Skip to main content
|

«Αντάρτικο» Κώστα Μουτζούρη για να υπερασπιστεί την υγεία των κατοίκων του Β. Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Αποφασισμένος να μπλοκάρει την εξόρυξη αντιμονίου στην περιοχή της Βόρειας Χίου είναι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, προκαλώντας σοβαρό «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το γεγονός ότι μπήκαν οι υπογραφές από την αρμόδια υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση του αντιμονίου στο νησί, ο Κώστας Μουτζούρης δηλώνει ότι θα μπλοκάρει το έργο στο επίπεδο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τις διαθέσεις του μάλιστα προς την Ηρώδου Αττικού τις έκανε γνωστές όχι μέσω κάποιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, αλλά με συνέντευξη Τύπου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «δεν έχω βρει ούτε έναν φορέα ή κάτοικο της Χίου που να συμφωνεί με τις εξορύξεις».


Πολύ ανησυχητικά είναι τα ιατρικά δεδομένα από το αντιμόνιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ενημερωτική εκδήλωση για τις εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο στο Εργατικό Κέντρο ο Πνευμονολόγος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Σκυλιτσείου, Σπύρος Γανιάρης.

Όπως ανέφερε ο κ.Γανιάρης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον καρκίνο το αντιμόνιο κατατάσσεται ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η έκθεσή του σε υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο των πνευμόνων.

«Το αντιμόνιο είναι επικίνδυνο για την υγεία καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά αναπνευστικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Γανιάρης, τονίζοντας ότι η εξόρυξή του θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου μιας και θα καταστεί ως «κρανίου τόπος».

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου:

Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου σχετικά με τη σχεδιαζόμενη  εγκατάσταση ορυχείων αντιμονίου στην ευρύτερη περιοχή της Κεράμου και με δεδομένο το θεσμικό ενδιαφέρον των Ιατρικών Συλλόγων για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Το αντιμόνιο και οι ενώσεις του είναι γνωστά στην Ιατρική για περισσότερο από 600 χρόνια. Παρότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως στην περίπτωση της λεϊσμανίασης, είναι γνωστές και τεκμηριωμένες οι τοξικές τους δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων εμφανίζονται μετά την έκθεσή τους στο αντιμόνιο και τις ενώσεις του, μέσω της αναπνοής, της δερματικής έκθεσης ή της κατανάλωσης μολυσμένου νερού και τροφίμων.

Από τη συστηματική μελέτη της βιβλιογραφίας προκύπτουν ως πιθανοί κίνδυνοι για την  ανθρώπινη υγεία η εμφάνιση αναπνευστικών, καρδιολογικών, γαστρεντερικών, δερματολογικών, νεοπλασματικών και άλλων προβλημάτων.

Τα ανωτέρω παρατίθενται αναλυτικά σε επίσημες εκθέσεις οργανισμών όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (WHO) , του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος (NTP) και του Οργανισμού Καταγραφής Τοξικών Ουσιών (ATSDR) του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, του Αμερικανικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EPA), του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) κ.α.

Οι επιπτώσεις της υπό συζήτηση εξορυκτικής/ μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Υγεία του πληθυσμού και στο Περιβάλλον, καθώς και καθοριστικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση υδάτινων πόρων, η χρήση χημικών ουσιών κατά την επεξεργασία και η διαχείριση αποβλήτων κ.α, όπως περιγράφονται στις ανωτέρω εκθέσεις, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Για τη Λέσβο

Το θέμα αφορά έμμεσα και την Λέσβο καθώς κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες σωματίδια μπορούν να φθάσουν και σε περιοχές της νότιας Λέσβου (Βατερά Πλωμάρι) 

 

πηγες:

www.ieidiseis.gr / https://tvpatrida.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία