Πολιτική

18/09/2024 - 12:10

5 ερωτήματα από τον Απόστολο Αλατζά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην ειδική συνεδρίαση, η οποία συνιστά εκ του νόμου υποχρεωτική και έλαβε χώρα στις 16/09/2024, συζήτησε τους ισολογισμούς για τα έτη 2019 και 2020 με καθυστέρηση περί των πέντε ετών.

Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή Βέρρου, μέσα από τερτίπια, έφερε στην υποχρεωτική ειδική συνεδρίαση την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής, που ψηφίστηκε από τους ίδιους στις 26/08/2024, χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης, καθώς και δεν υπήρχε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη αλλά συμπεριλήφθηκε στα εκτός ημερησίας, ως έκτακτο θέμα μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια κατά προσέγγιση.

Απορίας άξιο παραμένει το πώς δικαιολογήθηκε το έκτακτο. Ο λόγος προφανώς είναι ότι δεν ήθελε την συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη διαμόρφωση της πρότασης , όπως επίσης και τις παρατηρήσεις που θα έκανε, ως ορίζεται από το νόμο ,με την υποχρέωση η δημοτική επιτροπή να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως παράταξη " Δημιουργική Ενότητα " θέσαμε πολλά ερωτήματα στην συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση που αφορούν τα παρακάτω:

1) Έχουμε πρόταση για τους ισολογισμούς 2019 - 2020, γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση; Τί γίνεται με τους ισολογισμούς-έλεγχο για 2021 - 2022 - 2023;

Υπάρχουν πρόστιμα - κλπ λόγω των καθυστερήσεων στους ισολογισμούς;

2)Υπάρχουν απαιτήσεις από οφειλέτες για το 2019 3400000 ευρώ ,από τα οποία πραγματικά εισπρακτέα μόνο 549000 ευρώ και η πρόβλεψη επισφαλών δηλαδή μη εισπρακτέων 2800000 ευρώ.

Για το 2020 απαιτήσεις από οφειλέτες 3,3 εκατομμύρια ευρώ πραγματικά εισπρακτέα 340 χιλιάδες ευρώ και πρόβλεψη για επισφαλή μη εισπρακτέα 3,0 εκατομμύρια ευρώ.

Τί διαδικασίες έγιναν, γίνονται, θα γίνουν για τα παλιά επισφαλή εισπρακτέα? Τί αφορούν (χρήσεις, μεγάλοι οφειλέτες, από πότε είναι χρονικά); Υπάρχουν καταστάσεις σημαντικών επισφαλών απαιτήσεων (από πότε- μεγάλα ποσά);

3) Το 2019 έχουμε καταθέσεις όψεως και προθεσμιών 4,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι σε τράπεζα και ποιά; είναι έντοκα και με τί επιτόκιο;

Το 2020 έχουμε καταθέσεις όψεως και προθεσμιών 5,6 εκατομμύρια ευρώ, που είναι και με τί επιτόκιο;

Τί εξέλιξη έχουμε από το 2021 εώς 2024 ,πόσο περίπου είναι σήμερα;

4)Στον ισολογισμό του 2019 ενσωματώνουν επτά Δημοτικές επιχειρήσεις και μία κοινωφελή που είναι σε εκκαθάριση και ο Δήμος κάνει πρόβλεψη ποσό 161000 ευρώ που δεν μπορεί να ελέγξει ο ορκωτός ,το γιατί, για να ανταποκριθεί σε πιθανή επιβάρυνση από την αργοπορία της εκκαθάρισης.

Σε τί φάση είναι η εκκαθάριση και πότε θα ολοκληρωθεί;

Τί εκτίμηση υπάρχει για την πραγματική ζημιά από την εκκαθάριση τους σήμερα;

 

5)Ενώ στάλθηκε επιστολή ερωτημάτων από τους ορκωτούς, δεν υπήρξε απάντηση από τους δικηγόρους του Δήμου για τυχόν σημαντικές αγωγές κατά του Δήμου και τυχόν βάρη και υποθήκες. Υπάρχουν;;;

Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν πειστικές και ο προβληματισμός μας αυξήθηκε ως προς την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας .

Ως "Δημιουργική Ενότητα " με περιέργεια αναμένουμε την άποψη της Αποκεντρωμένης και του επόπτη ΟΤΑ ,ως προς την νομιμότητα αλλά και την ουσία των ισολογισμών .

Άλλωστε ως παράταξη πιστεύουμε στον οικονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές ,έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν κακοτοπιές ,ώστε να προστατεύουν την περιουσία και τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Αυτό πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Τέτοιους ελέγχους δεν έχουμε αντιληφθεί, ενώ τους επιζητούμε, σε όλα τα επίπεδα του Δήμου (υπηρεσίες , νομικά πρόσωπα, Αναπτυξιακή κ.α.)γιατί μόνο θετικό πρόσημο θα δώσουν στο Δήμο και στα δικαιώματα των δημοτών. Αναμένουμε;

 

Ο επικεφαλής : Αλατζάς Απόστολος

Τα μέλη: Βαρελτζής Απόστολος, Μιχαλάκης Βασίλειος , Αραχωβίτης Ιωάννης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μόλβαλη Ελένη, Κόβρας Λουκάς, Ματθαίου Χρήστος, Καραθανάσης Δημήτρης, Καλαμάς Χαράλαμπος, Παπαθανασίου Κωνσταντίνος.

Μοιράσου το άρθρο!