Skip to main content
|

Μέγα Σκάνδαλο: 10 άτομα είχαν πάρει σε δάνεια 1,5 φορά το κεφάλαιο της Τράπεζας της Συνεταιριστικής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Αποκαλυπτική συνέντευξη Τύπου, χθες, του ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ, ειδικού εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. 10 άτομα είχαν πάρει σε δάνεια 1,5 φορά το κεφάλαιο της Τράπεζας.

Γράφει: Νίκος Μανάβης / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Επισφαλείς απαιτήσεις (δηλαδή δάνεια που δεν μπορούν να εισπραχθούν) ύψους 18 εκατ. ευρώ καταγράφονται στον ισολογισμό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου για το 2011, όταν στο σύνολό τους οι απαιτήσεις της Τράπεζας ανέρχονται στα 60,7 εκατομμύρια. Δηλαδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, περισσότερα από ένα στα τέσσερα ευρώ που είχε χορηγήσει, κρίνεται αδύνατο να τα εισπράξει. Το 2010 οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 4,5 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας στο τέλος τού 2011 διαμορφώθηκαν στα -2,04 εκατ. ευρώ, έναντι 4,67 εκατομμυρίων για τη χρήση τού 2010.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έθεσε χθες το μεσημέρι ο ειδικός εκκαθαριστής της Τράπεζας, Μιχάλης Ανδριώτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου, ήταν πως εδώ και χρόνια οι διοικήσεις της Συνεταιριστικής γνώριζαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης ιδίων κεφαλαίων. Αναφερόμενος στα θαλασσοδάνεια του 2004, αλλά και σε εκείνα που πιθανώς να δόθηκαν αργότερα, είπε ότι 10 άτομα είχαν πάρει σε δάνεια 1,5 φορά το κεφάλαιο της Τράπεζας. Αυτή την κατανομή των δανείων, που προφανώς δεν ήταν τυχαία, την αποκάλεσε «λαιμητόμο» για τη λειτουργία της Τράπεζας.

Τι πήραν…Τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στα χέρια της Συνεταιριστικής, θα αποτιμηθούν ώστε να προσδιοριστεί η πραγματική αξία τους. Σήμερα στα χέρια της Τράπεζας έχει περιέλθει παράνομο εργοστάσιο, το οποίο είναι κτισμένο μέσα σε χωράφι, ενώ άλλο ακίνητο απαιτεί δαπάνη 250.000 ευρώ για να μπορεί να πουληθεί, καθώς έχει πολλές αυθαιρεσίες.

Εκτίμηση του κ. Ανδριώτη είναι ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα πάει σε βάθος χρόνου και δήλωσε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του δε θα κάνουν συμβιβασμούς, θέλοντας να δείξει ότι θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια.

Στην κατάσταση του λογαριασμού των αποτελεσμάτων χρήσης, βλέπουμε ότι 5,18 εκατ. ευρώ αφορούν σε επισφαλείς απαιτήσεις τού 2011. Άλλα 8,5 εκατομμύρια αφορούν σε επισφαλείς απαιτήσεις των προηγούμενων ετών, που επισημαίνονταν από τους ορκωτούς λογιστές της Τράπεζας, αλλά δεν αποτυπώνονταν στα οικονομικά της μεγέθη.

Λύση ήταν η συγχώνευσηΤα παραπάνω στοιχεία κάνουν σαφές ότι ήδη από το 2011 η κατάσταση στη Συνεταιριστική ήταν μη αναστρέψιμη. Το μόνο που μπορούσε να γίνει για να διασωθεί ό,τι ήταν δυνατό να διασωθεί από τα κεφάλαια της Τράπεζας, ήταν η συγχώνευση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το μεσημέρι ο ειδικός εκκαθαριστής, Μιχάλης Ανδριώτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου. Μαζί του ήταν ο διευθυντής της Τράπεζας, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, και ο ορκωτός λογιστής.

Μία λύση που φημολογούνταν για περισσότερο από δύο χρόνια, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν υπήρχε επαρκής βούληση για αξιοποίησή της.

Σίγουρα στην κατάληξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας έπαιξαν ρόλο και οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς. «Ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών ήταν σχεδόν αδύνατον να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές εξελίξεις, δεδομένων των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, αλλά κυρίως του ότι δεν μπορούσαν αν εισέλθουν στο μηχανισμό στήριξης για να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, σε αντίθεση με τις άλλες εμπορικές τράπεζες. Μοιραία, λοιπόν, τα προβλήματα αργά ή γρήγορα θα εμφανίζονταν», σημείωσε ο κ. Ανδριώτης.

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, έγινε εξ αιτίας:

- της αδυναμίας αύξησης των κεφαλαίων της κατά 9,6 εκατ. ευρώ, ζήτημα που επί πολύ καιρό επεσήμαινε η Τράπεζα της Ελλάδος,

- των ανυπέρβλητων προβλημάτων λόγω των υψηλών ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων (τα μη εξυπηρετούμενα αυτά δάνεια αφορούν μικρό αριθμό δανειοληπτών, άρα και μικρή διασπορά κινδύνου, τα οποία χορηγήθηκαν είτε με έλλειψη επαρκούς ενεχύρου, είτε χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια),

- της έλλειψης ρευστότητας, δεδομένων και των άσχημων οικονομικών συνθηκών της αγοράς.

Τα βασικά μεγέθηΟι καταθέσεις στο τέλος τού 2011 ήταν 57,96 εκατ. ευρώ, έναντι 64,95 εκατομμυρίων το 2010, σημειώνοντας μείωση 10,76%. Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 60,71 εκατομμύρια, έναντι 62,81 εκατ. ευρώ της χρήσης 2010, σημειώνοντας μείωση 3,4%.

Επιχειρηματικά δάνεια ύψους 9,6 εκατομμυρίων από την κατηγορία ενήμερων δανείων, μεταφέρθηκαν στην κατηγορία καθυστερημένων και ρυθμισμένων. Αυτό προέκυψε λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι επιχειρήσεις στο νησί, αλλά και της έλλειψης ρευστότητάς τους. Αποτέλεσμα τούτου είναι πολλές από αυτές να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα οφειλόμενα ποσά.

Το συνεταιριστικό κεφαλαίο και η διαφορά υπέρ το άρτιο το 2011 ανήλθε σε 10,047 εκατ. ευρώ, έναντι 10,399 εκατ. ευρώ της χρήσης 2010, σημειώνοντας μείωση 2,8%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (προ προβλέψεων) της χρήσης 2011 ήταν αρνητικά και ανήλθαν στο ποσό των μείον 299,00 χιλ. ευρώ, όπως λεπτομερώς αναφέρεται παρακάτω.

Τα δάνεια στο τέλος τού 2011 ήταν 60,71 εκατ. ευρώ, έναντι 62,81 εκατ. ευρώ για το 2010. Τα ενσώματα πάγια στοιχεία στο τέλος τού 2011 εκτιμήθηκε ότι είχαν αξία 3,78 εκατ. ευρώ, έναντι 3,84 εκατομμυρίων το 2010. Οι καταθέσεις στο τέλος τού 2011 είχαν υποχωρήσει στα 57,96 εκατ. ευρώ, από 64,95 εκατ. ευρώ το 2010. Η σύγκριση των εσόδων τού 2011 με αυτά τού 2010, δείχνει μια μείωση της τάξης τού 10,7%. Στοιχείο που μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην οικονομία της Λέσβου. Ωστόσο, κρίσιμο ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων.

Λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων του 2011, δε σχηματίσθηκε πρόβλεψη για τις ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ της λογιστικής αξίας με την οποία απεικονίζονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι απαιτήσεις, και της αξίας ρευστοποίησής τους. Για να εκτιμηθεί η πιθανή ζημία που τυχόν θα υποστεί η Τράπεζα από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και των απαιτήσεων, απαιτείται να γίνει ειδική έρευνα-μελέτη. Έτσι, οι οικονομικές καταστάσεις συντάχθηκαν με βάση την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητάς της, ενώ ήδη η Τράπεζα είχε τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Δηλαδή, πολύ απλά, το επόμενο διάστημα ο εκκαθαριστής και οι συνεργάτες του θα κάνουν αποτίμηση των εσόδων που μπορούν να εισπράξουν από τα ακίνητα που έχει στα χέρια της η Τράπεζα, για να δουν ποιο είναι το πραγματικό εύρος των ζημιών της.

Σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή Κώστα Γκρέκο, πρόσθετες ζημίες μπορούν να προκύψουν για την Τράπεζα από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων της περιόδου 2007 - 2011.

Η κατάσταση των δανείωνΔάνεια αξίας 13,06 εκατ. ευρώ στο τέλος τού 2011 ήταν σε οριστική καθυστέρηση. Ένα χρόνο πριν, στην ίδια κατηγορία βρίσκονταν δάνεια αξίας 11,07 εκατ. ευρώ Οι ρυθμισμένες οφειλές ανέρχονταν σε 13,31 εκατομμύρια, έναντι 4,90 εκατομμυρίων. Δάνεια σε προσωρινή καθυστέρηση 12 μηνών είναι ύψους 8,23 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 10,08 εκατομμυρίων το 2010. Δάνεια σε προσωρινή καθυστέρηση έξι έως 12 μηνών ανέρχονταν στα 3,37 εκατομμύρια το 2011, έναντι 4,93 εκατ. ευρώ το 2010.

Δάνεια σε προσωρινή καθυστέρηση τριών έως έξι μηνών ανέρχονταν στο 1,16 εκατ. ευρώ το 2011, από 0,54 εκατ. ευρώ το 2010. Ενήμερα δάνεια στο τέλος τού 2011 ήταν 21,53 εκατ. ευρώ, όταν τα ενήμερα δάνεια του 2010 ήταν 31,23 εκατ. ευρώ. Πολύ απλά, δηλαδή, μόλις το 1/3 των χορηγήσεων της Συνεταιριστικής εξυπηρετούνταν κανονικά στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, όταν ένα έτος πριν το ίδιο μέγεθος ήταν στο 50% των χορηγήσεων.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία