Ναυτιλιακά - Μεταφορές

07/07/2024 - 16:19

Ταξίδι Πειραιάς - Χίο - Μυτιλήνη, βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Πρόταση για κινητοποίηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Με πρωτοβουλία των συντοπίτικων συλλόγων της Λέσβου στην Αθήνα

Οι Λέσβιοι της Αθήνας σχεδιάζουν να κατέβουν σε κινητοποίηση, διεκδικώντας φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ταχύτερα πλοία. Η κινητοποίηση έχει προταθεί για την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 7:00 το απόγευμα στην αποβάθρα των πλοίων για Χίο και Μυτιλήνη.

Μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΟΛΣΑ που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 30 Ιουνίου (από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη συνάντηση των αντιπροσώπων), για μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 12 Ιουλίου στον Πειραιά μπροστά στο πλοίο της γραμμής (από εκεί που φεύγουν τα πλοία), για τις τιμές των εισιτηρίων, την δυσκολία εύρεσης τους σε επιθυμητές μέρες, αλλά και την κατάσταση του πολύωρου ταξιδιού, η Ομοσπονδία έχει επικοινωνήσει - στείλει email από την 1η Ιουλίου και με μηνύματα στο facebook, όπως και με τηλέφωνα σε πολλούς προέδρους και μέλη ΔΣ συλλόγων, ζητώντας τους να απαντήσουν αν τους είναι εφικτό, σχετικά με τη διαθεσιμότητα μελών τους, έτσι ώστε να υπάρξει ένας ικανοποιητικός αριθμός ατόμων για να έχει και αποτέλεσμα (θα οριστεί και χώρος προσυγκέντρωσης για να υπάρξει οργάνωση και να επιβεβαιωθούν οι παρουσίες).

Το Δ.Σ της ΟΛΣΑ περιμένει απάντηση έως και την Δευτέρα 8 Ιουλίου για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, στο λίγο χρόνο, ούτως ή άλλως που μεσολάβησε, αν και πόσα άτομα μπορούν να δεσμεύσουν-κινητοποιήσουν οι σύλλογοι έτσι ώστε να υπάρξει συγκέντρωση έξω από την μπουκαπόρτα του πλοίου με έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό...(κάθε σύλλογος πιστεύουμε μπορεί να έχει ένα ελάχιστο αριθμό που τους έχει ζητηθεί)

Επίσης ποιοι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν στην οργάνωση και για να ετοιμαστεί (μετά την παραπάνω ημερομηνία μια ανακοίνωση -αφίσα για το διαδίκτυο-email...αποστολή στα ΜΜΕ και όποια άλλη σχετική ιδέα - πρόταση για την καλύτερη δυνατή εικόνα και όγκο συγκέντρωσης (π.χ. άλλους φορείς-σωματεία και από την κοντινή μας Χίο κλπ)

Πανό και πλακάτ υπάρχουν από την περσινή και προπέρσινη κινητοποίηση της ΟΛΣΑ μαζί με άλλους φορείς, στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά, όπως και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Πριν τη Γενική Συνέλευση και σύμφωνα και με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου υπήρξε η διάθεση για τη δυνατότητα να γίνει και στο νησί, αντίστοιχη κινητοποίηση με άλλους τοπικούς φορείς και υπήρξε ήδη σχετική επικοινωνία.

Η πρόταση για την κινητοποίηση στον Πειραιά κατατέθηκε και από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και υιοθετήθηκε από την συνέλευση.

---

Απλησίαστα είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τους εκδρομείς να σκέφτονται δύο και τρεις φορές εάν θα κάνουν φέτος τις καλοκαιρνές του διακοπές.

Κατατοπιστικό είναι το ρεπορτάζ του MEGA. Για μία τετραμελή οικογένεια οι διακοπές σε νησί ισοδυναμούν με δαπάνη που δεν αντέχει ένα μέσο νοικοκυριό. Μόνο για να φθάσει μία οικογένεια με αυτοκίνητο στη Σκιάθο θα δαπανήσει 419 ευρώ, 430 για Τήνο, 596 ευρώ για Χίο, 632 θα χρειαστεί για Πάρο, 206 για Κεφαλονιά ενώ για Ρόδο δεν φθάνουν ούτε χίλια ευρώ.

Επίσης, μια οικογένεια με ένα παιδί άνω των 10 ετών και αυτοκίνητο που επιλέγει τη Φολέγανδρο για διακοπές, θα πρέπει να πληρώσει 397 ευρώ μετ’ επιστροφής με συμβατικό πλοίο και 758 ευρώ με ταχύπλοο.

Μία παρέα τεσσάρων ατόμων με αυτοκίνητο για να ταξιδέψει από τη Ραφήνα στην Ίο και πίσω, θα χρειαστεί να πληρώσει 774 ευρώ.

Πολλοί επιβάτες που επιστρέφουν από διακοπές καταγγέλλουν αισχροκέρδεια στα κυλικεία των πλοίων και ζητούν περισσότερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές.

Πέρα από τα ακτοπλοϊκά ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το κόστος διανυκτέρευσης στα καταλύματα.

Τελικά, όσοι καταφέρουν να πάνε διακοπές θα επιστρέψουν με άδειες τσέπες.

Μοιράσου το άρθρο!