Περιβάλλον

05/06/2024 - 08:30

Το σημαντικό μήνυμα της ΔΕΥΑΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η φετινή ημέρα Περιβάλλοντος 2024, δίνει έμφαση στην αποκατάσταση, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Η ΔΕΥΑ Λέσβου μαζί με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα εκτέλεσαν και συνεχίζουν να εκτελούν έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων ύψους 26,5 περίπου δις ευρώ.

Οι Εγκαταστάσεις και τα συστήματα της ΔΕΥΑ Λέσβου, εξασφαλίζουν μία υψηλή ποιότητα νερού με τους ελέγχους των γεωτρήσεων – πάνω από 400 - και των χώρων αποθήκευσης νερού (δεξαμενές).

Η ΔΕΥΑ Λέσβου διαχειρίζεται και συντηρεί τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου και λειτουργεί πάνω από 60 αντλιοστάσια ακαθάρτων και 18 Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόμασταν ότι οι γαλάζιες σημαίες στις ακτές μας οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στη Δ.Ε.Υ.Α Λέσβου. H ποιότητα του πόσιμου νερού που παρέχει η Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου στους πολίτες διασφαλίζεται με τον συστηματικό έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητάς του από διαπιστευμένα εργαστήρια και κανένας πολίτης δεν στερείται ενός αγαθού απαραίτητου για τη ζωή όπως είναι το νερό.

Η ΔΕΥΑ Λέσβου, παρέχει αδιάλειπτα στους πολίτες υπηρεσίες νερού και αποχέτευσης προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, ενώ έχει εκτελέσει έργο που βελτίωσε τις υποδομές ζωτικής σημασίας σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Το έργο αυτό διαμόρφωσε για τη Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ένα υψηλό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ανέδειξε τη διαχειριστική ικανότητα της ως δικαιούχου ευρωπαϊκών πόρων που τους διαχειρίστηκε διαχρονικά με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Η επιχειρησιακή της λειτουργία υπονομεύεται με την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι προστατεύοντας το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, προστατεύουμε τη Ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.         

 

---

Μήνυμα και από τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑΛ                 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΤΟΣ

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

«αποκατάσταση του εδάφους, ερημοποίηση και ανθεκτικότητα στην ξηρασία»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2024 είναι : «αποκατάσταση του εδάφους, ερημοποίηση και ανθεκτικότητα στην ξηρασία».

Με τον όρο ερημοποίηση χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση της γης, όπου μία ξηρή περιοχή γίνεται όλο και ξηρότερη συνήθως χάνονται νερό, βλάστηση και άγρια ζωή. 

Η ερημοποίηση δεν σημαίνει μια περιοχή η οποία έχει λίγο νερό και το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά συστατικά του και δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί.

Η ερημοποίηση προκαλείται από την υπερεκμετάλλευση του οικοσυστήματος και των εδαφών εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κλιματικής αλλαγής.

Αντιμέτωπες με την ερημοποίηση θα βρίσκεται όλο και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου μεταξύ αυτών και η χώρα μας, όπου όλοι ζούμε μια ήπια προς το παρόν ξηρασία λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα το 40% της παγκόσμιας γης έχει υποβαθμιστεί με επιπτώσεις σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω της ερημοποίησης και οι προβλέψεις μέχρι το 2050 πάνω από τα ¾ του παγκόσμιου πληθυσμού θα επηρεάζονται από την ξηρασία. 

Οι φυσικές καταστροφές, ο κίνδυνος ερημοποίησης και οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, αναδεικνύουν κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα που περνά την αναγκαιότητα προστασίας τον του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάληψη άμεσης δράσης για την αποκατάσταση της γης.

Η ανθρωπότητα εξαρτάται από την γη

Ωστόσο σε όλον τον κόσμο, υπάρχει ρύπανση , κλιματική κρίση και αποδυναμισμός της βιοποικιλότητας που μετατρέπονται τα υγιή εδάφη σε ερήμους και τα οικοσυστήματα σε νεκρές ζώνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιέργειες δεν θα αποδώσουν οι πηγές νερού θα εξαφανιστούν, οι οικονομίες θα αποδυναμωθούν.

Η βιώσιμη ανάπτυξη πλήττεται. Η αδράνειά μας κοστίζει ακριβά

Είμαστε, η υπεύθυνη γενιά, για την αποκατάσταση.

Μαζί ας δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την γη και την ανθρωπότητα.

Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κυβερνήσεις οργανισμοί και πολίτες να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων και την ορθολογική εκμετάλλευση αυτής καθώς και των δασών και την ενίσχυση του περιβαλλοντικού υδρολογικού, αισθητικού και εν γένει περιβαλλοντικού τους ρόλου.

Όμως περισσότερο απ΄ όλα το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας.

Μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας.

Η προστασία της φύσης ξεκινά από τον καθένα από εμάς και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε καθημερινά.

Κάθε απόφασή μας ατομική ή μέσα στην οικογένειά μας, στην εργασία ή στο σχολείο, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.

Οι καθημερινές μας συνήθεις θα καθορίσουν πως θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε αλλά και το περιβάλλον που θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειες μας . 

Η προστασία , η αναβάθμιση ενός περιβάλλοντος φιλικού για την ζωή μας πάνω στον πλανήτη είναι υπόθεση όλων ανεξαρτήτως

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

                                                                                                                                                                                       

Μοιράσου το άρθρο!