«Το έγκλημα που συμβαίνει στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Λέσβο, την οποία επισκέφθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για «δραματικές καταστάσεις».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι «είχαμε την ατυχία να να δούμε με τα μάτια μας μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες».
«Ήρθαμε σήμερα σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Και βεβαίως ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
"Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους".
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να έρθει η Ελλάδα άμεσα σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών.
Από την πλευρά της η Ελλάδα, όπως σημείωσε, πρέπει να ετοιμάσει τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής προσφύγων, στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και να συμφωνήσει με την Τουρκία αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, «ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου.
Όσον αφορά τον φτάχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε όσα λέγονται:
"Το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη. Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες".
«Η Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουνε τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς», επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε:
"Βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πως οι ελληνικές αρχές, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι διεθνείς οργανώσεις κάνουν την καταγραφή επί τόπου και πως προχωρά η κατασκευή των hot spots".
«Βλέπουμε δραματικές καταστάσεις. Είδαμε βάρκεις να έρχονται και οι άνθρωποι να πηδούν στο νερό για να φτάσουν στη στεριά», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε:
"Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι εργάζονται και συμπεριφέρονται με καλό και διακριτικό τρόπο στους πρόσφυγες".