Θα πάρει άδεια το κινέζικο κατάστημα - Στο κενό η καταγγελία του Εμπορικού Συλλόγου
Χρόνος ανάγνωσης :
3'Γράφει: Μανάβης Νίκος/ εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"
Ζήτημα χρόνου πρέπει να θεωρείται η έκδοση άδειας εγκατάστασης για το νέο κινέζικο κατάστημα που ήδη λειτουργεί στη Μυτιλήνη. Στο κενό πέφτει η καταγγελία που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης στις αρχές του μήνα και η οποία απευθυνόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης, την Πολεοδομία και τη Δημοτική Αστυνομία, με στόχο να κλείσει το κατάστημα.Το ρεπορτάζ τού «Ε», που έγινε με αφορμή την καταγγελία, έδειξε ότι ο νέος νόμος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δίνει τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη επιχείρηση να λειτουργήσει νομίμως στο κέντρο της Μυτιλήνης. Έτσι, η πρώτη εμπορική επιχείρηση της Μυτιλήνης που επισήμως θα σπάσει το όριο των 500 τ.μ. θα είναι το κινεζικών συμφερόντων μαγαζί.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου καταστήματος είναι ομοειδής με την περίπτωση του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μύρινα, το οποίο με πολύ μεγάλη άνεση και ευκολία πήρε άδεια λειτουργίας από το Δήμο Λήμνου, στηριζόμενο στις διατάξεις του νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τα προεδρικά διατάγματα που εξειδικεύουν την εφαρμογή του.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης επιδιώκει να κλείσει το νέο κινέζικο κατάστημα της πόλης για πολεοδομικούς λόγους, καθώς γνωρίζει ότι οι νόμοι που περιόριζαν στα 500 τ.μ. την έκταση των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν καταστεί ανενεργοί. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το κτήριο όπου στεγάζεται χρησιμοποιούνταν για βιοτεχνική χρήση από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στέγαση εμπορικής δραστηριότητας.
Δεν μπαίνει θέμα…Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής χρήσης του κτηρίου, λέγοντας συγκεκριμένα: «Εκείνο που εξετάζει η Πολεοδομία είναι αν στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο επιτρέπονται οι εμπορικές χρήσεις ή όχι. Επειδή το θέμα το έχουμε μελετήσει, μπορώ να σας πως ότι επιτρέπεται η εμπορική του χρήση.
Για το θέμα είχαμε απευθυνθεί τόσο γραπτά όσο και προφορικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, κι απάντηση που πήραμε ήταν ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε το νόμο.
Εμείς ως δημοτική αρχή, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα εξετάσει το θέμα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δεχθούμε την εισήγηση της υπηρεσίας.
Κι αυτό που μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή είναι πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η εισήγηση της υπηρεσίας θα είναι θετική.
Σας διευκρινίζω ότι το κατάστημα δε χρειάζεται άδεια λειτουργίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι άδεια εγκατάστασης επειδή η συνολική επιφάνειά του ξεπερνάει τα 500 τ.μ..»
Από τις δηλώσεις του κ. Βατού προκύπτει ότι η επιχείρηση έχει κινήσει τις διαδικασίες για να λάβει άδεια εγκατάστασης κι είναι ζήτημα χρόνου η έκδοσή της. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει επέμβει η Δημοτική Αστυνομία για να το κλείσει.
Τι προβλέπει ο νόμοςΜε Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, περιορίζονται ασφυκτικά τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν τα αιρετά όργανα που εγκρίνουν τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων που υπερβαίνουν τα τιθέμενα για τα νησιά όρια.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η επιχείρηση δεν υποχρεούται να καταθέσει οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει τη σκοπιμότητα για τη λειτουργία του καταστήματός της. Η γνωμοδοτική επιτροπή που θα εξετάσει την αίτηση εγκατάστασης, δεν μπορεί στην απόφασή της να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στις ομοειδείς επιχειρήσεις (π.χ. τα άλλα εμπορικά καταστήματα της Μυτιλήνης), ούτε μπορεί να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση και την επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Ούτε η ανάγκη διατήρηση της πληθυσμιακής βάσης της περιοχής, η διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών, η προστασία του εισοδήματός τους και η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους μπορούν να αποτελέσουν λόγους μη έγκρισης της άδειας εγκατάστασης.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι λόγοι για τους οποίους μέχρι σήμερα απορρίπτονταν οι αιτήσεις υπέρβασης των ορίων που ισχύουν σε κάθε νησί, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη. Το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, η προώθηση των τοπικών προϊόντων, η προστασία από την ανεργία και η προστασία του εισοδήματος των κατοίκων μιας περιοχής δε θεωρούνται λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποτραπεί η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων.
Η αποκλειστική προθεσμία έκδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση την Υπουργική Απόφαση ορίζεται για 30 ημέρες από την υποβολή της αίτησης.