Ανακοινώθηκε η θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης-Μυτιλήνης
- Το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά για την έναρξη των δρομολογίων στο επόμενο δίμηνο ρίχνουν οι τουριστικοί φορείς της Τουρκίας
- Ανακοινώθηκε η θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης-Μυτιλήνης
Γράφει ο Νίκος Κασκαράς
Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς τη Μυτιλήνη, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Μυτιλήνη, φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα από τον προσεχή Μάιο. Στη συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Επιμελητήριο μεταξύ εκπροσώπων τουριστικών γραφείων της Σμύρνης, μελών του ΔΣ της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σμύρνης (Tursab) και τοπικών επαγγελματιών του τουρισμού, παρουσία μεταξύ άλλων του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού και της Προϊσταμένης του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Αγγελικής Πολιτάκη, οι εκπρόσωποι της τούρκικης αντιπροσωπείας ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες και ένα καταμαράν χωρητικότητας 286 ατόμων θα ξεκινήσει δρομολόγια “μετά τον Μάιο”. Όπως συμπλήρωσε ένα μέλος της αποστολής που έκανε ειδική τοποθέτηση επί του θέματος, την επιχειρηματική δραστηριότητα έχει αναλάβει μεγάλη εταιρεία με εμπορικό στόλο που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος της τούρκικης επιχειρηματικής αποστολής ζήτησε την βοήθεια του Επιμελητηρίου Λέσβου, με τον Πρόεδρο Βαγγέλη Μυρσινιά να δηλώνει ότι η βοήθεια από πλευράς του είναι δεδομένη.
Σε προσωπική συνομιλία που είχαμε με τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας, σημείωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ότι έχει να κάνει με τις άδειες που απαιτούνται από το λιμάνι της Σμύρνης, και συμπλήρωσε ότι τα δρομολόγια θα γίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και θα είναι διπλής κατεύθυνσης (Σμύρνη-Μυτιλήνη, Μυτιλήνη-Σμύρνη), η ταχύτητα του καταμαράν θα είναι 32 ναυτικά μίλια την ώρα και η διάρκεια της διαδρομής θα είναι περίπου δύο ώρες. Μας είπε επίσης ότι στόχος είναι το πρώτο δρομολόγιο να γίνει στις 19 Μαΐου, μέρα εθνικής εορτής και αργίας για την Τουρκία και ότι το μόνο που απαιτείται είναι να υπάρξει βοήθεια από την πλευρά της Μυτιλήνης, καθώς όπως τόνισε, επιδίωξη της εταιρείας είναι να επιτευχθεί χαμηλό κόστος εισιτηρίου για τους επιβάτες.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς κανείς δεν ξεχνά ότι παρόμοια ανακοίνωση από το ίδιο βήμα, του Επιμελητηρίου, είχε γίνει και το περασμένο καλοκαίρι από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης, χωρίς όμως το εγχείρημα να υλοποιηθεί. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τότε είναι ότι αυτή τη φορά έγινε αναφορά στη δρομολόγηση των διαδικασιών και όλων των γραφειοκρατικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη γείτονα χώρα και ουσιαστικά έριξαν το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, με τον ίδιο τον εκπρόσωπο της εταιρείας να ανακοινώνει την έναρξη των δρομολογίων. Στη συζήτηση που διεξήχθη έγινε ακόμα αναφορά στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και ανακοινώθηκε ότι ένα καταμαράν χωρητικότητας 189 ατόμων θα ξεκινήσει δρομολόγια στην γραμμή Σμύρνης-Σάμου, ενώ ειδική αναφορά έγινε από τον εκπρόσωπο της Tursab στη σκέψη που υπάρχει και συζητείται να ξεκινήσει από τη Σμύρνη ένα είδος κρουαζιέρας που θα καλύπτει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στην περίπτωση που η εξαγγελία γίνει πράξη, τα οφέλη θα είναι μεγάλα για τον λεσβιακό τουρισμό, με τη Μυτιλήνη να αποκτά άμεση θαλάσσια σύνδεση με το σημαντικότερο και μεγαλύτερης στρατηγικής και οικονομικής σημασίας λιμάνι της Τουρκίας.
φωτογραφίες / βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος