Πληρώνουμε πρόστιμο 120 χιλ. ευρώ για 3 χωματερές στη Λέσβο
- Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των τριών ανενεργών, αλλά μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ Λέσβου το επόμενο εξάμηνο, προκειμένου να μειωθεί το νέο ανάλογο πρόστιμο.
- Μπροστά στον ορατό κίνδυνο, οι αρμόδιοι του Δήμου δηλώνουν αισιοδοξία που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, για την επίτευξη του στόχου.
- Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι πολίτες.
Σε ρυθμούς παραφροσύνης κινούνται όλοι οι δήμοι της χώρας, στους οποίους υπάρχουν ακόμα ενεργοί ΧΑΔΑ ή και ανενεργοί, που δεν έχουν, όμως, αποκατασταθεί. Και ο λόγος είναι απλός, αλλά δυσβάσταχτος. Από χθες οι δήμοι, στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν ενεργοί ΧΑΔΑ ή ανενεργοί που δεν έχουν αποκατασταθεί, καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο 11.440.000 ευρώ, επιπλέον των 14,5 εκ. ευρώ που έχει καταβάλλει η χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, για τους 396 ΧΑΔΑ.
Το ποσό καταλογίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο 2014, αλλά και με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα καταβάλλονται πλέον από τους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που έχουν εντός των διοικητικών τους ορίων.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανά εξάμηνο θα καταβάλλονται 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό, που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.
Ένα πράγμα κατέστη σαφές στις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ευρείες συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχαν αιρετοί από περιφέρειες της χώρας και υπηρεσιακοί παράγοντες και γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Ο κίνδυνος επιβολής νέων προστίμων για κάθε μη περιβαλλοντικά αποκατεστημένο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη χώρα είναι τεράστιος και αναπόφευκτος, ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 6ης τρεχ., οπότε ολοκληρώνεται ένα πρώτο εξάμηνο μετά την καταδικαστική απόφαση (2-12-2014) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Από χθες επιβάλλεται επιπλέον, ανά εξάμηνο, πρόστιμο για μεν τους ενεργούς ΧΑΔΑ ύψους 80.000 ευρώ και για τους δε ανενεργούς 40.000 ευρώ έως ότου, αποδεδειγμένα, αποκατασταθούν.
3 ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Η Λέσβος αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, καθώς έχει ακόμα 3 χωματερές κλειστές, που δεν έχουν αποκατασταθεί.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για αυτήν στην Ουτζά Λεμονού, του Πλωμαρίου και την τρίτη στο Πετρί.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η χωματερή στην Ουτζά δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε σύμβαση και υπάρχει φόβος για καθυστέρηση στη χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Εκτός από διάφορα τεχνικά προβλήματα, είχαν εμφανιστεί και εμπόδια με τις απαλλοτριώσεις.
Ο αντιδήμαρχος Έργων Στ. Τζιμής, υποστήριξε ότι το δεύτερο σκέλος των προβλημάτων έχει ξεπεραστεί, αφού τυπικά οι ενδιαφερόμενοι -εμπλεκόμενοι έχουν συμφωνήσει.
Όμως, εκείνο που προκαλεί ανησυχία, είναι ότι πρόκειται για μεγάλου όγκου έργο, δεδομένου ότι αφορά αποκατάσταση χωματερής 100 και πλέον στρέμματων. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να σημειώνεται τεράστια απορρόφηση κάθε μήνα, λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχει ο δήμος, αλλά και του μεγάλου αντικειμένου που οφείλουν οι εταιρείες να διεκπεραιώσουν. Ευελπιστεί, όμως, η Δημοτική Αρχή, ότι τα συνεργεία των εργοληπτριών εταιρειών θα εργαστούν πυρετωδώς, απ' όσα μέτωπα είναι δυνατόν.
Η δεύτερη χωματερή, αυτή του Πλωμαρίου, δημοπρατήθηκε στις 17/3 και ακόμα ν' ανακηρυχθεί μειοδότης, δεδομένου ότι έχουν κατατεθεί ενστάσεις.
Αναλυτικότερα, το έργο δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε προσωρινά μειοδότης. Όμως, έγιναν δύο ενστάσεις από άλλες εργολήπτριες εταιρείες, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από το δήμο. Οι δύο ενιστάμενοι προσέφυγαν στην ΑΔΑ και αναμένεται απόφαση. Υπάρχει, όμως, σοβαρό ενδεχόμενο όποια κι αν είναι η απόφαση της ΑΔΑ, να γίνει προσφυγή για νέες ενστάσεις, κάτι που θα σήμαινε περαιτέρω διαιώνιση του προβλήματος και της καθυστέρησης, φέρνοντας το δήμο ολοένα και πιο κοντά στο επόμενο πρόστιμο.
Η δε χωματερή στο Πετρί, είναι αυτή με τη μεγαλύτερη ιστορία. Είχε δημοπρατηθεί και είχε ενταχθεί στο «Θησέας». Όταν αυτό το πρόγραμμα σταμάτησε, η Τεχνική Υπηρεσία το ενέταξε στο νέο ΕΠΠΕΡΑΑ, αφού συνέταξε νέα μελέτη, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και ο τρόπος εκτέλεσης αυτού.
Μετά τη διαδικασία αυτή, θα δημοπρατηθεί το έργο εντός ενός μηνός (βάσει νομοθεσίας, προκειμένου να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και στον τύπο), θ' απαιτηθεί ένας μήνας τουλάχιστον, στην καλύτερη των περιπτώσεων αν δεν υπάρξουν ενστάσεις για να συμβασιοποιηθεί το έργο.
Συνεπώς, ο χρόνος που θ' απαιτηθεί, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο εντός του 2015, είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Άρα και οι 3, για τους δικούς τους λόγους, έχουν προβλήματα, με συνέπεια να κινδυνεύσει ο δήμος να πληρώσει χιλιάδες ευρώ.
Αυτή τη στιγμή ήδη, στις 2 τρεχ., ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο μετά την καταδικαστική απόφαση (της 2-12-2014) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία για τους ανενεργούς ΧΑΔΑ που δεν έχουν αποκατασταθεί, ο κάθε δήμος πληρώνει 40.000 ευρώ /εξάμηνο.
Συνεπώς και δεδομένου ότι στη Λέσβο υπάρχουν 3 τέτοιες περιπτώσεις οι προαναφερθείσες- στο Δήμο Λέσβου, έχει καταλογιστεί το ποσό των 120 χιλ. ευρώ (40 χιλ. Χ 3 χωματερές/εξάμηνο).
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;
Οι τρεις χωματερές, έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Από τη νέα κυβέρνηση για την κατανομή της χρηματοδότησης, απαιτούνται δύο υπογραφές από δύο υπουργούς. Η πρώτη του Παν. Λαφαζάνη. Όμως, αν και από το ΕΠΠΕΡΑΑ έχει ζητηθεί προ 4 μηνών από άλλους δήμους να γίνει κατανομή, αυτή δεν έχει προχωρήσει. Αν και οπόταν υπογράψει ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακολουθεί η υπογραφή του Υπ. Οικονομικών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη.
Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά στην πληρωμή ανάλογα με τη χρηματοδοτική ικανότητα.
Συνεπώς, ο Δήμος, εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, έχει ν' αντιμετωπίσει και εκείνο της μη χρηματοδότησης. Το μεγάλο ζήτημα όμως, είναι πως οι δημότες θα επιβαρυνθούν τα υπέρογκα αυτά πρόστιμα ανά εξάμηνο, σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2014.
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Και αν το πρόβλημα εντοπίζεται στη χρηματοδότηση, ποιος ο λόγος να πληρώσει το πρόστιμο ο Δήμος και οι δημότες του και όχι το ίδιο το κράτος; Γιατί να επωμισθούν οι δήμοι άλλο ένα επώδυνο χρέος; Γιατί είναι γεγονός ότι υπάρχουν δήμοι που έχουν καταθέσει λογαριασμούς προς πληρωμή και χρήματα δεν υπάρχουν.
ΣΤΟΧΟΣ
Στόχος είναι, ν' αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερες, αν όχι όλες οι ανενεργές χωματερές, εντός του επόμενου καθορισμένου χρονικού ορίου, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο του επόμενου εξαμήνου, αλλά και να μην εκπέσει η εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του χρόνου, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Την αισιοδοξία του πάντως, για αποκατάσταση και των 3 ΧΑΔΑ της Λέσβου, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Στ. Τζιμής, τονίζοντας με πεποίθηση: «Διευθετήθηκαν πολλά. Είχαν δε, γίνει, σημαντικά βήματα από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ολοκληρώθηκαν πολλοί φάκελοι και για όλες αυτές τις ενέργειες ενήμερα είναι τα αρμόδια Υπουργεία. Πέραν των προστίμων, που αναμφισβήτητα είναι πολύ μεγάλα και πρέπει πάση θυσία ν' αποφευχθεί ο κίνδυνος για άλλα τόσα, είναι και ζήτημα περιβαλλοντικό, αλλά και αισθητικής», κατέληξε.
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ