Δ. Βίτσας: Η συνεργασία μεταξύ των κρατών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η λύση
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, συμμετείχε χθες 20/02/2019 στην 6η Υπουργική Διάσκεψη της Διαδικασίας της Βουδαπέστης (Budapest process), η οποία προωθεί τον διάλογο γύρω από θέματα μετανάστευσης σε μια ζώνη που εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι την Άπω Ανατολή, εστιάζοντας στις περιοχές που περιλαμβάνονται στους λεγόμενους «Δρόμους του Μεταξιού».
Κατά την παρέμβασή του στην Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε, μεταξύ άλλων, τον σημαντικό ρόλο που κλήθηκε να διαδραματίσει η Ελλάδα κατά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση του 2015 και μέχρι σήμερα, δηλώνοντας υπερήφανος για την αυθεντική και έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός Λαός προς εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Ο ΥΜΕΠΟ ανέφερε ότι η χώρα μας θεωρεί πως η ανταπόκριση στις παγκόσμιες μεταναστευτικές προκλήσεις για τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, απαιτεί την ανάπτυξη παγκόσμιων και περιφερειακών πρωτοβουλιών και συνεργασιών, που θα βασίζονται στην ανάπτυξη του διαλόγου, στον συντονισμό και στον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων και δεσμεύσεων.
Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι η Πολιτική Διακήρυξη και η Πρόσκληση σε Δράση που θα εγκριθούν από την 6η Υπουργική Διάσκεψη της Διαδικασίας της Βουδαπέστης αποτελούν ένα θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, που στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης κατά τρόπο συνεκτικό και ισορροπημένο.
Αφού επαναβεβαίωσε τη δέσμευση και υποστήριξη της Ελλάδας προς την Διαδικασία της Βουδαπέστης, ο ΥΜΕΠΟ υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη εντατικότερης συλλογικής δράσης σε μια σειρά από τομείς όπως:
-Η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Μείωση των ενόπλων συγκρούσεων μέσω ανάπτυξης ειρηνευτικών πρωτοβουλιών, μείωση της ακραίας φτώχειας μέσω οργανωμένων και εποπτευόμενων αναπτυξιακών δράσεων που θα αυξήσουν την απασχόληση και το εισόδημα, μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, βελτίωση της εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δεξιοτήτων του πληθυσμού στις χώρες προέλευσης.
-Η καταπολέμηση της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, καθώς και η παροχή προστασίας στα θύματα των διακινητών.
-Η διευκόλυνση της επιστροφής στις χώρες προέλευσης εκείνων που το επιθυμούν ή όσων δεν λαμβάνουν διεθνή προστασία, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Παράλληλα, η ανάπτυξη πρωτοποριακών υποστηρικτικών προγραμμάτων για την επανένταξη εκείνων που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.
-Η παροχή πλήρους και αποτελεσματικής προστασίας στους πρόσφυγες, με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες και σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.
-Η προώθηση των νόμιμων, ασφαλών και οργανωμένων οδών μετανάστευσης, με σεβασμό στις ανάγκες και στις δυνατότητες κάθε χώρας, παράλληλα με την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η παράνομη μετανάστευση.
-Η διευκόλυνση της ουσιαστικής και λειτουργικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής.
-Η γνωστοποίηση και διάδοση στην κοινή γνώμη της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει η νόμιμη και οργανωμένη μετανάστευση για τις χώρες υποδοχής.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως η κρίσιμη παράμετρος είναι τελικά η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων και κάλεσε τα συμμετέχοντα κράτη στην Διαδικασία της Βουδαπέστης να συνεχίσουν να συνεργάζονται εντατικά σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού.
Καταλήγοντας, ο ΥΜΕΠΟ ανέφερε ότι η ανθρωπότητα πραγματοποίησε ένα πρώτο σημαντικό βήμα με την έγκριση του Παγκοσμίου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση στο Μαρακές, ένα βήμα που πρέπει να τύχει ενεργητικής υποστήριξης από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και ιδίως από τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Διότι, αυτό που προέχει είναι ο σεβασμός στις κοινές μας αρχές και αξίες, οι οποίες αναμφίβολα υπαγορεύουν την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, σημείωσε ο Υπουργός.
Στο περιθώριο της 6ης Υπουργικής Διάσκεψης της Διαδικασίας της Βουδαπέστης, ο ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσας επισκέφθηκε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, ενώ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον συμπροεδρεύοντα της Διάσκεψης, Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, τον Υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, τον Υπουργό Μετανάστευσης του Αφγανιστάν και τον Υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν.