Το Βόρειο Αιγαίο στην τροχιά της πράσινης μετάβασης
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρέστη σήμερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα, συμμετέχοντας στην συμφωνία υλοποίησης έργων απολιγνητοποίησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα έχει θέσει στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030 μέσω της υλοποίησης έργων . Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στέκεται αρωγός της χώρας στην προσπάθεια αυτή και στο πλαίσιο αυτό προσφέρει δωρεάν τεχνική βοήθεια, συνολικού ύψους 2,75 εκατ. ευρώ, στις πέντε περιφέρειες που θα υλοποιήσουν έργα απολιγνητοποίησης. Η κατανομή των πόρων θα πραγματοποιηθεί με βάση την ωριμότητα των έργων της κάθε περιφέρειας και η επιλογή των συμβούλων θα πραγματοποιηθεί από την ΕΤΕ μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η παροχή της τεχνικής βοήθειας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και υποστήριξη στην προετοιμασία του αιτήματος κάθε περιφέρειας που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προθεσμία την 12/9/2025 για την λήψη των σχετικών οικονομικών ενισχύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε πέντε περιφέρειες της Ελλάδας για επενδυτικά προγράμματα, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης και τη μετάβαση της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΕπ μέσω του Συμβουλευτικού Κόμβου InvestEU θα βοηθήσουν τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και του Νοτίου Αιγαίου να προσαρμοστούν στις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της πράσινης μετάβασης.
Η τεχνική βοήθεια της ΕΤΕπ, συνολικής αξίας 2,75 εκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, θα προσφερθεί δωρεάν στις πέντε περιφέρειες. Η Ελλάδα αναμένεται να καταργήσει τη χρήση λιγνίτη, που παράγει περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2026, καθώς έχει αποδειχθεί πως είναι πιο επιβλαβής από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Η ΕΤΕπ έχει ήδη υποστηρίξει την αποκατάσταση πρώην περιοχών εξόρυξης λιγνίτη και άνθρακα, σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία.
Η συμφωνία, που εντάσσεται στο πρόγραμμα InvestEU, στηρίζεται στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για κοινωνική και οικονομική συνοχή, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί επίσης μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Mechanism - JTM), που αποσκοπεί στη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη περιοχή παγκοσμίως έως το 2050, μέσω κινητοποίησης επενδύσεων ύψους €100 δισ. σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο, από τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Μεταξύ των περιοχών που θα λάβουν τη στήριξη στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης της Ελλάδας είναι και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα οποία βασίζονται Βασίζεται στη γεωργία και τον τουρισμό και κρίνονται αναγκαίες οι επενδύσεις σε βιώσιμες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της γαλάζιας οικονομίας αλλά και η κατάργηση των αυτόνομων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.