Πολιτική

17/10/2024 - 14:30

112η επέτειος απελευθέρωσης Αγίου Ευστρατίου - Μήνυμα Προέδρου ΠΕΔ Ταξιάρχη Βέρρου

Μήνυμα προέδρου της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου για την 112η επέτειο της απελευθέρωσης του Αγίου Ευστρατίου / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ (Π.Ε.Δ.) ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΠΡΟΣ :κ. Κωνσταντίνο Σινάνη 

Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου.

Μέλη Δ.Σ. Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου

 

 

Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσές  μας του Αγίου Ευστρατίου.

Αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024,  συμπληρώνονται 112 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός στόλος απελευθέρωσε τον Άγιο Ευστράτιο από τον Οθωμανικό ζυγό.

Ήταν Παρασκευή πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1912  όταν ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, διοικητής των Ελληνικών δυνάμεων, διέταξε τον απόπλου της 3ης Μοίρας  του στόλου από το λιμάνι του Μούδρου, αποτελούμενη από το Πολεμικό πλοίο “Κανάρης”,  το Τορπιλοβόλο Νο 14 και μικρή δύναμη πεζοναυτών  με σκοπό να καταλάβουν και να απελευθερώσουν το νησί του  Αγ.Ευστρατίου.  

Το μεσημέρι το άγημα πεζοναυτών υπό τον ανθυποπλοίαρχο Τσατέρη αποβιβάζεται επιτυχώς στο νησί. Η αντίσταση των Οθωμανών είναι μικρή και μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας η επιχείρηση κατάληψης του νησιού είχε τελειώσει επιτυχώς καθιστώντας τον Άγιο Ευστράτιο το δεύτερο κατά σειρά νησί του Αιγαίου, μετά την Λήμνο που ύψωσε την σημαία της ελευθερίας.

Η 18η Οκτωβρίου λοιπόν είναι ημέρα γιορτής της ελευθερίας. Είναι η ημέρα  που πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και πολέμησαν για την απελευθέρωση των νησιών μας, ώστε εμείς να μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.

 

Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας, χρόνια πολλά με υγεία και ενότητα..

 

Ο Πρόεδρος

του Διοικητικού Συμβουλίου 

της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου

 

Βέρρος Ταξιάρχης

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!