Skip to main content
|

Διαβούλευση για το μεταφορικό ισοδύναμο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'


Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε δια του Προέδρου του κ. Ευάγγελου Μυρσινιά, στην πρώτη κλειστή διαβούλευση με αντικείμενο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας, έπειτα από πρόσκληση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των νησιωτικών Επιμελητηρίων (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Έβρου, Μαγνησίας, Χίου, Σάμου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς- Ιθάκης) και των Επιμελητηριακών ΅Ενώσεων (ΕΟΑΕΝ, ΕΕΣΥΜ). Παρόντες επίσης, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,  κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλίας Καματερός.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την εύρεση του ορθότερου και πρακτικά καλύτερου τρόπου, καθώς και η μεθοδολογία εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδύμανου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μυρσινιάς, τόνισε ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των νησιωτών αλλά και των Επιμελητηρίων, τα οποία μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του μέτρου αυτού. Υπογράμμισε δε, ότι σε καμία περίπτωση, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεν πρέπει να θεωρηθεί αντισταθμιστικό μέτρο και να συνδεθεί με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της Νησιωτικότητας, για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις μέσω, της μείωσης του κόστους μεταφοράς προϊόντων, εμπορευμάτων και κατοίκων.
Ο κ. Μυρσινιάς ζήτησε από τον Υφυπουργό η Κυβέρνηση να αυξήσει το κονδύλι που έχει ανακοινώσει για την κάλυψη του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο θεωρείται μικρό. Έμφαση έδωσε και στη μετακίνηση των νησιωτών η  οποία έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Πρότεινε ακόμη, να εξεταστεί το ενδεχόμενο η επιδότηση μεταφοράς των επιβατών να επεκταθεί και για τους επισκέπτες, μέτρο που αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει κίνητρο για την αύξηση του τουρισμού.
Επίσης, ανέφερε ότι ιδιαιτερότητα για τους νησιώτες αποτελεί και το υψηλό κόστος των καυσίμων, το οποίο επιβαρύνει τη λειτουργία των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Η διαβούλευση για το μεταφορικό ισοδύναμο θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση και αποστολή του σχεδίου δράσης από την κυβέρνηση, όπου οι θεσμικοί φορείς θα κληθούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου.
Στο περιθώριο της σύσκεψης και σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν οι κύριοι Σαντορινιός και Μυρσινιάς, ο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, επανέφερε το αίτημα των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου για σύνδεση των νησιών με τη Θεσσαλονίκη. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να συγκαλέσει εκ νέου μια συνάντηση για το θέμα αυτό, έτσι ώστε να συζητηθεί εκτενώς.

-----------

«Σημαντικός ο ρόλος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για το μεταφορικό ισοδύναμο»
Επεσήμανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός στη διαβούλευση με τους εκπροσώπους της νησιωτικής επιμελητηριακής κοινότητας για την εφαρμογή του μέτρου


«Το παρόν μέτρο θα εφαρμοστεί από 1/7/2018 στα 32 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 1/1/2019, καθολικά, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα και θα επιδοτηθεί από εθνικούς πόρους, μέσω δηλαδή του ΠΔΕ» τόνισε ο Υφυπουργός που ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων των νησιών για τη λογική του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου. Για να προσθέσει: «Βασιζόμαστε σε σας, στον θεσμικό σας ρόλο και στην εμπειρία σας από την ουσιαστική και χρόνια γνώση σας της τοπικής αγοράς. Περιμένουμε τις προτάσεις σας και τις σκέψεις σας για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου». Το ζητούμενο, είναι να βρούμε και να ενισχύσουμε το πραγματικό μέγεθος της επιβάρυνσης του νησιώτη εμπόρου, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς, κόστος που μετακυλύεται τελικά στο καλάθι του νησιωτικού νοικοκυριού. Η πρόταση μας είναι να αγγίξουμε την κύρια αιτία των τιμών - το υψηλότερο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση με τη χερσαία- που καλείται ο νησιώτης και ο επισκέπτης να πληρώνει τα προϊόντα των νησιών, αλλά ταυτόχρονα και την κύρια αιτία που εμποδίζει τα τοπικά προϊόντα από το να είναι ανταγωνιστικά σε μεγαλύτερες αγορές».
Ζητούμενο της συνάντησης, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και είχε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών  ωρών, ήταν να ενεργοποιηθούν τα νησιωτικά Επιμελητήρια στη διαδικασία θεσμοθέτησης του μέτρου, να διαδραματίσουν έναν βαρύνοντα ρόλο στη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στο πλαίσιο, ακόμη και της πιλοτικής εφαρμογής του, να αποτελέσουν κύτταρα παρακολούθησης και προστασίας της σωστής εφαρμογής του. Πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος, και δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι πρώτες σκέψεις των θεσμικών φορέων, ενώ όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν στη συνέχιση και την πύκνωση της διαβούλευσης για το θέμα.

«Θα μελετήσουμε το σχέδιο νόμου και θα προχωρήσουμε σε ευρύτατες επαφές και διαβουλεύσεις με όλα τα επιμελητήρια μέλη μας,  ώστε να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα  δεδομένα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή συνέργεια προς το Υπουργείο για το λίαν σημαντικό για τη νησιωτική κοινότητα μέτρο αυτό. Και θα καταθέσουμε το συντομότερο δυνατό τις θέσεις μας σε νέα συνάντηση για τον σκοπό αυτό με τον Υφυπουργό» επεσήμανε από την πλευρά  του ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών  και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ενώ στη διαβούλευση πήραν  επίσης μέρος και οι κ.κ.: Λεγάτος Παντελής (Επιμελητήριο Χίου), Ρεϊζάκης Νικόλαος (Επιμελητήριο Ρεθύμνου), Κόττης Φώτιος και Νίκος Τσίπιρας (Επιμελητήριο Ζακύνθου) Συξέρης Δημήτριος (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά), Παντελιός Ανδρέας (Επιμελητήριο Κεφαλληνιάς & Ιθάκης), Ζλατούδης Αθανάσιος (Επιμελητήριο Μαγνησίας), Βαγγέλης Μυρσινιάς (Επιμελητήριο Λέσβου),  Kυριαζής Γιώργος (Επιμελητήριο Σάμου), Γλήνιας Ιωάννης (Επιμελητήριο (Έβρου-Σαμοθράκη), Πάππου Ιωάννης (Επιμελητήριο Δωδεκανήσων), Μαραγκός Γεώργιος (Επιμελητήριο Κυκλάδων), Χονδρογιάννης Γιώργος (Επιμελητήριο Κέρκυρας), Δημήτρης Λεμονάκης (Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά), ενώ τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμό Μεταφορών εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης.

Επίσης, ο Πρόεδρος επισήμανε το γεγονός της μη πρόσκλησης στη συνάντηση ορισμένων Επιμελητηρίων όπως  της Κρήτης και της Εύβοιας. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σταδιακά θα ενταχθούν στο μεταφορικό ισοδύναμο ορισμένα προϊόντα της Κρήτης (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, οπωροκηπευτικά), καθώς επίσης ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί στα μικρά νησιά που ανήκουν στους νομούς Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.




 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις