                                                                             Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Λέσβου 

   Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

 


 

αρχικη δημοσίευση

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μόλις πληροφορήθηκε από τον τ. Αντιδήμαρχο Γέρας και Δημοτικό Σύμβουλο, Θέμη Αθανάση, τις καταστροφές που προκάλεσε στις περιοχές «Τάρτι» και «Αύλωνα» της Δημοτικής Ενότητας Γέρας (που υπάγονται διοικητικά στις Κοινότητες Σκοπέλου & Μεσαγρού) και στις γειτονικές περιοχές, η χθεσινοβραδινή θεομηνία από ισχυρότατη βροχόπτωση, χαλαζόπτωση και θαλασσοταραχή, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις παραπάνω περιοχές και πραγματοποίησε αυτοψία, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Γέρας & Ευεργέτουλα, Προκόπη Γυμνάγο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σκοπέλου, Πολύδωρο Κωνσταντέλλια, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παπάδου, Παναγιώτη Μιχαλάκα και τον μηχανικό της Δημοτικής Ενότητας Γέρας, Δημήτρη Πανάρα.

Πράγματι, διαπιστώθηκαν ευρείας εκτάσεως καταστροφές σε περιφρακτικούς τοίχους, στα παραλιακά καταστήματα, σε μια γέφυρα, στην αγροτική οδοποιία, σε ελαιόδυχτα, στις ελιές, στα κοινοτικά αποδυτήρια και σε αυτοκίνητα.

Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν σε μικρότερη έκταση βέβαια και στον οικισμό του Αύλωνα, κυρίως από υπερχείλιση μικροχειμάρρων και λαγκαδιών, τα νερά των οποίων μπήκαν μέσα σε ορισμένα σπίτια και προκάλεσαν καταστροφές.

Ο Δήμαρχος, επικοινώνησε αμέσως με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, Γιάννη Βατό και Κώστα Φραγκόπουλο, ώστε  συνεννοούμενοι και με τους Προέδρους του Σκοπέλου και του Μεσαγρού, να αποτυπώσουν επακριβώς την κατάσταση και να ενεργήσουν περαιτέρω.    

 

(φώτο 1και 2 Αύλωνας / 3 και 4 Τάρτι)

Μοιράσου το άρθρο!