Εντυπωσιασμένοι οι ειδικοί επιστήμονες από την δημιουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης
Εντυπωσιασμένοι οι ειδικοί επιστήμονες, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο από την δημιουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης
Πρότυπο ανάδειξης και προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς και καλή πρακτική σε διεθνές επίπεδο χαρακτήρισαν οι ειδικοί επιστήμονες καθώς και διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.
Ειδικοί επιστήμονες, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων οι οποίοι ασχολούνται με θέματα ανάδειξης φυσικών μνημείων και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης γεωτουρισμού και τουρισμού υπαίθρου επισκέφτηκαν το νέο Πάρκο Νησιώπης στα πλαίσια ειδικών ενημερωτικών ημερίδων που οργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις 27 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου και στις 6 Ιουλίου 2015 στο Σίγρι, με αντικείμενο «ΠΑΡΚΟ ΝΗΣΙΩΠΗΣ: Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».
Ιδιαίτερη σημαντικό ήταν το γεγονός ότι για τις επισκέψεις χρησιμοποιήθηκε πειραματικά το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα που έχει προμηθευτεί το Μουσείο και αξιολογήθηκαν οι δυνατότητες του για την ανάπτυξη και λειτουργία του θαλάσσιου πάρκου. Με τον τρόπο αυτό οι ημερίδες αποτέλεσαν και την γενική πρόβα ενόψη της έναρξης λειτουργίας του Πάρκου με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων τις προσεχείς ημέρες. Στις ενημερωτικές ημερίδες συμμετείχαν:
Α. Διευθυντές και στελέχη που προέρχονται από παράκτια και νησιωτικά Γεωπάρκα όπως η Διευθύντρια του Γεωπάρκου Lanzarote από την Ισπανία, ο Διευθυντής του Γεωπάρκου Satun από την Ταϊλάνδη, στελέχη των Γεωπάρκων Beigua από την Ιταλία και Arouca από την Πορτογαλία, ο επιστημονικός υπεύθυνος του γεωπάρκου El Hierro από την Ισπανία, που αναπτύσσουν ανάλογες δραστηριότητες.
Β. Ειδικοί επιστήμονες και στελέχη από την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων προερχόμενοι από 13 χώρες από όλο τον κόσμο ΗΠΑ, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τσεχία, Κύπρο και Ελλάδα που συμμετείχαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων.
Γ. Ο Πρύτανης και αντιπροσωπεία από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου - CUGB. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει επιστημονικά την δημιουργία και ανάπτυξη πολλών Γεωπάρκων της Κίνας μεταξύ των οποίων και το Γεωπάρκο του Hong Kong που αναπτύσσει επίσης δραστηριότητες θαλάσσιας περιήγησης με ειδικά σκάφη στους παράκτιους γεωτόπους.
Κατά τη διάρκεια των ημερίδων, ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης» το οποίο έχει ενταθεί στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια της Πρόσκλησης 44 για έργα του άξονα προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις γεωδιατήρησης, ανάδειξης και προστασίας που έχουν υλοποιηθεί στη νησίδα Νησιώπη, τις τουριστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί καθώς και στις δυνατότητες επίσκεψης τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου.
Κατά τη διάρκεια των ημερίδων, παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες εισηγήσεις και πετυχημένα παραδείγματα ανάδειξης παράκτιων Γεωπάρκων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων από την Ευρώπη και την Ασία. Ειδικές αναφορές έγιναν για τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Αναφέρθηκαν στις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί αλλά και τα αποτελέσματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία και πώς αυτά αντιμετωπίζονται.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη και να ενημερωθούν από Καθηγητή Ν. Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου. Περιηγήθηκαν αρχικά στη θαλάσσια περιοχή του Πάρκου της Νησιώπης ακολουθώντας τις θαλάσσιες διαδρομές που έχει σχεδιάσει το Μουσείο για τη γνωριμία των επισκεπτών με τους παράκτιους γεωτόπους και το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους. Ακολούθως επισκέφτηκαν τις απολιθωματοφόρες θέσεις στη Νησιώπη και ενημερώθηκαν για τις εργασίες συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης που υλοποιούνται, τις δυνατότητες πρόσβασης των επισκεπτών και τα μέτρα προστασίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για το υψηλό επίπεδο των παρεμβάσεων που υλοποιεί το Μουσείο, την άριστη μεθοδολογία που έχει εφαρμόσει για την δημιουργία υποδομών παρατήρησης της φύσης στο νέο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης και τον τρόπο ανάδειξης των απολιθωμάτων, επισημαίνοντας τη συμβολή στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες.