Skip to main content
|

Μείωση μισθών, αύξηση τιμών στα τρόφιμα

Μείωση μισθών, αύξηση τιμών στα τρόφιμα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Μόνο οι τιμές των τροφίμων μένουν... όρθιες στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία κατέγραψε την πορεία των τιμών στην περίοδο 2008-2013. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ την περίοδο 2008-2013, το ΑΕΠ έπεσε 23,4%, το καθαρό εθνικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 26,6%, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 26,2% αλλά οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 13%. Στοιχείο εξωφρενικό αν αναλογιστεί κανείς πως και οι μισθοί τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μειώθηκαν κατά 30%.
 
Νέα αύξηση
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές των τροφίμων φρέναραν ουσιαστικά την ανοδική τους πορεία κατά το τελευταίο έτος (2012-2013) όταν η μέση αύξηση ήταν 0,4% σε σχέση με την περίοδο 2011-2012, που ήταν 2,9% και το προηγούμενο έτος 5,9%. Οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 (πρώτο δίμηνο) περίπου κατά 6,3%. Εξαίρεση αποτελεί το νωπό-παστεριωμένο γάλα (-0,77%), το μεταλλικό νερό (-1,7) και κυρίως το ελαιόλαδο (-8,39%). Το επίπεδο των τιμών φαίνεται να συγκρατείται ή να μειώνεται κυρίως τη χρονική περίοδο 201 2-2013 (στοιχεία πρώτου διμήνου). Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο των τιμών στα τρόφιμα χαρακτηρίζεται ως ευμετάβλητο, με μεγάλο μάλιστα εύρος διακύμανσης καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε πολλά προϊόντα οι τιμές καθορίζονται διεθνώς, ενώ η μείωση της προσφοράς πιέζει ανοδικά τις τιμές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον όγκο της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, ο οποίος περιορίζεται από ποσοστώσεις και ρυθμίσεις της Ε.Ε.
 
Το ρύζι έχει αυξηθεί 13,85%, τα αβγά ανέβηκαν κατά 19,05%, το αλάτι 6,38%, τα προϊόντα σοκολάτας ανατιμήθηκαν 10,86%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της τιμής του ψωμιού, η οποία φτάνει σωρευτικά το 6,76%, ενώ, σύμφωνα με έρευνα της MARC ΑΕ, δύο στους δέκα Έλληνες καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί, πιέζοντας έτσι σημαντικά την κατανάλωση. Από τον ΔΤΚ φαίνεται ότι οι προσδοκίες περί αποκλιμάκωσης της τιμής του ψωμιού έως και 30% εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς του δεν επαληθεύτηκαν στην πραγματική οικονομία.
 
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ / Ημερησία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις