Skip to main content

Απόδραση στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

 

Μοναδικές εμπειρίες μπορούν να ζήσουν μικροί και μεγάλοι αν επιλέξουν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου μια απόδραση στο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης είναι μια περιοχή ιδιαίτερα υψηλής περιβαλλοντικής, επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας καθώς και ιδιαίτερης σημασίας τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ένα τα ωραιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς το οποίο έχει κηρυχθεί από την ελληνική πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Στο χερσαίο τμήμα της Νησιώπης, οι επισκέπτες μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές, έχουν την ευκαιρία νε περιηγηθούν στις 41 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις στις οποίες έχουν αναδειχθεί μοναδικοί απολιθωμένοι κορμοί δέντρων και ριζικά συστήματα. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει ο εντυπωσιακότατος γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός δένδρου με μήκος 17,20 μέτρα.

Στο χερσαίο τμήμα οι επισκέπτες συναντούν παράλληλα μοναδικά σύγχρονα φυτικά είδη όπως τα είδη ορχιδεοειδών καθώς και το Κρίνο της θάλασσας (Parcratium maritimum) τα οποία προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιήγηση και στις θέσεις των ηφαιστειακών, τεκτονικών, γεωμορφολογικών και παρακτίων γεωτόπων όπου οι γεωμορφές εμφανίζονται πολύ συχνά στην παράκτια ζώνη.

Πλούσια είναι και η βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα «δάση» του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και οι εντυπωσιακοί απολιθωμένοι κορμοί δέντρων. Για τη γνωριμία με το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης το Μουσείο δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών διαφορετικών οργανωμένων επισκέψεων κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούν να ανακαλύψουν εντυπωσιακά απολιθώματα, να θαυμάσουν το δραματικό ηφαιστειακό τοπίο που δημιούργησαν οι ηφαιστειακές εκρήξεις και η δράση των κυμάτων του Αιγαίου αλλά και τα μεγάλα τεκτονικά ρήγματα που συνδέονται με μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν ένα μοναδικό υπαίθριο βιβλίο για τη γνωριμία με τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και το φυσικό φαινόμενο των σεισμών.

Γνωριμία με τους σεισμούς στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η γνωριμία με τους σεισμούς συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου όπου υλοποιείται βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και γνωριμία με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και να προετοιμαστούν για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική του τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει την ανάγκη γνωριμίας των μαθητών με τα μέτρα προστασίας πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Οι οργανωμένες επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται καθημερινά από το λιμάνι του Σιγρίου με ώρες αναχώρησης 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 και 15.00 μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434.

Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης θα πραγματοποιείται εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη μετάβαση με το σκάφος με γυάλινο πάτο και με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 10 άτομα.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία