Skip to main content
|

Αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο» ζήτησε ο Δ. Βίτσα στο άτυπο Συμβούλιο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, συμμετείχε χθες στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.
Ο Δημήτρης Βίτσας στις παρεμβάσεις του τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η συζήτηση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση ότι η αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών. Η έλλειψη προόδου ως προς την αναθεώρηση του μηχανισμού διευκολύνει την δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, σημείωσε ο Υπουργός. 
Ο ΥΜΕΠΟ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να δοθεί ένα ισχυρό και σαφές πολιτικό μήνυμα προς τις κοινωνίες και την κοινή γνώμη των χωρών πρώτης υποδοχής πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό τους, ως προς τη διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Αυτό το μήνυμα, συνέχισε ο Υπουργός, είναι σημαντικό να δοθεί πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να φανεί ότι η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών και δεν παραμένει «όμηρος» εσωτερικών πολιτικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων ορισμένων κρατών – μελών.
Ο Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε την ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση, μέχρι την αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο», ενός μεταβατικού μηχανισμού, ο οποίος θα προβλέπει ως αναπόσπαστο μέρος του την υποχρεωτική ανακατανομή σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να ελαφρυνθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής. Η συμμετοχή στον μηχανισμό θα γίνεται εθελοντικά από όσα κράτη – μέλη επιθυμούν, ενώ όσα προβλέπονται στον μηχανισμό θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τους συμμετέχοντες. Το ποσοστό του επιμερισμού, δηλαδή το μέγιστο των δυνατοτήτων κάθε κράτους - μέλους στην ανακατανομή, θα καθορίζεται αντικειμενικά επί τη βάσει ειδικής κλείδας κατανομής - ποσόστωσης, σύμφωνα με το ύψος του ΑΕΠ και τον συνολικό πληθυσμό του, πρόσθεσε ο Υπουργός.
Ακόμη, όλες οι διαδικασίες του μηχανισμού θα έχουν την υποστήριξη των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών (EASO, FRONTEX) και θα λαμβάνουν τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο ΥΜΕΠΟ και πρόσθεσε πως οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το σύνολο των ευθυνών ως προς την υποδοχή, την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, την ενσωμάτωση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και την επιστροφή  των μη δικαιούχων προστασίας.
Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών, Ο Δημήτρης Βίτσας υπέγραψε την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΜΕΠΟ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) με τον Διευθυντή του Οργανισμού, Michael O’Flaherty, ενώ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Christophe Castaner, την Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Karin Keller-Sutter και την Υφυπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Caroline Nokes.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις