Πολιτική

26/06/2014 - 07:17

200 ακίνητα του Δήμου Λέσβου χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας !

Ο

Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικών Ο.Τ.Α., Τμήμα Περιουσίας, την παρακάτω επιστολή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 183 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α), οι Δήμοι οφείλουν να καταρτίζουν και να τηρούν κτηματολόγιο των ακινήτων τους.
Ειδικότερα, στην παρ. 3 του άρθρου 183 του Ν.3463/06 προβλέπεται η έκδοση Κ.Υ.Α. με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος κατάρτισης του κτηματολογίου και οι σχετικές λεπτομέρειες, η οποία όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί.
Η ομάδα υπαλλήλων που είναι αρμόδια για την ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης παρακολούθησης και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Λέσβου αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, ιδίως λόγω της έκτασης αυτού, που αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της χώρας, Δήμο – Τέρας, προκύψας εκ της διαλύσεως – συγχωνεύσεως δεκατριών Καποδιστριακών Δήμων, με μείζον το ζήτημα ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 200 ακίνητα τα οποία αποκτήσαμε με χρησικτησία, για τα οποία δεν υπάρχει κανενός είδους τίτλος και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα στο περιουσιολόγιο των πρώην Δήμων. Εντός του 2014 θα προχωρήσει η κτηματογράφηση των υπόλοιπων περιοχών του Δήμου και τα ως άνω ακίνητα χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας δεν είναι εφικτό να εγγραφούν στο εθνικό κτηματολόγιο, γεγονός που θα μας οδηγήσει σε χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες αναγνώρισης της ιδιοκτησίας του Δήμου, που ήδη υφιστάμεθα στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί.
Για το λόγο αυτό σας ζητάμε όπως άμεσα προβείτε στην έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ, ώστε να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη επιτροπή και να γίνει η εγγραφή στο δημοτικό περιουσιολόγιο των με χρησικτησία αποκτηθέντων δημοτικών ακινήτων.

Με τιμή,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Φ. ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!