Πολιτική

13/10/2014 - 17:50

Ανεξαρτητοποίηση Π. Καλλονιάτη - Φωτιές άναψαν τα χαρτοφυλάκια!

style="text-align: justify;">Γράφει η Πέλλη Γιακουμή / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΚΑΛΛΟΝΙΑΤΗ
 
Φωτιές άναψαν τα χαρτοφυλάκια!
 
- Έντονη δυσφορία από στελέχη της Περιφερειακής Αρχής για τις θέσεις Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Συμβούλων, θεωρώντας ότι αξιοποιήθηκαν «άλλοι αντί άλλων»
 
Δεν πρόλαβε να κλείσει ένα 24ωρο από την ανάληψη των καθηκόντων της Χριστιάνας Καλογήρου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ήδη η δικαστική μάχη που προηγήθηκε φαντάζει πολύ μικρή μπροστά στα "μέτωπα" που ανοίγουν, στους κόλπους της παράταξής της, μετά τη διανομή "χαρτοφυλακίων" στην Περιφερειακή Αρχή. Οι δυσαρέσκειες, βέβαια, σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι αναμενόμενες και σε ένα βαθμό αναπόφευκτες, το "στοίχημα" όμως που καλείται να κερδίσει είναι να πετύχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ή αλλιώς τις απώλειες με το μικρότερο δυνατό "κόστος" για την ίδια και το συνδυασμό της. 
Το πρώτο ηχηρό "μέτωπο" ακούει στο όνομα Παναγιώτης Καλλονιάτης. Ο πρώην Αντινομάρχης και στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, στο χώρο της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ήδη από το βράδυ της Πέμπτης έχει καταθέσει στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου επιστολή ανεξαρτητοποίησής του. 
Στο ολιγόλογο κείμενό του ο κ. Καλλονιάτης δεν αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή και περιορίζεται απλά να σημειώσει ότι κατέληξε στην απόφαση για λόγους «προσωπικής θέσεως, σεβόμενος την ιστορία του, αλλά και τιμώντας την ψήφο των πολιτών που τον εξέλεξαν τρεις φορές». Δεν ήταν τυχαίο ότι ο ίδιος δεν παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας, ούτε στο τραπέζι που ακολούθησε αμέσως μετά. Ο κ. Καλλονιάτης, πάντως, απέφυγε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, να ανακοινώσει επίσημα την κατάθεση επιστολής ανεξαρτητοποίησης και μας παρέπεμψε σε επίσημες ανακοινώσεις του, τις επόμενες ημέρες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καλλονιάτης συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη, την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των ονομάτων για τις θέσεις των Αντιπεριφερειαρχών σε μια προσπάθεια προφανώς από την Περιφερειάρχη να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να προλάβει τις "διαρροές", χωρίς όμως μέχρι τώρα κάτι τέτοιο - όπως φαίνεται - να έχει επιτευχθεί. 
Το γεγονός όμως ότι χθες δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον κ. Καλλονιάτη η απόφασή του για ανεξαρτητοποίηση, ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη ότι αφήνει κάποια περιθώρια να ξεπεραστεί η κρίση. Όπως και να έχει, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, θα διαβάσει την επιστολή Καλλονιάτη στην προσεχή συνεδρίαση του οργάνου. 
Ο πρώην Αντινομάρχης ήταν σαφές ότι διεκδικούσε θέση Αντιπεριφερειάρχη και μάλιστα η ανακοίνωση του ονόματος του Χρύσανθου Αργυρίου, ενός προσώπου που μέχρι χθες δεν είχε συζητηθεί καθόλου σαν πιθανή επιλογή της κ. Καλογήρου, προκάλεσε έκπληξη και ταυτόχρονα "άνοιξε την όρεξη" και άλλων στελεχών της παράταξης, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως "αουτσάιντερ", να διεκδικήσουν θέσης αιχμής στην Περιφερειακή Αρχή. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επιλογή βέβαια αποτέλεσε "κόκκινο πανί" για τα "ηχηρά ονόματα" του συνδυασμού, που θεωρούσαν ενδεχομένως δεδομένη την επιλογή τους.
 
"Μαξιλάρι" οι Εντεταλμένοι 
 
Η ανακοίνωση των ονομάτων των Εντεταλμένων συμβούλων ήρθε να καλύψει πιθανούς τριγμούς από την πλευρά του Γιώργου Βογιατζή (γιου του Βουλευτή Παύλου Βογιατζή), το όνομα του οποίου συζητιόταν έντονα για την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών θεμάτων, αμέσως μετά τις εκλογές και μέχρι πριν λίγες ημέρες. Δεν είναι ίσως τυχαίο, το ότι του ανατέθηκαν αρμοδιότητες στον τομέα της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας. 
Στους "αντιδρώντες" του συνδυασμού θα πρέπει να προστεθεί και το όνομα του Περιφερειακού Συμβούλου, Κυριάκου Πετρέλλη, τον οποίο οι πληροφορίες ήθελαν ν’ αναλαμβάνει αρμοδιότητα στον τομέα του αθλητισμού, που ανατέθηκε τελικά στον πρώην Δήμαρχο Πέτρας, Απόστολο Αλατζά.
 
Και από Χίο
 
Και άλλες όμως γκρίνιες έρχονται από τη Χίο. Ο πρώτος σε ψήφους Περιφερειακός Σύμβουλος από το ψηφοδέλτιο της Χίου κ. Ξενάκης έχει μείνει εκτός χαρτοφυλακίων και εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος, ενώ το όνομά του δεν ήταν ούτε ανάμεσα στους Εντεταλμένους συμβούλους. Αντίθετα καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών ανατέθηκαν στον Κώστα Παπαδόπουλο, ενώ καθήκοντα Εντεταλμένου με αρμοδιότητα της Παιδείας στον Χιώτη σύμβουλο, Παύλο Καλογεράκη. 
Οι συζητήσεις και οι συναντήσεις όλες αυτές τις ημέρες δεν έχουν τέλος για την Περιφερειάρχη, η οποία προσπαθεί να κλείσει "μέτωπα" και να προλάβει αντιδράσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται ν’ ανακοινωθούν οι αποφάσεις της και για τις άλλες θέσεις Εντεταλμένων Συμβούλων, ενώ πάντα έχει τη δυνατότητα "διαπραγμάτευσης" και για τη δεύτερη θητεία των Αντιπεριφερειαρχών.

 

 
Αναλυτικά όλη η επιστολή του κ. Καλλονιάτη:
 
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε μία μου συνέντευξη, ως Αντινομάρχης Λέσβου, στις 26 Μάιου 2008 στη Λεσβιακή Εφημερίδα «Αιολικά  Νέα» είχα χαρακτηρίσει ξεκάθαρα τον εαυτό μου ως «ερασιτέχνη» πολιτικό.
Αυτή τη στάση του ερασιτέχνη πολιτικού τήρησα κατά την 30ετή περίπου συνδικαλιστική και αυτοδιοικητική παρουσία μου, μακριά από μεθοδεύσεις, εξαρτήσεις και ομαδοποιήσεις.
Και αυτή η στάση είναι, εκείνη που μου δίνει σήμερα το δικαίωμα να σας δηλώσω, ότι:
Επειδή σέβομαι τον εαυτό μου, επειδή σέβομαι την μακρόχρονη παρουσία και ιστορία μου στο Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως επειδή σέβομαι την εμπιστοσύνη του Λεσβιακού λαού, που σε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες με τίμησε με τη ψήφο του είτε σε επίπεδο Νομαρχιακής είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Αποχωρώ από την παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο» και από σήμερα θα συμμετέχω στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως «ανεξάρτητος» Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
                                                                          
Με τιμή
ΚΑΛΛΟΝΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!