Ασφαλτόστρωση προς ΧΥΤΑ ή αλλιώς Βάστρια ( ; )
Την ανάγκη ασφαλτόστρωσης της οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ Λέσβου θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή, προκειμένου να μειωθεί το κόστος συντήρησης των οχημάτων, συμβάλλοντας στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.
Χρησιμοποιώντας έγγραφα αιτήματα της ΔΕΔΑΠΑΛ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου) που είχαν υποβληθεί από τον Απρίλιο του '19 και επαναλήφθηκαν τόσο το 20, όσο και το '21, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, ζητείται η ασφαλτόστρωση της οδού προς τον ΧΥΤΑ Λέσβου ή για τους πιο καχύποπτους, του μοναδικού δρόμου προς το νέο ελεγχόμενο ΚΥΤ στη Βάστρια.
Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο έγγραφο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού:
«Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται, τόσο από τους δύο δήμους, όσο και από την ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ, για την μεταφορά των απορριμμάτων όλου του νησιού στον ΧΥΤΑ. Χρησιμοποιείται, όμως και από κτηνοτρόφους, κυνηγούς και πολλούς άλλους κατοίκους του νησιού.
Η μελέτη ασφαλτόστρωσής του είχε ξεκινήσει από παλιά, παράλληλα με την μελέτη κατασκευής του ΧΥΤΑ. Δεν ολοκληρώθηκε, όμως, τότε και σήμερα βρίσκεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υπάρχει και σχετική πίστωση για τον σκοπό αυτό.
Το 2021 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με μέριμνα του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας Δημήτρη Ακριώτη και με την βοήθεια της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. ολοκλήρωσε την εν λόγω μελέτη.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την βελτίωση του δρόμου αυτού και ως εκ τούτου, η κατάστασή του χειροτερεύει, λόγω της καθημερινής χρήσης του αλλά και των καιρικών συνθηκών (διάβρωση από τις βροχές κτλ).
Η ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. αδυνατεί να τον ασφαλτοστρώσει, λόγω έλλειψης πόρων και διαχειριστικής επάρκειας (λειτουργεί αποκλειστικά με την βοήθεια εργολάβων).
Μέχρι σήμερα η συντήρηση του εν λόγου δρόμου και η αποκατάσταση φθορών, γίνεται με μέριμνα και δαπάνη της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.
Η μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού, όσο και αυτών που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές, έχουν καταπονήσει και φθείρει τον εξοπλισμό της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. (αυτοκίνητα, μηχανήματα, πρέσες κ.τ.λ.). Τις φθορές αυτές επαυξάνει και η πολύ κακή κατάσταση του χωματόδρομου, επιβαρύνοντας οικονομικά την ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και κατ' επέκταση τους δύο Δήμους που είναι η πηγή χρηματοδότησής της.
Επίσης, κατά την γνώμη μας, η κακή λειτουργία του ΚΔΑΥ στη Λέσβο επιτείνει τις φθορές και το οικονομικό κόστος λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.
Αναφερόμαστε δε, σε κακή κατά την γνώμη μας λειτουργία του ΚΔΑΥ, γιατί μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (μπλε κάδοι) μεταφέρονται και εναποτίθενται σε δημοτικό χώρο παραπλεύρως του ΣΜΑ Μυτιλήνης, δημιουργώντας έτσι ποικίλης φύσεως προβλήματα (πυρκαγιές, κάψιμο κλαδιών, δικαστήρια), που η επίλυσή τους επιβαρύνει οικονομικά και τους Δήμους και την ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.
Αναφέρουμε επίσης, ότι λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων, εκτός των φθορών και ζημιών στον εξοπλισμό της ΔΕΔΑΠΑΛ, έχει κορεστεί το κύτταρο ταφής στον ΧΥΤΑ. Ο ενταφιασμένος όγκος των απορριμμάτων έχει αρχίσει να υπερυψούται του φυσικού εδάφους, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ταφής και κατ' επέκταση του κόστους λειτουργίας του.
Όλα τα παραπάνω και η επικείμενη κατασκευή της ΜΕΑ (Μονάδος επεξεργασίας αποβλήτων), η κατασκευή νέου κυττάρου ταφής καθώς και μονάδος αντιστροφης όσμωσης στο χώρο του ΧΥΤΑ, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ασφαλτόστρωσης του εν λόγω δρόμου».
Με βάση όλα τα παραπάνω, στην εισήγησή του ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΩΝ
Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και η καχυποψία περισσεύει σε τούτο τον τόπο, καθώς πίσω από τις λέξεις και τις πράξεις, κρύβονται άλλα εγχειρήματα, κάποιοι διερωτώνται αν η ασφαλτόστρωση εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τον ΧΥΤΑ και τα μηχανήματα. Αναμφισβήτητα τούτο θα βοηθήσει, αλλά η έννοια φαίνεται πολύ ύποπτη, την στιγμή που υπάρχουν πολλά άλλα έργα σημαντικά, όπως η Νότια παράκαμψη, για τα οποία υπάρχει μια νωχελική αντιμετώπιση. Μήπως επιχειρείται κάτι άλλο αθόρυβα;
Γιατί παρόλο που ο δρόμος ανήκει στην διοικητική περιφέρεια Δήμου Δυτικής Λέσβου, έρχεται ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης; Πώς θα εκτελέσουν έργο σε περιφέρεια άλλου Δήμου; Το γεγονός ότι βάζουν ως φορέα εκτέλεσης τον «Αναπτυξιακό Οργανισμό», με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης, βοηθά;
Ο χρόνος και η εξέλιξη των πραγμάτων θα αποκαλύψει την αλήθεια όποια κι αν είναι αυτή. Οι προωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από εξουσία και διακινητές της Τουρκίας, εντείνονται. Άρα ίσως να πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να τελειώνει η Βάστρια, για να προστεθεί στις δομές ασφαλείας.
εφημερίδα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ