Skip to main content
|

... του Επιμελητηρίου (Λέσβου) το ισόγειο και... το κάγκελο!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
8'

Με εντάσεις & διχογνωμίες, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Λέσβου. Η αγωνία για το μέλλον του και η αναζήτηση εύρεσης πηγών χρηματοδότησης, οδήγησαν σε έντονη αντιπαράθεση τα λιγοστά μέλη του, που έδωσαν το παρών.
Η πρόταση εκμετάλλευσης εκμίσθωσης του ισογείου χώρου, εναντιώνεται στις πολυετείς προσπάθειες ανάπλασης και μετατροπής του σε Πολύκεντρο - Συνεδριακό Κέντρο πολλαπλών χρήσεων και ένταξής του στο πρόγραμμα Αστικών Ολοκληρωμένων.

Η 3ωρη συζήτηση επί του θέματος αποκάλυψε ισχνές πλειοψηφίες και μαρτύρησε διάλυση του οργάνου.

Ανέβηκαν επικίνδυνα οι τόνοι στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Λέσβου, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε το θέμα της μίσθωσης του ισογείου.
Η συζήτηση που διήρκησε 2,5 ώρες περίπου, «ξέβρασε» τις έντονες αντιθέσεις και τις διχογνωμίες που υπάρχουν στην παράταξη του προέδρου Θρ. Καλογρίδη, που πλέον φαίνεται ότι έχει χάσει τη στήριξη πολύτιμων συνεργατών του.
Ο ίδιος σε αρκετά σημεία της θυελλώδους και επίπονης διαδικασίας, έβγαλε προς τα έξω μία έντονη πικρία και απογοήτευση, για τον τρόπο που οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν διάφορα αναπτυξιακά ζητήματα του Επιμελητηρίου και μάλιστα έφτασε στο σημείο να δηλώσει απών στην ψηφοφορία, αφού πλέον κατάλαβε ότι η άποψή του έχει ελάχιστη υποστήριξη.
Επανέλαβε δε, αρκετές φορές, ότι οι μέρες του στην προεδρία είναι μετρημένες, αφού τέλος του χρόνου λήγει η θητεία του και αναλαμβάνει ο Β. Μυρσινιάς.
Η ουσία του θέματος που συζητήθηκε ήταν η αξιοποίηση του ισογείου του Επιμελητηρίου, που σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος ή χώρος εκδηλώσεων, αποφέροντας ένα μικρό έσοδο στο Επιμελητήριο.
Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Θρ. Καλογρίδη, το ισόγειο εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα των Αστικών Ολοκληρωμένων χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και προβλέπει την ανάπλαση του χώρου και τη μετατροπή του σε Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο πολλαπλών χρήσεων, με δυνατότητες έκθεσης προϊόντων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 150 χιλιάδες ευρώ και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπλαση του χώρου, κάτι που δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει το Επιμελητήριο από μόνο του. Η ένταξη του έργου, με τη βοήθεια μηχανικών του δήμου, έχει προχωρήσει σημαντικά και σε λίγες μέρες αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.
Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων όμως, με την πιθανή κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συνδρομών, ξεκίνησε από μερίδα μελών του Επιμελητηρίου συζήτηση για την απένταξη του έργου από το πρόγραμμα και την εκμίσθωση του χώρου σε ιδιώτη, ώστε άμεσα να μπει ζεστό χρήμα στο ταμείο του. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το έργο μέσω του ΕΣΠΑ, υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις ότι για τα 3-4 επόμενα χρόνια, ο χώρος απαγορεύεται να εκμισθωθεί σε ιδιώτη, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί αποκλειστικά από το Επιμελητήριο.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Λέσβου, στην οποία συμμετέχουν εκτός του Θρ. Καλογρίδη, οι δύο αντιπρόεδροι Β. Μυρσινιάς, Παρ. Φραντζέσκος, ο οικονομικός Επόπτης Παν. Τατάκης και ο γραμματέας Νίκος Αθανάσης, έγινε πρόταση από τους τέσσερις πλην του προέδρου, να προχωρήσουν σε ενοικίαση του χώρου και απένταξη από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλιστούν κάποια χρήματα για το Επιμελητήριο.
Η πρόταση αυτή, όπως είναι φυσικό, βρήκε κάθετα αντίθετο το Θρ. Καλογρίδη, που ζήτησε το θέμα να έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν αποφάσεις από την ολομέλεια του οργάνου.

ΤΟ «ΠΛΑΙΣΙΟ» ΟΔΗΓΗΣΕ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Εκείνη ακριβώς την περίοδο, η αγορά της Μυτιλήνης αναστατώθηκε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, που ανέφερε ότι το πολυκατάστημα «Πλαίσιο» εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μίσθωση του ισογείου του Επιμελητηρίου. Όπως είναι φυσικό, η είδηση που προφανώς διέρρευσε από τον κύκλο του Επιμελητηρίου Λέσβου, προκάλεσε τη μήνιν του προέδρου, ο οποίος έγινε δέκτης έντονων παραπόνων και δυσαρεσκειών από μέλη του οργάνου και κυρίως επαγγελματίες με αντικείμενο εργασιών παρόμοιο με αυτό του «Πλαισίου».
Στη συζήτηση, όπως είναι φυσικό, τέθηκε το ζήτημα, αλλά κυρίως το πώς διέρρευσε η φήμη στον τύπο.
Η προϊσταμένη του Επιμελητηρίου, εξήγησε ότι την παραμονή της συζήτησης στη Διοικητική Επιτροπή, ήρθαν στο Επιμελητήριο δύο εκπρόσωποι της Εταιρείας, οι οποίοι ρώτησαν αν νοικιάζεται ο χώρος. Η υπάλληλος τούς εξήγησε ότι δεν νοικιάζεται, ωστόσο τους ζήτησε να αφήσουν μία κάρτα, ώστε να ενημερώσει για το αίτημά τους τη Διοικούσα Επιτροπή. Έξαλλος ο Θρ. Καλογρίδης, ζήτησε εξηγήσεις από την προϊσταμένη. Εκείνη ιδιαίτερα ενοχλημένη από το ύφος του προέδρου, ανέφερε μπροστά στους παρόντες, ότι η ίδια ενημέρωσε όλα τα μέλη της Διοικούσας κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, παρόντος και του προέδρου, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Τότε επενέβη στη συζήτηση ο Νίκος Αθανάσης και ο Π. Τατάκης, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της υπαλλήλου.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, να δώσουμε το χώρο σε πολυκατάστημα», ανέφερε ο β αντιπρόεδρος Παρ. Φραντζέσκος, τονίζοντας ότι η πάγια θέση του Επιμελητηρίου, είναι κατά της δραστηριότητας των πολυκαταστημάτων που πνίγουν τις μικρές ντόπιες επιχειρήσεις.

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΓΕΙΟΥ
Αναφερόμενος στο ιστορικό του ισογείου, ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης, τόνισε ότι η αξιοποίησή του και η μετατροπή του σε έναν πολυχώρο, εργαλείο για τους επιχειρηματίες, αποτελούσε όνειρο πολλών ετών επί εποχής Π. Μαθιέλλη και Πέτρου Χαϊτόγλου.
«Είχαμε τότε ένα όραμα αναπτυξιακό, που ξέφευγε από τα στενά όρια και πλαίσια της απλής διαχείρισης που εφάρμοζε μέχρι εκείνη τη στιγμή η τότε διοίκηση. Δώσαμε αγώνα, πείσαμε τους επιχειρηματίες και πήραμε τις εκλογές. Ακολούθησε η ανάπλαση του κτιρίου και η ανακαίνισή του, όμως τα χρήματα δεν μπόρεσαν να καλύψουν και την ανάπλαση του ισογείου κι έτσι ο χώρος παρέμεινε στην ουσία ανεκμετάλλευτος. Μετά πολλών κόπων και βασάνων, κατάφερα να πείσω τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον αείμνηστο Γ. Ορφανό, να εντάξει το έργο στα Αστικά Ολοκληρωμένα. Τρέξαμε, προσπαθήσαμε και είμαστε σήμερα στην τελική ευθεία. Κατανοώ την αγωνία που υπάρχει για την οικονομική επιβίωση του Επιμελητηρίου, θεωρώ όμως, πως δεν μπορούμε να θυσιάσουμε ένα τέτοιο έργο, που μακροπρόθεσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αναπτυξιακό πολυεργαλείο για τα μέλη μας. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε την απόφαση για την απένταξή του. Εγώ δηλώνω απών από τη ψηφοφορία και σας αφήνω ανεπηρέαστους να αποφασίσετε για την τύχη του έργου, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες των αποφάσεων και των πράξεών σας».

ΑΠΕΝΤΑΞΗ Ή ΟΧΙ;
Ακολούθησε θυελλώδης συζήτηση, με πολλά σκαμπανεβάσματα και έντονη συναισθηματική φόρτιση και πίεση, που έδινε το στίγμα της αγωνίας που υπάρχει για το μέλλον του Επιμελητηρίου.
Υπέρ της απένταξης του έργου και της μίσθωσής του μετά από δημόσιο διαγωνισμό, τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ο διάδοχος του Θρ. Καλογρίδη από το νέο έτος στην προεδρεία του Επιμελητηρίου, Β. Μυρσινιάς. Ο Β. Μυρσινιάς τόνισε πως κατανοεί τους ενδοιασμούς και τους προβληματισμούς του Θρ. Καλογρίδη, ωστόσο πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα το Επιμελητήριο αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τα έξοδα των υπαλλήλων.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουμε σε δραστηριότητες που θα μας αποφέρουν έσοδα. Δυστυχώς, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι επιχειρηματίες δύσκολα βάζουν το χέρι στην τσέπη για την εκμίσθωση αιθουσών ή βιτρινών για τα προϊόντα τους, όπως φιλοδοξούμε να κάνουμε για το ισόγειο που θα μετατραπεί σε πολύκεντρο».
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση των Παν. Τατάκη, Ν. Αθανάση, Παρ. Φραντζέσκου και Γιώρ. Εγγλέζου.
Οι μόνοι που ουσιαστικά υποστήριξαν την άποψη του Θράσου Καλογρίδη για την πραγματοποίηση του έργου του ισογείου, ήταν οι δύο Λημνιοί Φωτεινή Στεφανιδάκη και Παν. Παπαδόπουλος. Όπως ανέφεραν, είναι κρίμα το έργο να χαθεί, αφού μάλιστα βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία και αντιπρότειναν περικοπή των δαπανών και περιορισμό των μετακινήσεων των μελών σε διάφορες δραστηριότητες και συμβούλια ανά την Ελλάδα.
Ενδοιασμούς, αλλά όχι απόλυτη άρνηση, εξέφρασαν οι Κίμων Καζάζης, Παναγιώτης Παπαρίσβας και Νίκος Μυριτζής, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, για το αν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για την απένταξη του έργου και να ληφθεί μία απόφαση εσπευσμένα και βεβιασμένα, χωρίς ευρεία συμμετοχή από περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Κ. Καζάζης από την πλευρά του, ζήτησε να μην υπάρξει βιασύνη και να μελετηθεί περισσότερο η πρόταση για ενοικίαση του χώρου. Τόνισε δε, πως δεν μπορεί να δοθεί το ισόγειο του Επιμελητηρίου σε Εμπορική Επιχείρηση ή σε πολυκατάστημα και πρότεινε πως αν προχωρήσει τελικά η μίσθωση, θα πρέπει να γίνει σε κάποιο δημόσιο φορέα ή υπηρεσία.
Παρόμοιους ενδοιασμούς εξέφρασε και ο Π. Παπαρίσβας, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι μεγάλη ευθύνη επτά άνθρωποι να πάρουν απόφαση απένταξης ενός έργου του Επιμελητηρίου. Τόνισε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Απ΄ την πλευρά του, ο Ν. Μυριτζής, ζήτησε έγγραφα και στοιχεία, που να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο που θα εκτελεστεί, αλλά και εγγυήσεις πως ο χώρος αν εκμισθωθεί δεν θα δοθεί σε πολυκατάστημα.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Η αναστάτωση διήρκησε για αρκετή ώρα, με τη συζήτηση να καταλήγει ξεκάθαρα σε μεγάλο αδιέξοδο. Από τη μία, οι πέντε που ζητούσαν απένταξη αισθανόταν αδύναμοι, αφού έβλεπαν ότι η πλειοψηφία θα ήταν ισχνή και οριακή, από την άλλη, οι τρεις αναποφάσιστοι αρνιόταν να δώσουν μία καθαρή απάντηση, ναι ή όχι, στην απένταξη δηλώνοντας πως δεν έχουν εικόνα για πολλά πράγματα που αφορούν στο έργο. Ο Θρ. Καλογρίδης ξεκαθάρισε τη θέση του, αρνούμενος να συμμετέχει στην ψηφοφορία. Έλεγε μάλιστα, πως αν συμμετάσχει στην ψηφοφορία και καταψηφιστεί η πρότασή του, είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί.
Οι μόνοι που δήλωσαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, ήταν οι δύο Λημνιοί, οι οποίοι μάλιστα λίγο μετά τις 9:30 αποχώρησαν λόγω υποχρεώσεων.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΙΧΑΣΕ
Το πήγαινε - έλα και τα πηγαδάκια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, ώσπου έφτασε η στιγμή της ψηφοφορίας:
Πέντε ψήφοι υπέρ της απένταξης του έργου (Αθανάσης, Μυρσινιάς, Φραντζέσκος, Εγγλέζος και Τατάκης), δύο ψήφοι κατά της απένταξης (Στεφανιδάκη, Παπαδόπουλος), τρία λευκά (Παπαρίσβας, Καζάζης, Μυριτζής) και μια «απών» από τον Πρόεδρο Θρ. Καλογρίδη.
Όπως είναι φυσικό, το αινιγματικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς οι απόψεις για το αποτέλεσμα διχάστηκαν. Οι μισοί υποστήριζαν πως η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία, αφού τα λευκά δεν μετρούν ούτε ως θετικές, ούτε και ως αρνητικές ψήφοι, οι υπόλοιποι υποστήριζαν πως τα λευκά προσμετρούνται στις αρνητικές ψήφους και ότι υπάρχει ισοπαλία 5 5. Οι ψηφίσαντες λευκό πιέστηκαν να πάρουν μια πιο ξεκάθαρη θέση, ωστόσο αρνήθηκαν μέχρι το τέλος, λέγοντας πως μια τέτοια σοβαρή ευθύνη για απένταξη έργου δεν μπορούν να λάβουν, χωρίς να έχουν πλήρη ενημέρωση.
Τελικά αποφασίστηκε να γίνει αποδοχή του αποτελέσματος ως έχει, με τους ψηφίσαντες υπέρ της απένταξης του έργου να δηλώνουν ευθαρσώς, ότι σε περίπτωση που το θέμα χρειαστεί να ξανασυζητηθεί, οι ίδιοι θα απέχουν διότι θεωρούν κοροϊδία το σκηνικό που στήνεται από τους συναδέλφους τους, που εδώ και πολλές συνεδριάσεις απέχουν και αδιαφορούν αφήνοντας λίγους ανθρώπους να αναλάβουν σοβαρές ευθύνες και να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του Επιμελητηρίου.
Στο σημείο αυτό, η συνεδρίαση διεκόπη και δεν προχώρησε η συζήτηση στο επόμενο θέμα που αφορούσε την αξιοποίηση εκμίσθωση της ταράτσας του Επιμελητηρίου, πρόταση του Θρ. Καλογρίδη.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Θρ. Καλογρίδης έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ταράτσα του Επιμελητηρίου, που μπορεί να εκμισθωθεί ως αναψυκτήριο σε κάποιον επιχειρηματία. Η δραστηριότητα αυτή κατά την άποψή του- δεν θα ενοχλεί το Επιμελητήριο, αφού έχει προβλεφθεί για την ταράτσα ανεξάρτητη είσοδος έξοδος, ενώ η χρήση δεν θα είναι μπαρ ή κέντρο διασκέδασης, αλλά ένα απλό καφέ αναψυκτήριο, που μπορεί να συνδυάζει την ψυχαγωγία με την υπέροχη θέα που διαθέτει το κτίριο, αποφέροντας ένα καλό έσοδο στο Επιμελητήριο, από το μίσθωμα του χώρου.


Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις