Μεγάλη προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Κίνα - Δημοσίευμα στο περιοδικό Chinese National Geography
Αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου είναι δημοσίευμα στο μεγαλύτερο και εγκυρότερο περιοδικό φύσης της Κίνας, το οποίο αναφέρεται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για το νησί μας.
Πρόκειται για εκτεταμένο άρθρο για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στο τελευταίο τεύχος του μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικού της Κίνας ‘’Chinese National Geography’’. Το περιοδικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, απευθύνεται σε ευαισθητοποιημένους αναγνώστες και εκδίδεται κάθε μήνα σε 5 εκατομμύρια ανάτυπα. Τα θέματά του περιλαμβάνουν ποικίλα αντικείμενα σχετικά με τη γεωγραφία, τις επιστήμες, τον πολιτισμό, την ιστορία, αρχαιολογικά θέματα, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
Το άρθρο – αφιέρωμα στο Απολιθωμένο Δάσος, στο Τεύχος 10 στην κινεζική έκδοση, υπογράφει η κα. Ying Liu, η οποία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί στα πλαίσια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2016 με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από 20 έως 30 Ιουνίου 2016 και οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.
Με αφορμή την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων η κα. Ying Liu παρουσιάζει τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, τα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα κορμών και φύλλων αλλά και τις δραστηριότητες ανασκαφής και συντήρησης του Μουσείου. Ειδικό τμήμα του άρθρου είναι αφιερωμένο στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το οποίο είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί και γοητεύτηκε από την εμπειρία περιήγησης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα και την περιήγηση στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου.
Το άρθρο πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό απολιθωμένων κορμών που συναντώνται τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και φωτογραφικό υλικό των εργασιών συντήρησης και του φυσικού περιβάλλοντος της δυτικής Λέσβου.
Το άρθρο είναι επίσης ένα κάλεσμα στους αναγνώστες του περιοδικού ώστε να επισκεφτούν τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος και τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου.