Ναυτιλιακά - Μεταφορές

16/02/2015 - 16:42

Προτάσεις - παρέμβαση Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για το λιμένα Μυτιλήνης

Άποψη Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης α) για το καθεστώς χώρων και τη λειτουργεία του υφιστάμενου λιμένα Μυτιλήνης , β) την προοπτική   μεταφοράς του εμπορικού λιμένα στην περιοχή του όρμου Παναγιούδα με  την κατασκευή νέων λιμενικών έργων.

 

   Μετά από αίτημα  που λάβαμε για  να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με α) το καθεστώς χώρων και τη λειτουργεία του υφιστάμενου λιμένα Μυτιλήνης , β) την προοπτική  μεταφοράς του εμπορικού λιμένα στην περιοχή του όρμου Παναγιούδα με  την κατασκευή νέων λιμενικών έργων, θέτουμε υπ΄όψιν σας τα  παρακάτω:

               Πρώτο απ΄όλα που πρέπει να επισημάνουμε  φαίνεται η ανάγκη της καλύτερης διασύνδεσης της Λέσβου με την υπόλοιπη Ελλάδα. Άρα πρώτα πρέπει να διασφαλισθεί  ο σχεδιασμός  του πακέτου σύνδεσης . Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, που προκάλεσε μείωση επιβατών και εμπορευμάτων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στη σύνδεση του νησιού μας κυρίως με Θεσσαλονίκη και  με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των δρομολογίων. Η πολιτεία πρέπει να μελετά και να εξασφαλίζει την επαρκή και αποτελεσματική σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την υπόλοιπη Ελλάδα.

      Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει παράλληλα και προαπαιτούμενα να συνοδεύεται απο τα παρακάτω:

  1. Τον σχεδιασμό   ευέλικτου πακέτου σύνδεσης με την χερσαία,νησιωτική Ελλάδα καθώς και με τα ανέναντι παράλια , αλλά και με πόλεις όπως η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη ,που να εξυπηρετεί ανάλογα  με τις ανάγκες.
  2. Την χωροθέτηση και ασφαλή τρόπο φορτοεκφόρτωσης ,αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων και επικύνδυνων φορτίων.
  3. Την  υλοποίηση της μελέτης (εδώ το πρόβλημα είναι, ότι οσο καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του έργου, τόσο θα εμποδίζεται η κατασκευή του από τετελεσμένα οικοδομικών έργων στο χώρο χάραξης του δρόμου) της Νότιας Παράκαμψης στην πόλη της Μυτιλήνης που άμεσα θα αποφορτίζει σε καθημερινή βάση την κίνηση εξοικονομώντας καύσιμα και χρόνο.

Εάν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε η αποψή μας είναι να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος λιμένας στην περιοχή  Όρμος Παναγιούδας στην Χερσόνησο που βρίσκεται σήμερα το πεδίο βολής με πρόβλεψη αρκετών ετών , ο οποίος θα έχει ρόλο :

  1. Επιβατικού λιμένα με πλήρεις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των επιβατών , για να αποφορτισθεί κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες η πόλη της Μυτιλήνης από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα , και την χωρίς ταλαιπωρία,  προώθηση επιβατών αυτοκινήτων και εμπορευμάτων εκεί που επιθυμούν, εκμεταλευόμενοι τους νέους οδικούς άξονες προς Δυτικό νησί αλλά και τους καλούς δρόμους προς το Βόρειο Νησί και την πόλη της Μυτιλήνης .Εδώ η δημιουργία της Νότιας Παράκαμψης θα αποφόρτιζε επιπλέον την πόλη της Μυτιλήνης από την κυκλοφορία οχημάτων που κατευθύνονται στο νότιο τμήμα της , χωρίς να  διέρχονται από αυτήν.
  2. Εμπορικού λιμένα με όλα τα τεχνικά και αποθηκευτικά μέσα που θα πρέπει να έχει καθώς για τους προαναφερθέντες  λόγους η διακίνηση των εμπορευμάτων θα είναι ευκολότερη .
  3. Ιχθυόσκαλα , με πώληση , αποθήκευση , διακίνηση αλιευμάτων καθώς και αραξοβόλι αλιευτικών σκαφών .Εδώ θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν και οι ενδιαφερόμενοι . Στο ΓΠΣ Μυτιλήνης προβλέπονται δύο εναλλακτικές  θέσεις για ιχθυόσκαλα:  Α. Στη θέση του λιμανιού που λειτουργεί σήμερα το εμπορικό λιμάνι  και Β. Στην περιοχή Ταμπακαριά με αξιοποίηση και του υπάρχοντος εκεί κτηριακού αποθέματος. 
  4. Ασφαλής υψηλών προδιαγραφών χώρος φορτοεκφόρτωσης ,αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων και επικύνδυνων φορτίων, σε τοποθεσία που να τηρεί τις αποστάσεις ασφάλειας .

             Η δημιουργία του λιμένα στην περιοχή αυτή αποφορτίζει την πόλη της Μυτιλήνης από κυκλοφοριακό , από όχληση βαρέων οχημάτων , από διακίνηση επικύνδυνων φορτίων , επεκτείνει την Πόλη της Μυτιλήνης προς το Βόρειο και λιγότερο αναπτυγμένο τμήμα της και αφήνει περιθώρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης για άλλες δραστηριότητες .
             Οι υπηρεσίες που θα παρέχονατι στον υφιστάμενο Λιμένα Μυτιλήνης πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι :

1.    Επιβατικός λιμένας κατά τους χειμερινούς μήνες πλήν εορτών  όταν δεν υπάρχει μεγάλο φορτίο στα πλοία .

2.     Λιμένας με σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής όλων των Κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών τους που θα αράζουν μέσα στο λιμάνι αφου  γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και όχι έξω από αυτό έτσι που να αποβιβάζονται περισσότεροι  τουρίστες και για περισσότερη ωρα από τα πλοία προκειμένου με άλλες συνοδευτικές ενέργειες να τονωθεί ο  Τουριστικός χαρακτήρας της πόλης μας .

3.    Λιμένας για υποδοχή τουριστών με πλοία από την γείτονα ή άλλη χώρα που θα παραμείνουν στο νησί, με σύγχρονες τελωνιακές εγκαταστάσεις και υποδοχής .

4.    Αξιοποίηση των χώρων του κολυμβητηρίου καθώς και των αποθηκών της ΕΑΣΛ για την υποδοχή αναμονή και τελωνιακό έλεγχο των επιβατών.π.χ. το κολυμβητήριο θα μπορούσε να χρησιμοποηθεί σαν ένα πρωτότυπο και άνετο τελωνείο αφού διαμορφωθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό . Οπωσδήποτε όμως πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κολυμβητήριο με πισίνα  Ολυμιακών προδιαγραφών σε άλλο χώρο  στην πόλη της Μυτιλήνης .

5.    Σε συνδυασμό των προηγούμενων με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις να δημιουργηθούν  επιπλέον χώροι πάρκινκ , για τους κατοίκους της πόλης μας.

6.     Έτσι η πόλη της Μυτιλήνης με καλή προβολή, αφού θα έχει εξασφαλίσει  άνετους λιμενικούς χώρους και σύγχρονες  εγκαταστάσεις υποδοχής  θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρκετά σκάφη και επισκέπτες καθώς σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν την δυνατότητα επιλογής της Μαρίνας ή του Λιμανιού .

                        Με τη δημιουργία του νέου λιμένα στην Παναγιούδα , υλοποιούνται στην ουσία 3 πύλες εισόδου (Παναγιούδα Μυτιλήνη , Αεροδρόμιο ) και δημιουργείτε μεταξύ τους ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει :Αρχαιολογικούς χώρους , Ταβέρνες ,εστιατόρια, καφέ, μπαρ, πάρκα, χώρους περιπάτου, αναψυχής, ποδηλατοδρόμου με αρχή την βόρεια Πόλη μέχρι το αεροδρόμιο. Εδώ σημειώνουμε ότι στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα συμβάλλει μια μελέτη για το θέμα των κατασκευών κατά μηκος της προκυμαίας για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, να ενταχθεί στο master plan  η αναγκαιότητα αυτής της μελέτης ώστε να προκύψει αργότερα και μελέτη εφαρμογής.

 Όσον αφορά τον χώρο του σημερινού εμπορικού λιμένα εφ΄όσον θα έχουν απομακρυνθεί οι οχλούσες δραστηριότητες ,θα  απελευθερωθούν χώροι για  πάρκινκ τους   οποίους  με χαμηλό τίμημα πρός τους οδηγούς θα μπορεί να αξιοποιεί ο Δήμος Λέσβου. Όπως επίσεις θα μπορεί να γίνει  δημιουργία αθλητικών υποδομών για τη νεολαία όπως γήπεδα τένις, μπάσκετ, 5x5, ΒΜΧ κλπ.  Ήδη υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του ΛΟΙΑΘ δίπλα στον ΣΕΑΛ με ναυταθλητική δραστηριότητα . Αυτό θα δώσει άλλη δυναμική στη πόλη και στη νεολαία. Όλα τα παραπάνω θα τονώσουν από πλευράς επισκεψιμότητας το Κέντρο της πόλης μας , θα διευκολύνουν την πρόσβαση των κατοίκων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την εμπορική δραστηριώτητα των καταστημάτων. Διατήρηση  του χώρου των ερασιτεχνών αλιέων εκεί που βρίσκεται τώρα στο φανάρι.

              Ελπίζουμε να δώσουμε  στους μελετητές αυτό που χρειάζονται για να βελτιωθεί η ζωή μας στην πόλη και να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς που θα φέρουν νέες θέσες εργασίας και υγιή ανάπτυξη .

             Πριν από την προώθηση της κατασκευής του 2ου λιμένα στην περιοχή της Μυτιλήνης θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη ενός γενικότερου σχεδιασμού των προτεραιοτήτων για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο νησί και πάντα σε σχέση με τη διασύνδεση του, με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά και τα απέναντι  παράλια.  Δεν ξεχνάμε ότι παράλληλα γίνονται προσπάθειες για κατασκευή λιμανιού στο Σίγρι και φαίνεται απίθανο να  βρεθούν κονδύλια για κατασκευή δύο λιμανιών ταυτόχρονα στο νησί μας.

               Πάντα στη διάθεσή σας .    

                                                                               Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη μελέτη σας .

 

 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑΣ                                              ΑΡΑΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Ο Σ    Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ      Μ Υ Τ Ι Λ Η Ν Η Σ

Μοιράσου το άρθρο!