Τα οθωμανικά χαμάμ μπορούν, εφόσον αξιοποιηθούν, να γίνουν πόλος τουριστικής έλξης
Χρόνος ανάγνωσης :
2'![F237CBD18118973B1D6770B14F9B73FB](/lesvosnews.net/sites/default/files/2011/05/f237cbd18118973b1d6770b14f9b73fb.jpg)
Υπό αυτές τις συνθήκες οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να επαναφέρουν το χαμάμ στην ελληνική αγορά αντιμετωπίζουν μια σειρά από αδιέξοδα. Πριν από αρκετούς μήνες η κυρία Νάγια Κούρτη, συνιδιοκτήτρια του χαμάμ «Αλί Μαμά» στο Μοναστηράκι, είχε την ιδέα να ιδρύσει ένα χαμάμ στην Αθήνα. «Γνώρισα την τέχνη του λουτρού στην Κωνσταντινούπολη και την ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή. Σκέφτηκα ότι είναι κάτι πουλείπει από την Αθήνα,ενώ ανήκει στην κουλτούρα και στην ιστορία του Ελληνα» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».
Με λύπη αντιλήφθηκε ωστόσο ότι τα υπάρχοντα χαμάμ της Αθήνας, με εξαίρεση αυτά που έχουν μετατραπεί σε μουσειακούς χώρους, βρίσκονταν σε τόσο άσχημη κατάσταση λόγω της πολύχρονης εγκατάλειψης, ώστε η αποκατάστασή τους ήταν απαγορευτική τόσο οικονομικά όσο και χρονικάγια να μην αναφερθούμε στον σκόπελο της γραφειοκρατίας. «Τελικά επιλέξαμε ένα νεοκλασικό κτίριο και το αναμορφώσαμε εσωτερικάως χαμάμυπό τις οδηγίες εξειδικευμένων τούρκων αρχιτεκτόνων. Στην ουσία, δημιουργήσαμε έναν παραδοσιακό χώρο από το μηδέν γιατί οι αληθινοί χώροι αφέθηκαν να ρημάξουν!» καταλήγει με πικρία.Αντιμέτωπος με τον παραλογισμό βρέθηκε και ο κ. Προκόπης Παπάζογλου, ο οποίος αποφάσισε να ανακαινίσει το χαμάμ του προπάππου του στον Μεσαγρό Λέσβου. «Στηνομοθεσία προβλέπονταν μόνο τα ιαματικά λουτρά και τα σπα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για χαμάμ και δυσκολευτήκαμε ακόμη και στην αδειοδότηση!» επισημαίνει.
Διαφορετική φιλοσοφίαΟι άνθρωποι που εργάζονται στα λιγοστά χαμάμ που έχουν απομείνει στη χώρα μας μιλούν για μια διαφορετική φιλοσοφία, που συνδυάζει τον καθαρισμό του σώματος με την επαφή των ψυχών. Για την κυρία Γεωργία Τσεμέγκλη, η οποία διευθύνει το χαμάμ της Πάτρας, οι άνθρωποι έρχονται στα λουτρά «για να ξεχάσουν τις στεναχώριες τους και να επικοινωνήσουν. Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους - κάτι που διαφοροποιεί το χαμάμ από τα σύγχρονα σπα» αναφέρει.
πηγή: Το Βήμα