«Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» - Εγκαίνια έκθεσης, ευρήματα μοναδικής αξίας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 τα εγκαίνια της έκθεσης φυσικής ιστορίας «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Κολογήρου στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, 8ης Νοεμβρίου 17, στη Μυτιλήνη.
Η υλοποίηση της έκθεσης εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» που είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Δ. Μπίκος, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Καλλιόπη Γόγου-Πρωτεγεράκη, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Αριστείδης Καλάργαλης, τ. Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου στο Γεωπάρκο Λέσβου κ. Γ. Τσακίρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου, η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων κα. Όλγα Φιλανιώτου, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Άντα Χατζηγεωργίου, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μυτιλήνης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξεναγών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, εκπαιδευτικοί και μαθητές και πολλοί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στα νέα ευρήματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και περιλαμβάνουν
- Τα αμφίβια,
- Τα ερπετά, μεταξύ των οποίων ο Αλιγάτορας της Άντισσας!
- Τα μικροθηλαστικά,
- Τα ψάρια, της λίμνης και των παραποτάμων
- Τα ασπόνδυλα, χερσαία και λιμναία
Τόνισε ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τα σχολεία καθώς θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου. Ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τη συνεργασία και τη στήριξη για την παρουσίαση της έκθεσης, καθώς η παρουσίασή της πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Η Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που βοήθησε στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης. Παράλληλα, τόνισε την σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης στη Μυτιλήνη η οποία δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες της Λέσβου που φτάνουν στο νησί με κρουαζιέρες να μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση και πάρουν πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσος και τα Γεωλογικά Μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου.
Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, αναφέρθηκε στην ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ένα κορυφαίο γεγονός για το νησί της Λέσβου και το μέλλον του και ευχαρίστησε το Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο ο οποίος ήταν ο οραματιστής αυτής της προσπάθειας αλλά και αυτός που οδήγησε στην επιτυχή έκβασή της.
Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τις εκθεματικές ενότητες και τα απολιθώματα ζώων από το Απολιθωμένο Δάσος.
Η σημασία των ευρημάτων
Στην έκθεση «Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους» παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου και προσδιορίστηκαν την Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του Μουσείου.
Πρόκειται για μοναδικής αξίας απολιθώματα ζώων τα οποία δίνουν νέες πληροφορίες για το οικοσύστημα της περιοχής πριν 18-20 εκατομμύρια χρόνια και συνθέτουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους. Η μεγάλη σημασία των ευρημάτων:
1. Πρόκειται για τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων στην Ελλάδα
2. Έχουμε νέες πληροφορίες για τις μεταναστεύσεις των ζώων αυτών από τον τόπο καταγωγής τους (Ασία) προς την Ευρώπη. Η Λέσβος - τμήμα της Αιγηίδας χέρσου - αποτέλεσε γέφυρα μετανάστευσης για μεγάλο αριθμό ειδών
3. Επιβεβαιώνεται το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη και η ύπαρξη πυκνού υποτροπικού δάσους γύρω από τοπική μεγάλη λίμνη
4. Πρώτη φορά αναγνωρίζονται απολιθώματα αλιγάτορα στην Ελλάδα
5.Αρχίζουμε τώρα να γνωρίζουμε τα ζώα που ζούσαν στο μεγάλο υποτροπικό δάσος της Λέσβου κατά το Πρώιμο Μειόκαινο
6. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που διατηρήθηκε σκεπασμένο από τη στάχτη των ηφαιστείων! Ένα μοναδικό αρχείο Φυσικής Ιστορίας που μόλις τώρα άρχισε να μας παρουσιάζει τα κρυμμένα μυστικά του!
Παράλληλα κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης οργανώνονται καθημερινά εκπαιδευτικές δράσεις και ειδικές επιστημονικές ενημερώσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς.
Η έκθεση είναι ανοιχτά για το κοινό καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.