Ναυτιλιακά - Μεταφορές

13/07/2024 - 14:21

Σε Αθήνα και Πειραιά ξύπνησαν! Στη Μυτιλήνη πότε; Η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση

Φθηνότερα, γρηγορότερα, τακτικότερα και ασφαλέστερα δρομολόγια όλο το χρόνο

Στη Μυτιλήνη ακόμη ούτε μία διαμαρτυρία. Ευτυχώς που η ΟΛΣΑ (Ομοσπονδιά Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής) έδειξε το δρόμο και η πρώτη διαμαρτυρία στον Πειραιά για το αίσχος που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είχε απόλυτη επιτυχία.

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, στον Πειραιά, έξω από το πλοίο "Νήσος Σάμος", μέχρι και την αναχώρησή του, η συγκέντρωση - διαμαρτυρία των εκπροσώπων των συλλόγων της Λέσβου προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους, για την ακρίβεια τους κόστους μετάβασης, τη δυσκολία - αδυναμία εύρεσης τους σε επιθυμητές μέρες, αλλά και την κατάσταση που βιώνουν οι επιβάτες λόγω του πολύωρου ταξιδιού.

 

Την κινητοποίηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούγονταν συνθήματα και μοιράζονταν φυλλάδια προς τους ταξιδιώτες, διοργάνωσε η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και σε αυτήν έδωσαν το παρών εκπρόσωποι συλλόγων της, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ) με την παρουσία δύο μελών του διοικητικού της συμβουλίου, του Μηνά Τριαντάφυλλου (ταμίας) και του Ευάγγελου Μέλη.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής του νομού Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, η οποίος συνοδευόταν κι από τον πρ. βουλευτή Στρατή Κόρακα και την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στη Χίο και Περιφερειακή Σύμβουλο Λαϊκής Συσπείρωσης στο Βόρειο Αιγαίο, Αγλαΐα Κυρίτση.

 

δ

Χαιρετισμό έκανε και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Χρήστος Φωτιάδης.

 

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), αφού ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους που κατάφεραν να έρθουν σε μια δύσκολη ημέρα λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αναφέροντας και ότι πολλά μέλη των Δ.Σ. (ακόμα και της ΟΛΣΑ), είναι ήδη στη Λέσβο, τόνισε πως η προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα συνεχιστεί και ήδη υπάρχουν συνεννοήσεις, εάν είναι εφικτό και για αντίστοιχη κινητοποίηση στη Μυτιλήνη αρχές Αυγούστου.

 

Στη συγκέντρωση ήταν και ο διαχειριστής της σελίδας, "Φίλοι συλλόγου Νεφροπαθών ΛέσβουΔημήτρης Σαξιώνης μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του συλλόγου νεφροπαθών κ. Ευθυμιάδη Σίμο και ο οποίος μετά από συνομιλίες με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των συλλόγων ανέφερε τα δικά τους προβλήματα στις μετακινήσεις των νεφροπαθών προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη), με τα υψηλά κόστη μεταφοράς μας, αλλά και τα πολύωρα σε διάρκεια ταξίδια των πλοίων της γραμμής.

Επίσης έγινε αναφορά και στο κόστος μεταφοράς που χρειάζεται μια οικογένεια με αυτοκίνητο και καμπίνα ώστε μαζί με τις διακοπές τους να συνδυάσουν και την θεραπεία τους στο νησί μας οι απόδημοι συντοπίτες μας νεφροπαθείς. Κόστος που αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις και τα 1000 ευρώ.

 

Θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς της Λέσβου αλλά και των ανάλογων υπουργείων να ασχοληθούν σοβαρά και υπεύθυνα με αυτό με αυτό το θέμα.

 

δ

Επίσης όπως ακούστηκε από πολλούς εκπροσώπους, το Λιμάνι του Σιγρίου και η απευθείας σύνδεσή του με λιμάνι της Αττικής (Λαύριο, Ραφήνα, ή/και Πειραιάς), μπορεί εν πολλοίς να δίνει λύση στο υψηλό κόστος των εισιτηρίων και τη διάρκεια του ταξιδιού και να λειτουργήσει παράλληλα με τη γραμμή Μυτιλήνη-Πειραιά.

Θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακτοπλοϊκό κόμβο όλων των λιμανιών του Αιγαίου., όπως είπε με έμφαση σε επικοινωνία με την ΟΛΣΑ, ο Αντώνης Χιώτης από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θεοφάνης Σιγριανής.

 

Ευχαριστίες στη Διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου για την ανακοίνωση στήριξης και την υπενθύμιση της αντίστοιχης δράσης τον Ιούλη του 2022 στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη στήριξη 55 σωματείων, συλλόγους και φορείς της Λέσβου (και η ΟΛΣΑ ανάμεσά τους).

Επιστολή στήριξης έστειλε και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & μεταφορών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Κώστας Αστυρακάκης ο οποίος αναφέρει:

"Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας. Εκπροσωπείτε επάξια τους Λέσβιους της Αθήνας, εκφράζοντας δίκαια αιτήματα εκείνων αλλά και του συνόλου των κατοίκων της Λέσβου που ταξιδεύουν ακτοπλοϊκά. Τα ακριβά εισιτήρια αλλά και τα πολύωρα ταξίδια που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υιοθετηθεί, ταλαιπωρούν τους επιβάτες και αποτρέπουν τους επισκέπτες να έρθουν στο νησί μας. Συμπαραστέκομαι στον αγώνα σας και παράλληλα με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη , θα διεκδικήσουμε και εμείς τη λύση των προβλημάτων μας.

Συγχαρητήρια και πάλι."

 

Η Αδελφότης Ψαριανών και ο πρόεδρός της Ανδρέας Καραγιώργης στηρίζει τον αγώνα, στέλνοντας σχετικό χαιρετισμό.

 

δ

*Πολλές ευχαριστίες στον πρώην αντιπρόεδρο της ΟΛΣΑ, Στράτο Κουτσοβίλη, για τη βοήθεια στον οργανωτικό τομέα, καθώς τέτοιες κινητοποιήσεις χρειάζονται πολλαπλές βοήθειες και πολλά άτομα για να αποδώσουν στον καλύτερο βαθμό.

δ
 

*Ευχαριστίες και σε όλα τα ΜΜΕ της Λέσβου και εκείνα του Βορείου Αιγαίου, όπως και του Πειραιά, πολλά Πανελλαδικά αλλά και εκείνα που ασχολούνται με ζητήματα ναυτιλίας, για την προβολή της δράσης και τη στήριξη.

Μοιράσου το άρθρο!