«Αφού λοιπόν αποδίδει η αυστηρή πολιτική φύλαξης τι θέλετε τα τεράστια κέντρα προσφύγων στα νησιά»
Η κυβέρνηση προχωράει, στη δημιουργία τεράστιων φυλακών προσφύγων και στην αναβάθμιση του φυλακίου του ΚΥΤ στον Έβρο, ενάντια στην πολλαπλώς εκφρασμένη θέληση αλλά και στις ανάγκες των κατοίκων των νησιών. Αυτό προέκυψε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, όπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρουσίασε την σύμβαση ύψους 176.576.000 ευρώ, για την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Λέσβο και τη Χίο καθώς και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου.
Τη συζήτηση, όπως τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, έπρεπε να απασχολήσει όχι όλα όσα περιλαμβάνονται στην ενημέρωση του υπουργού, αλλά αυτά που δεν περιλαμβάνονται στα λεγόμενα της κυβέρνησης και τα προδίδουν τόσο το μέγεθος και ο όγκος των συμβάσεων, όσο και η υπαρκτή πολιτική πραγματικότητα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που δεν αλλάζει.
«Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι αν πρέπει να υπάρχει εγκλωβισμός στα νησιά», υπογράμμισε η βουλευτής. Αναφερόμενη σε σχετική δημοσκόπηση που επικαλέστηκε ο υπουργός όπου «το 62,0% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου προτιμούν την δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στις προτεινόμενες τοποθεσίες, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες ανοικτές δομές στα σημεία που βρίσκονται σήμερα», πρόσθεσε πως «αυτό το ερώτημα να θέσετε στους νησιώτες, αν δέχονται να κάνουν τους δεσμοφύλακες της ΕΕ. Αν θέλουν να παραμένει σε ισχύ η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές. Αλλά αυτή τη δημοσκόπηση έπρεπε να την κάνει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφερε τη Συμφωνία και τώρα θυμήθηκε να πει για τις συνθήκες εγκλωβισμού στα νησιά».
Στη συνέχεια είπε ότι «αφού λοιπόν αποδίδει η αυστηρή σας πολιτική, φυλάσσετε τόσο καλά τα σύνορα και έχετε κερδίσει όπως λέτε το στοίχημα της μείωσης των προσφυγικών ροών, τι τα θέλετε αυτά τα τεράστια κέντρα των χιλιάδων θέσεων και των υποδομών που παραπέμπουν σε μια ολόκληρη πολιτεία - φρούριο, με περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ και αδιαπέραστους μηχανισμούς ελέγχου; (...) Τι τα χρειάζεστε όλα αυτά αν πρόκειται για μια προσωρινή παραμονή μερικών ημερών ή και μήνα, για την καταγραφή και ταυτοποίησή τους και όχι για μια δομή μόνιμου εγκλωβισμού; (...) Γιατί όσο είναι σε ισχύ Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, είναι δεδομένος ο εγκλωβισμός. Η ΕΕ χρειάζεται αυτό το στάδιο διαλογής, γι αυτό κι εσείς επιμένετε σε αυτή την πολιτική. Αφού με τις επεμβάσεις τους ξεριζώνουν εκατομμύρια κόσμο από τις χώρες του, έπειτα παζαρεύουν πόσους και ποιους θα πάρουν, ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό».
«Δεν είναι λοιπόν τυχαίο», πρόσθεσε, «ότι επιλέγετε να αναφερθείτε μόνο στην αρχική ονομαστική χωρητικότητα των δομών σε γενικό όπως λέτε πληθυσμό, ενώ αποκρύπτεται ο αριθμός όσων θα εγκλωβίζονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ. Έναν άγνωστο αριθμό, που θα αφορά εγκλωβισμένους επ' αόριστον, φυλακισμένους και απελπισμένους ανθρώπους, περιμένοντας αν και πότε θα επιστρέψουν στην αθλιότητα από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν. Που θα διαμορφώνουν βέβαια ένα καθόλα εκρηκτικό μείγμα στα νησιά». Κατά τον υπουργό η κλειστή δομή της Λέσβου στην Πλάτη θα έχει 3000 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες και της Χίου στο Θόλος 1230, στο Φυλάκιο 240 επίπλέον θέσεις για ΠΡΟΚΕΚΑ και 20 θέσεις για καραντίνα.
Η M. Κομνηνάκα κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει αυτή την πολιτική μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως έκανε απ την αρχή, τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να μετατραπούν τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ.